Capital.ba

Sud: RUGIP nezakonito krije informacije od novinara

13.04.2021. / 16:16

BANJALUKA – Direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Bosiljka Predragović na sve načine pokušava da od javnosti sakrije poslovne odnose koje ova institucija ima sa grupom privilegovanih advokata, pri čemu se ne ustručava ni od kršenja zakona.

RUGIP

Bosiljka Predragović, FOTO: Srna

Da je tako pokazuje i presuda Okružnog suda u Banjaluci po tužbi portala CAPITAL, a iz koje se jasno vidi da RUGIP svjesno ometa rad novinara donoseći nezakonite odluke kojima se sprečava uvid u informacije koje su u interesu javnosti.

Podsjećamo, portal CAPITAL je otkrio kako je Predragovićeva u poslovima izlaganja nepokretnosti za privremene zastupnike od 2015. do 2019. godine imenovala samo određene advokate kojima je omogućila da zarade na stotine hiljada maraka, usput ignorišući zahtjev Komore da se poštuje redoslijed i Imenik advokata.

Od objave teksta do danas, u RUGIP-u se trude od javnosti sakriju svaku informaciju o ovoj aferi.

Novinar CAPITAL-a je junu prošle godine poslao zahtjev za ustupanje informacija sa spiskom angažovanih advokata i isplaćenim iznosom u periodu od januar do juna 2020. godine.

Međutim, umjesto spiska sa kojim je RUGIP imao priliku da dokaže da su optužbe za mutne poslove sa advokatima neosnovane, dostavljen nam je “odgovor” kojim se poručuje da od toga neće biti ništa.

Naime, RUGIP zaključuje kako informacije koje tražimo nisu akt poslovanja uprave na koji bi, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, imali pravo na uvid.

Takođe, tada su naveli i kako nismo stranka u postupku, da nismo dokazali pravni interes, zbog čega nam je uvid zabranjen.

Zabranjeno nam je i pravo na žalbu, iako se RUGIP pozvao na Zakon o opštem upravnom postupku RS kojim je, između ostalog, izričito propisana mogućnost da stranka izjavi žalbu.

Sud poništio rješenje RUGIP-a

Portal CAPITAL je, uz pravnu pomoć Transparency International BiH, na ovakvo rješenje RUGIP-a, u avgustu prošle godine uložio tužbu Okružnom sudu Banjaluka.

Sud je 08. aprila ove godine presudio da je Rješenje RUGIP-a kojim nam se osporava pravo na ove informacije nepravilan i nezakonit.

Sud takođe zapaža i kako je RUGIP dao “odgovor na upit” kojim je ustvari uskratio dostavljanje informacija, te usput donio Zaključak koji od njega niko nije ni tražio.

Tužba osnovano ukazuje da je tužena donoseći akt pod nazivom “odgovor na upit” odlučila o nečemu što tužilac nije tražio podnesenim zahtjevom. Naime, tužilac nije tražio dostavljenje Zaključka kojim je odlučeno o troškovima u upravnom postupku nego je tražio dostavljanje informacija. Imajući u vidu naprijed navedeno, ostvarili su se razlozi za poništenje osporenog akta”, navodi se u presudi.

Inače, RUGIP je dužan da plati i 200 KM za troškove upravnog spora, a ima rok od 30 dana da donese novo rješenje po našoj žalbi.

Krivična prijava

Podsjećamo, Advokatska komora Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv rukovodilaca u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

U prijavi se navodi kako se osnovano sumnja da su nadležni u RUGIP-u od 2015. godine do danas iskoristili svoj položaj i za privremene zastupnike stranaka u postupcima izlaganja nepokretnosti imenovali samo određene advokate kojima su omogućili da zarade na desetine hiljada maraka ignorišući zahtjev Komore da se poštuje redoslijed i Imenik advokata.

Kako bi se spriječila dalja samovolja i favorizovanje, prema Narodnoj skupštini i Vladi RS je pokrenuta inicijativa za dopunu Zakona o opštem upravnom postupku u dijelu koji se odnosi na postavljanje advokata kao privremenih zastupnika.

Za razliku od dosadašnjeg rješenja, gdje je RUGIP imao ekskluzivno pravo da samostalno i po svom nahođenju bira advokate, a koje pravo je, kako se na kraju ispostavilo i zloupotrijebljeno, zahtijeva se postupanje po redoslijedu i po listi.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Sud: RUGIP nezakonito krije informacije od novinara

  1. Harsuz

   Moji pouzdani izvori govore da je tu bilo dosta namještanja na emotivnoj bazi između dvije realitivno privlačne osobe ženskog pola. Ništa zabranjeno osim što taj ceh plaća narod a zadovoljstva svih vrsta, uključujući i finansijska, ubiru pojedinci. Tačnije pojedinke

  2. advokat

   Treba koristiti Zakon o slobodnom pristupu informacijama BiH kojim su propisane kazne za odgovorno lice i organ koji ne udovolji zahtjevu za dostavljanje informacija . Kazne su novčane i visoke , možda će se gospođa sjetiti da primijeni zakon ako bude morala !