Capital.ba

Sud u Sokocu nezakonito zapošljavao radnike i preplaćivao advokate

22.04.2021. / 11:40

SOKOLAC – Osnovni sud u Sokocu omogućio je advokatima, angažovanim po službenoj dužnosti, da bez osnova zarade na desetine hiljada maraka. Dok su sa jedne strane advokati bili preplaćeni, sa druge strane nije postojala kontrola prijavljenih troškova, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Osnovni sud

FOTO: Nezavisne

Sokolački sud je zapošljavao i mimo zakona i saglasnosti ministra, a nabavke sprovodio bez raspisivanja tendera.

Advokatima angažovanim za odbranu po službenoj dužnosti priznavane su nagrade u punom iznosu, iako je propisano kako bi one trebale biti umanjene za 50 odsto kada je riječ o krivičnom postupku.

Takođe, advokatima se gledalo kroz prste i kada su troškovi za prevoz u pitanju.

Često su za svaki pređeni kilometar vlastitim prevozom dobijali 30 odsto od cijene jednog litra goriva, iako za to nije bilo osnova.

Na putnim pravcima saobraćaju sredstva javnog prevoza. Uredbom o naknadi troškova u krivičnom postupku je definisano da se naknada određuje u visini cijene autobuske karte“, navode revizori.

Velike kontrole nije bilo ni kada je riječ o vremenu koji su advokati proveli van kancelarije.

Naime, oni imaju pravo na plaćeno odsustvo kada učestvuju u istrazi, radnji dokazivanja, pregovaranja, te kada prisustvuju ročištu, pretresu, raspravi i slično. Međutim, kako se ispostavilo, to sud nije kontrolisao, tačnije vjerovao im je na riječ.

Za priznavanje nagrada i naknada za advokatske usluge od strane suda nisu uspostavljeni kontrolni mehanizmi koji bi omogućili njihovo ispravno priznavanje, pa se iste priznaju uglavnom na osnovu ispostavljenih troškovnika advokata, bez vođenja potpunih evidencija o provedenom vremenu advokata na ročištima, pretresima i drugim radnjama te prevozu advokata“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Pred advokatskih usluga, kontrolni mehanizmi nisu uspostavljeni ni za ključne poslovne procese poput prihoda po osnovu sudskih taksi, novčanih kazni, troškova krivičnog postupka.

Sud je kršio zakon i kada je zapošljavanje u pitanju.

Na neodređeno vrijeme je primljeno šest radnika bez konkursa i bez saglasnosti ministra.

Bez sprovođenja procedure javne nabavke kupljen je namještaj i računarska oprema, a kako bi izbjegli raspisivanje tendera nabavke su dijeljene, što je, da podsjetimo, takođe zabranjeno zakonom.

Osoba zadužena za poslove javnih nabavki u sudu ujedno je bila član komisije za nabavke sa pravom glasa što je za revizore takođe bilo problematično.

Zbog brojnih nezakonitosti u radu, Osnovni sud u Sokocu je dobio mišljenje sa rezervom o usklađenosti i čak devet preporuka. Treba napomenuti i to da su finansijski izvještaji dobili pozitivnu ocjenu revizora.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!