Capital.ba

„Šume Srpske“ krše ugovor i ignorišu nelegalan izvoz trupaca

06.03.2017. / 15:11

– Samo u Srbiju nelegalno izvezeno više od 40.000 kubika
– Zbog pada isporuke domaći drvoprerađivači otpuštaju radnike
– Marić potvrdio: Izvoza ima, ali te firme ne možemo kazniti

BANJALUKA, Članovi Saveza udruženja drvoprerađivača “Drvoprerada” sa Sokoca optužili su „Šume Srpske“ da im ne isporučuju ugovorene količine drvnih sortimenata, jer ih prodaju firmama koje ne ispunjavaju uslove i koje ih, kršeći ugovor sa Šumama“, preprodaju i izvoze, a o svemu su obavijestili resorno ministarstvo i Inspektorat RS, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Udruženje, koje čine 24 firme, upozorilo je u dopisima upućenim rukovodstvu „Šuma Srpske“, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te Inspektoratu RS da „Šume“ drugim firmama isporučuju trupce, rudno i celulozno drvo, iako one ne ispunjavaju uslove za to. Tvrde da te firme kupljenu robu dalje preprodaju i krše preuzete obaveze iz zaključenih ugovora.

Kao dokaze za svoje tvrdnje oni su ovim institucijama dostavili račune firme „DAN-SIM“ iz Foče ispostavljene kupcu, izvozne carinske deklaracije društva „Dervex-1“ Foča, kao i izvozne carinske deklaracije društva „Lovćen  trade“.

S obzirom na to da od Inspektorata nisu dobili nikakav odgovor, drvoprerađivači su krajem prošlog mjeseca uputili novi dopis ovoj instituciji tražeći preduzimanje radnji po njihovim navodima.

„Šume“ mogu da raskinu ugovore, ali to ne čine

„Prema nezvaničnim informacijama u proteklom periodu izvezeno je više od 40.000 kubnih metara drvnog sortimenta u Srbiju, umjesto da se ta roba uredno i u skladu sa zakonom prodala domaćim drvoprerađivačima u Republici Srpskoj, koji imaju prioritetna prava kako po osnovu zaključenih i potpisanih ugovora, tako i zbog ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova propisanih zakonom“, naveli su članovi ovog udruženja u dopisima.

Ističu da zbog takvog postupanja „Šuma“ ni oni ne mogu da ispune svoje ugovorne obaveze jer ne dobijaju dovoljno sirovina i da je zbog toga ugroženo njihovo poslovanje, ali i egzistencija radnika koje zapošljavaju.

„Zbog isporuke manje količine robe od one koja se objektivno i realno mogla očekivati po osnovu zaključenih ugovora, doveden je u pitanje radni status mnogih radnika, jer drvoprerađivači nisu u mogućnosti da ih plaćaju, s obzirom na to da količina robe koju nam isporuče „Šume RS“ zahtjeva daleko manji broj zaposlenih u odnosu na trenutni broj radnika koji zapošljavamo“, naglašavaju drvoprerađivači.

U dopisu koji su uputili direktoru „Šuma RS“ drvoprerađivači su naveli da su članovi Saveza udruženja iz opštine Sokolac u 2016. godini izvezli proizvoda u vrijednosti 17,2 miliona KM, te da su lani zapošljavali 426 radnika, ali da imaju probleme u realizaciji izvoznih ugovora usljed nemogućnosti isporuke proizvoda zbog nedostatka sirovine

„Kompanije članice Saveza pokušavaju nabaviti sirovinu u drugim šumskim gazdinstvima, ali nailazimo na probleme jer većina gazdinstava prioritetno isporučuje trupce matičnim prerađivačima. Iako imaju mogućnost da jednostrano raskinu ugovor sa firmama koje preprodaju trupce, šumska gazdinstva to ne čine, čime direktno ugrožavaju privredu Republike srpske, pa su u prošloj godini takvim djelovanjem samo radnici naših preduzeća oštećeni za više od četri miliona KM neto primanja“, ističe se u dopisu.

Marić: Mi nemamo zakonsko pravo da kontrolišemo kupce

Direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić priznaje da je dobio dopis drvoprerađivača, ali tvrdi da ne može ništa učiniti po ovom pitanju.

„Mi ne možemo znati ko izvozi trupce, to može da zna Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Neka se drvoprerađivači obrate institucijama koje znaju da se šumski drvni sortimenti preprodaju. Mi ne možemo i nemamo zakonsko pravo da kontrolišemo kupce da li preprodaju sirovinu ili ne. To radi tržišna inspekcija, ali niko nikome ne može zabraniti da preprodaje robu koju kupi“, kazao je Marić.

Marić ne poriče da preprodaje i izvoza ima, ali kaže da „Šume“ to ne mogu utvrditi. Kaže i da su mnogo puta tražili te podatke od UIO, ali da su uvijek dobili odgovor da oni nisu relevantna institucija kojoj mogu dati te podatke.

„Relevantna institucija za to je Ministarstvo poljoprivrede“, kazao je Marić.

Iako se u dopisu spominju firme za koje u Savezu „Drvoprerada“ tvrde da su kršile ugovore, Marić kaže da oni nisu naveli nijedno preduzeće koje izvozi trupce.

„Nisu nam dostavili nijedan naziv firme, ali i da jesu, mi nemamo pravo da to provjeravamo, jer zakonom nije zabranjena trgovina. U ugovoru koji mi sa drvoprerađivačima potpisujemo piše „ako se ustanovi da je preprodavao drvo, biće mu oduzeta količina u narednoj godini“, ali na osnovu čega mi možemo da tvrdimo da su oni preprodali robu u onom obliku u kojem su kupili od nas?“, rekao je on.

Na pitanje zbog čega onda takva klauzula postoji u ugovoru, Marić je rekao da to pitamo zakonodavca i Vladu koja je stoodstotni akcionar.

Dodao je i da je kriterijume i pravilnik o raspodjeli za ovu godinu usvojila Vlada RS i da je na osnovu tih kriterijuma bodovan svaki kupac.

Ovo nije prvi puit da drvoprerađivači ukazuju na neregularnosti u  radu „Šuma RS“. Grupa nezadovoljnih drvoprerađivača krajem prošle godine navela je u dopisu upućenom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, da su u predizbornoj kampanji finansirali Socijalističku partiju, čiji kadar se nalazi na čelu „Šuma RS“, kako bi dobili drvne sortimente od ovog javnog preduzeća, o čemu je CAPITAL, takođe, pisao.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Šume Srpske“ krše ugovor i ignorišu nelegalan izvoz trupaca

  1. Ludak

   Jadan li je ovaj narod i ova država!!!!
   I da niko nije ”nadležan”?????
   Da je drugi neko na vlasti osim Srbima u Republici Srpskoj, bolje bih se pobrinuo, a sve zakonski uredili da ne može biti kriminala, kako god i koji god propis kršio.
   A, kada bijednika za par kubika drveta uhvate u nelegalnoj sječi ili krađi na sve medije ”uključe zvona”.
   Bolje, da što prije propadnemo kao i država i narod, bolje ćemo uspjeti i neko će opstati.
   Ne mogu, sam sebi da vjerujem…očima kada čitam članke i šta slušam.

  2. Zalosna sova

   Jesu li to oni koje je kreditirala Nova banka u besnaslovnom iznosu, uprkos negativnim revizorskim izvjestajima i ukazivanja na velike nepravilnosti?

   • Simke

    Sve u BIH sto u nazivu ima “Nova” je povezano sa privatizacijskim i budzetskim lopovlucima.