Capital.ba

Strategija o zadrugarstvu biće proslijeđena Vladi Srbije

14.10.2012. / 8:40

BEOGRAD, Drugi poljoprivredni forum “Hrana za Evropu” u Subotici završen je juče panelom o zadrugama na kojem je najavljeno da će Vladi Srbije ubrzo biti proslijeđena radna verzija strategije razvoja zadrugarstva.

Taj dokument, kako je rekla profesorka Ekonomskog fakulteta Zorka Zakić, predviđa restrukturiranje zadruga i zadružnih saveza, mogućnost njihove dokapitalizacije i rješavanje imovinskih problema.

Zakić je dodala da je strategijom predviđena i reafirmacija srpskog zadrugarstva u međunarodnim okvirima, ocijenivši da je Srbija danas na početku, jer je imala bogatu, ali neiskorišćenju istoriju zadrugarstva.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović naveo je da je, kada je riječ zemljoradničkom zadrugarstvu, u posljednje tri godine formirano oko 300 zadruga, među kojima uspješno posluju je 51 odsto usmjerenih na specijalizovanu proizvodnju.

Mihajlović je ukazao na neophodnost jačanja zemljoradničkih zadruga, koje mogu biti oslonac za ekonomski razvoj malih gazdinstva, koja će samostalno teže moći da pristupe sredstvima predpristupnih fondova EU.

Forum “Hrana za Evropu”, koji drugu godinu za redom organizuje Ekonomski institut u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista Srbije i u partnerstvu sa velikim kompanijama i asocijacijama privrednika, okupio je oko 100 stručnjaka iz zemlje i svijeta.

Forum je posvećen dosadašnjim tendencijama, sadašnjem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagođavanja agroprivrede Srbije u najzahtjevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji (EU) – u fazi od kandidata do člana EU.

Skup u Subotici otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti