Capital.ba

Stanje u budžetu solidno, Republika Srpska nije prezadužena

15.10.2016. / 10:40

zeljka cvijanovicBANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je stanje u budžetu Republike Srpske solidnim, te istakla da će Vlada uspjeti da izvrši sve svoje obaveze.
Stvari su već znatno bolje u odnosu na period kasnog proljeća. Mi smo početkom godine uveli penzije u trezorski sistem čime su penzioneri postali budžetska kategorija broj jedan i nakon što se svakog mjeseca izmiri 83 miliona KM koja idu na penzije, dolaze na red ostali budžetski korisnici i to je bio veliki zalogaj, ali smo sami odlučili da to uradimo. Iz toga razloga smo trpjeli određena kašnjenja do početka ljeta, ali smo sada uspjeli dosta toga da iščistimo i da pratimo neku tekuću dinamiku“, pojasnila je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je naglasila da, bez obzira na priče opozicije, Republika Srpska nije prezadužena. “Mi ne spadamo ni u red visoko zaduženih, a kamoli kritično zaduženih zemalja i o tome vodimo računa. Servisiraju se dugovi bez kašnjenja i ispunjavaju se obaveze na unutrašnjem planu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su neke stvari još ostale kao obaveza, ali da će se to u hodu rješavati.

Prema njenim riječima, prosvjetarima se duguju određene naknade i one će biti izmirene. “Već smo stigli nekoliko mjeseci koliko je bilo kašnjenja. Najkasnije u ponedjeljak, 17. oktobra, dodatni mjeseci će biti izmireni, tako da i tu pratimo neku dinamiku”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su se dugovanja poljoprivrednicima za prošlu godinu rašćišćavala, na šta je otišlo dosta vremena i zbog čega su i nastale problematične situacije tokom proljeća i početka ljeta.

“Uspjeli smo nakon toga da uđemo i u budžet ove godine i da izvršavamo obaveze, nekih 15 miliona KM je bilo izvršeno. Sada idemo dalje da zaokružimo i dođemo do tih 60 miliona KM koji su predviđeni za 2016. godinu. Oni su zaista u potrebi da dobiju sredstva i naravno da smo opredijeljeni da to radimo”, rekla je premijer Srpske.

Ona je pojasnila da se ne osvrće mnogo na ono što govori opozicija, jer ni Vlada, ni predsjednik, ni Narodna skupština, ne obmanjuju ljude, i kada dođu teška vremena oni to i kažu.

Ja sam građanima izašla i rekla da smo odlučili da penzionere uvedemo u budžetski sistem, iako znam da će to prouzrokovati brojne probleme u nekoliko mjeseci našeg funkcionisanja, te ih zamolila da razumiju da je važno da se zaštiti penzionerska populacija, a nakon toga će se napraviti pun krug i zadovoljiće se potrebe i onih koji su budžetski korisnici. Nisam došla i rekla sjajno je i mi ćemo to uraditi u hodu. Stvari se ne rade trčećim korakom nigdje na planeti, pogotovo ne na Balkanu, pa ni u Republici Srpskoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je, kada su se pojavile neke druge važne stvari, važno da se usvoji set zakona protiv sive ekonomije, iako će neki zbog toga da mrze Vladu, da kažu da su to nepopularne mjere, ali je tražila da građani razumiju da je važno da se uvodi red u društvo i oni su to razumjeli.

“Moramo da se ponašamo kako se ponašaju druga odgovorna društva, jer hoćemo od naše Republike Srpske da postane prosperitetno i dobro društvo. Kada smo nailazili na neke druge probleme rekla sam biće izmirene vaše obaveze. Rekla sam poljoprivrednicima da razumijem da smo napravili problem i oni su možda pretrpjeli štetu zbog toga što je Vlada na drugi način krenula da projektuje prioritete, odnosno da su prioritet penzioneri i penzija i zamolila sam ih za razumijevanje, nikada ih nisam lagala“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je jedini premijer u regiji koji je satima pregovarao sa sindikatima jer je smatrala svojom obavezom da im kaže u kakvom stanju je sistem i koji su načini na koji ga ozdraviti. “Bila je moja obaveza da kažem da moramo donijeti novi Zakon o radu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala gdje su sada ti silni otkazi i problemi oko kojih je pravljena tolika galama nekoliko godina. “Tada sam rekla da ne možemo podnositi tolike troškove za naknade. Kada sam razgovarala sa sindikatom jasno sam rekla da razumijem radnička prava i da se zalažem za njih, ali da trebamo biti solidarni i sa onima koji ne rade“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je zaključen cijeli niz granskih kolektivnih ugovora jer su ljudi razumjeli. “Moramo da budemo realni i ne smijemo da lažemo naše stanovnike i kada su teška vremena moramo to da kažemo, ali i da nećemo kleknuti i da tada trebaju Vladi kao saradnici. Kada su dobra vremena reći ćemo da možemo povećati ovo ili uradimo ono”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su mnogi zamjerili i kada je Vlada povećala penzije i govorili da nije vrijeme za to, ali jeste bilo.

Svaki put kada postoji i najmanje zrno realnosti da se nešto realizuje, ja sam partner i sagovornik penzionerima za tu priču. Svaki put kada bude mjesta da se milimetar pomjerimo naprijed ja ću omogućiti da to bude barem centimetar, i svakako ćemo to raditi. Bavimo se time i računamo određene stvari. Ne samo što smo ih zaštitili što imaju redovnu penziju, one se moraju povećavati”, poručila je premijer Srpske.

Ona je naglasila da se moraju stvoriti pretpostavke da se i doprinosi bolje plaćaju i zbog toga je važno da kontrolni organi bolje rade, i poboljšali su svoj rad. “Važno je da imamo odgovarajuće zakone kojima se borimo protiv sive ekonomije, jer je to dobro, ne samo za sistem i državu da ona napuni svoj budžet, već i za radnika, jer će on sutra biti zadovoljniji penzioner”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Srpske napravila odlične pomake, te da razgovara i sa boračkim kategorijama. “Imali smo krizu jedan ili dva mjeseca. I tad sam otvoreno rekla da ćemo imati problem da isplatimo, ali stići ćemo. Odmah nakon par dana smo isplatili i vratili se u normalan ritam“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske poručila je da je Republika Srpska mlado društvo, da je iza nje mnogo izazova, ali i ispred nje, te se mora graditi društvo u kojem građani vjeruju svojim institucijama i kojem će institucije moći svojim građanima reći kada je došlo vrijeme za koje stvari.   Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!