Capital.ba

Stopirano više od 176 miliona evra kredita u CG

04.10.2020. / 15:20

PODGORICA – Ukupni krediti čija je otplata stopirana u okviru drugog moratorijuma iznose 176,322 miliona evra i predstavljaju 6,03 odsto ukupnih (bruto) kredita, odgovoreno je “Vijestima” u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

moratorij

FOTO: Pixabay

To su podaci koje su banke dostavile vrhovnoj monetarnoj instituciji na kraju avgusta.

“Od navedene sume na fizička lica i preduzetnike se odnosi 70.830.000 evra, a na mala i srednja preduzeća i ostala privredna društva 105.492.000 evra. Posmatrano po djelatnostima, uočeno je da se najveći broj kredita banaka obuhvaćen moratorijumom odnosi na lica čija je osnovna djelatnost usluge smještaja i ishrane, odnosno 21,71 odsto ukupno odobrenih kredita za ovu djelatnost. Krediti obuhvaćeni moratorijumom koji se odnose na kompanije čija je osnovna djelatnost građevinarstvo predstavljaju 12,56 odsto ukupno odobrenih kredita za ovu djelatnost. Na pravna lica i preduzetnike koji se bave trgovinom na veliko i malo u moratorijumu se nalazi 2,47 odsto ukupno odobrenih kredita za ovu djelatnost”, objašnjeno je iz CBCG, dodajući da je 3.312 ukupan broj kreditnih partija koje su obuhvaćene drugim moratorijumom.

U prvom moratorijumu je oko 64,5 hiljada klijenata tražilo zamrzavanje obaveza od 1,31 milijarde, odnosno 46 odsto ukupnih kredita u sistemu.

Banke su kroz tromjesečni period čekanja došle do dodatnih preko 19 miliona. Prvi moratorijum na otplatu kredita do 90 dana uveden je 23. marta kao privremena mjera za građane i privredu u ublažavanju finansijskih posljedica zbog pandemije koronasvirusa i on je bio dostupan na zahtjev svih klijenata koji su željeli zamrzavanje otplate, uz uvećanje rate zbog naplate perioda čekanja po ugovorenim uslovima.

U štampanom izdanju današnjih “Vijesti” navedena je cifra da je moratorijumom stopirano 176.322 evra kredita, a taj podatak je dostavljen omaškom CBCG.

Drugi tromjesečni moratorijum počeo je 20. juna. Prema izmijenjenoj odluci CBCG, produžetak stopiranja otplate obaveza mogli su aktivirati samo klijenti za koje banka procijeni da im je to potrebno, kao i da li će to da ponude za sve kredite ili samo za određene vrste proizvoda.

U krajnjem nisu ni dužne da ga odobre, kao u prvom krugu.

Prema podacima koje je CBCG dobila sa stanjem na 31. 8. 2020. godine, saldo svih restrukturiranih kredita koji imaju status novoodobrenih iznosi 117.624.000 evra ili 4,02 odsto svih ukupnih kredita.

Posmatrano po djelatnostima, najveći saldo restrukturiranih (sa tretmanom novoodobrenih) kredita odnosi se na privredna društva čija je osnovna djelatnost pružanje usluga smještaja i ishrane, i to 62,44 odsto.

Restrukturirani krediti koji su odobreni djelatnosti trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala, učestvuju u ukupnom iznosu sa 12,04 odsto.

Na trećem mjestu po iznosu su restrukturiranih kredita iz djelatnosti poljoprivrede 5,14, zatim slijede krediti dati za djelatnosti građevinarstva 4,7 i poslovanja nekretninama 4,5 odsto”, navode u CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da će tokom treće sedmice oktobra imati podatke o trećem moratorijumu.

CBCG je odlučila da ga mogu koristiti od 1. septembra do kraja avgusta naredne godine građani, firme i preduzetnicima koji imaju turističke i kredite iz oblasti poljoprivrede.

To pod uslovom da na kraju prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana i da na taj dan njihov kredit nije bio klasifikovan u kategoriju nekvalitetne aktive. Odobreno je i restrukturiranje kredita.

“U skladu sa Odlukom o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti kovid-19 na finansijki sistem, propisano je da su banke dužne da mjesečno izvještavaju CBCG – najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. To znači da će podaci o podnesenim zahtjevima za pokretanje moratorijuma za septembar biti dostupni tokom treće nedjelje oktobra”, kažu iz CBCG.     Bankar.me

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!