Capital.ba

Studenti, učenici i profesori iz Banjaluke posjetili “Aluminu”

25.12.2019. / 7:30

ZVORNIK, Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta /PMF/ i Srednje tehnološke škole iz Banjaluke sa profesorima juče su, u okviru svog programskog rada, posjetili kompaniju “Aluminu” i upoznali se o procesu proizvodnje ovog najvećeg zvorničkog kolektiva.

fg birač potraživanja


Direktor Sektora integrisane zaštite u “Alumini” Dragana Smiljanić rekla je da je ova kompanija podržala međunarodni projekat RAISESEE “EIT raw materials”, čiji je nosilac institut Konsiljo nacionale dele riserč /Consiglio Nazionale delle Ricerche/, kojim je predviđeno da podrži mlade ljude, studente i srednjoškolce na polju tehničkih nauka.

Ona je dodala da je, u okviru ovog projekta, kompanija “Alumina” domaćin Udruženja inženjera tehnologije Republike Srpske, studenata PMF-a – studijski programi ekologija i zaštuta životne sredine i hemije, kao i učenika tehnološke škole, smjer hemijski tehničar.

Smiljanićeva je izrazila nadu da će kolege studenti i ovi mladi ljudi nakon završenog školovanja odlučiti da nađu posao u jednoj od kompanija, kao što je “Alumina”, i svojim znanjem doprinesu njenom razvoju i napretku.

“Kompanija ‘Alumina’ je razvojno orijentisana firma i radi i u pravcu ulaganja u mlade ljude, u njihov razvoj i afirmaciju kako bi na kraju u svom istraživačkom centru imala benefite”, naglasila je Smiljanićeva.

Ona je navela da su gosti novi pogon za proizvodnju silikagela, gdje su imali mogućnost da se upoznaju o procesu proizvodnje silikagela, kao jednog od novih proizvoda ove kompanije.

Smiljanićeva je istakla da su gosti obišli i centralnu laboratoriju “Alumine” gdje su se upoznali o analizama koje se rade u kompniji na sirovinama i gotovim proizvodima, kao i o instrumentalnoj tehnici i inovacijama.

“Kompanija ‘Alumina’ je u posljednje vrijeme nabavila nove savremene instrumente u svrhu istraživanja i analize vlastitih proizvoda kao zalog za budući razvoj nekih novih proizvoda u oblasti alumosilikatne tehnologije”, rekla je Smiljanićeva.

Profesor PMF-a Studijski program hemija Suzana Gotovac Atlagić naglasila je da je veoma bitno edukovati mlade ljude da razmišljaju o čistom rudarstvu, o čistoj hemiji, kako se to sada popularno zove zeleno rudarstvo, zelena hemija, i dodala da se može i mora kopati ruda, ali da je potrebno sve to očistiti iza sebe.

“Nalazimo se u važnom momentu kada je apsolutni prioritet zadržati mlade ljude u svojoj zemlji”, rekla je Atlagićeva, dodajući da se školovala u Japanu i Švajcarskoj, ali da nijednog trenutka nije zažalila povratak u svoju zemlju.

“Nadam se da će posjeta studenata i učenika ‘Alumini’, prije svega u motivacionom smislu, doprinijeti da pozitivno sagledaju primjere iz privrede, kao i kompanija koje rade, privređuju i redovno isplaćuju plate, što je sigurna osnova i izvor boljeg života u svojoj zemlji”, rekla je Atlagićeva koja je i predsjednik Skupštine Udruženja inženjera tehnologa Republike Srpske.

Ona je najavila za narednu godinu novi projekat da se počisti crveni mulj koji je otpadni proizvod u “Alumini” i koji, prema njenim informacijama, sadrži više od 60 odsto željeza i drugih korisnih metala.

“Naš tim biće dio velikog međunarodnog konzorcijuma koji je podržala kompanija ‘Alumina’ u nadi da se crveni mulj, ne samo počisti, nego i da se iz njega dalje proizvedu korisni proizvodi, a da se istovremeno ostavi čista priroda”, rekla je Atlagićeva.

Student četvrte godine PMF-a – studijski program ekologija i zaštita životne sredine Petar Lazić rekao je da će njemu i njegovim kolegama sve ono što su vidjeli u komapniji pomoći u daljem školovanju i doprinijeti opredjeljenju za veće naučno usavršavanje u oblasti hemije i zaštite životne sredine.

Lazić je istakao da je laboratorija kompanije “Alumina”, koja je jako dobro opremljena, na njega najviše ostavila utisak.

U posjeti “Alumini” bilo je devet studenata, 15 učenika Srednje tehnološke škole i četiri profesora. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!