Capital.ba

Šumska gazdinstva polugodište završila milionskim gubicima

17.08.2015. / 15:23

BANJALUKA, Sedam šumskih gazdinstava i Centar za gazdovanjem kršom javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ prvih šest mjeseci ove godine završili su sa gubitkom većim od dva miliona KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Prema preliminarnom finansijskom izvještaju za prvih šest mjeseci koji je u našem posjedu ŠG „Birač“ je napravilo najveći gubitak od 983 hiljade KM, što je čak veći gubitak nego u cijeloj 2014. godini kada su imali „minus“ od 918 hiljada KM.

ŠG „Gorica“ je u gubitku od 388 hiljada KM, iako su prošlu godinu imali dobit od 38 hiljada KM.

ŠG „Panos“ je nastavio trend lošeg poslovanja i prvih šest mjeseci ove godine su prikazali gubitak od 208 hiljada KM.

Sume rs 2015ŠG „Zelengora“ je u gubitku 205 hiljada KM, ŠG „Botin“ 136 hiljada KM, ŠG „Romanija“ 125 hiljada KM, ŠG „Jahorina“ 49 hiljada KM, dok je Centar za  gazdovanje kršom u „minusu“ 31.861 KM.

Dobro upućen izvor CAPITAL-a kaže su gubici šumskih gazdinstva znatno većio od prikazanih.

Gazdinstva su više od 700 hiljada KM troškova prikazali u sedmom mjesecu ove godine, samo da bi imali bolje polugodišnje rezultate. Samo ŠG „Borja“ i ŠG „Romanija“ su oko 400.000 KM troškova napravljenih u prvih šest mjeseci, proknjižili u sedmom mjesecu“, kaže izvor koji je želio ostati anoniman.

JP „Šume RS“ su prvo polugodište završili sa dobiti od 641 hiljada KM, zahvaljući pozitivnom poslovanju ostalih šumskih gazdinstava koji su prikazale, upitnu, dobit od 2,7 miliona KM.

Kako je prikazan trošak isknjižavanja

Čak i da se dobit ŠG u prvih šest mjeseci prihvati kao realna, ukupni poslovni rezultat je više nego upitan, jer nije jasno na koji način su „Šume RS“ prikazale ispravku nakon friziranih finansijskih izvještaja u 2014. godini o kojima je CAPITAL pisao.

Ukoliko se trošak isknjižavanja prikaže u 2014. godinu poslovni gubitak JP „Šume RS“ bi trebao biti 1,8 miliona KM, a broj ŠG koji su imali gubitak se povećava sa prikazanih devet na stvarnih 13.

Ako se trošak isknjižavanja prenese u 2015. godini onda umjesto prikazane polugodišnje dobiti od 640 hiljada KM, „Šume RS“ su zapravo u gubitku od oko 400.000 KM i umjesto osam šumskih gazdinstava sa gubitkom, njih je zapravo 13.

Iz privremenih finansijskih izvještaja vidljivo je da su fizički pokazatelji ostvareni u zadovoljavajućem procentu i u 2014. i u prvih šest mjeseci 2015. godine i da je sve što je prodano i naplaćeno, ali nije bilo kontrole troškova, što je i dovelo do gubitaka.

Poređenjem troškova u 2014. sa troškovima u 2013. godini kada je bio poslednji put ostvaren pozitivan poslovni rezultat (5,1 miliona KM), vidljivo je da su troškovi 2014. godini porasli za više od 8,5 miliona KM.

Uprava Šuma Srpske je dužna da poštuje zaključke Vlade i smijeni direktore šumskih gazdinstava koje iz godine u godinu posluju sa gubitkom. Isti zaključak je nekoliko puta, očito bezuspješno, donosio i Nadzorni odbor „Šuma RS“.

Za sada je došlo do smjene u samo dva šumska gazdinstva. Novi direktor Šumskog gazdinstva “Zelengora” umjesto Zorana Šupete je Slobodan Škobić, koji je do sada bio tehnički direktor u tom gazdinstvu. Samojka Palangetića je na čelu Šumskog gazdinstva “Birač” naslijedio Radenko Lukić iz Doboja.

Marić: Smjene u februaru

Novoimenovani direktor Šuma RS Risto Marić potvrdio je naše informacije o polugodišnjem poslovanju gazdinstava, ali kaže da će direktorima dati vremena do kraja godine da počnu pozitivno poslovati.

“Ukoliko do februara kada se objavljuju završni godišnji izvještaji, ta gazdinstva i dalje budu poslovala sa gubitkom, direktori će biti smijenjeni”, kaže Marić.

Na primjedbu da ova gazdinstva nisu gubitaši samo u prvom polugodištu, već godinama, Marić kaže da je to tačno, ali sada će se situacija promijeniti i da je već preduzeo određene poteze.

Marić je kao pozitivno istakao da je poslednjih godina sva isporučena roba i naplaćena, ali je prihvatio zapažanje da su istovremeno poslovni troškovi znatno uvećani.

Za razliku od svojih prethodnika Marić kaže da u “Šumama RS nema viška zaposlenih”, iako priznaje da je bilo zapošljavanja mimo plana.

CAPITAL: Siniša Vukelić

polugodisnji izvjestaj

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!