Capital.ba

Stanivuković izmjenio Budžet, ali SNSD ne popušta

12.04.2021. / 15:29

BANJALUKA – U novom Prijedlogu budžeta Grada Banjaluka nema 3,7 miliona KM za jednokratnu pomoć porodiljama i zdravstvenim radnicima koje traže predstavnici političkih partija većine u gradskom parlamentu, kako bi podržali taj dokument.

budžeta

FOTO: Grad Banjaluka

Izvršene relokacije i dodate nove pozicije u budžetu

Naime, gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem pripremila je novi dokument koji bi se pred odbornicima trebao naći na vanrednom zasjedanju Skupštine grada u srijedu, 14. aprila, ali, kako stvari stoje, njime nisu obuhvaćena dva amandmana od kojih ne odustaje skupštinska većina predvođena SNSD-om.

 Kada je u pitanju sadašnji Prijedlog budžeta on se od starog razlikuje jer su njime predviđena izdvajanja za nove stavke poput granta za jednokratnu podršku penzionerima u iznosu od 100 000 KM, kao i izdaci za pripremne radove za izgradnju mosta u Česmi u iznosu od takođe 100.000 maraka, dok su subvencije za privrednike pogođene pandemijom povećane za 400.000 KM.

Novim prijedlogom je iznos budžeta za 2021. godinu ostao isti kao i ranije, odnosno 149,4 miliona KM, ali je izvršena relokacija određenih sredstava po različitim stavkama.

Dodavanje novih i povećavanje na kontu postojećih stavki u budžetu realizovano je na uštrb drugih izdataka.

Sredstva za jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 100.000 maraka, obezbjeđena su tako što su umanjeni izdaci za komunalnu potrošnju za 50.000 KM, kao i izdaci za izgradnju saobraćajnica i mostova u istom tom iznosu.

Otvorena je i nova pozicija pod nazivom „Tekući grant-Podrška zdravstvenom sektoru” I to u iznosu od 200.000 KM.

“Sredstva su planirana sa namjenom podrške zdravstvenom sektoru, koji otežano funkcioniše u periodu pandemije”, naveli su u dokumentu, te dodali da će predloženo povećanje biti finansirano tako što će umanjiti rashode za bruto plate zaposlenih u Odjeljenju za finansije u iznosu za 100.000 KM, dok će preostalih 100.000 maraka uzeti iz Budžetskih rezervi.

Kada su u pitanju pripremni radovi za most u Česmi, iz ovogodišnjeg budžeta je planirano izdvajanje 100.000 KM, dok će se nastavak radova na ovom mostu planirati rebalansom budžeta za 2021. godinu.

Kako stvari stoje, čini se da će zbog mosta u ovom banjalučkom naselju trpjeti izgradnja zgrada i to za iznos od 50.000 maraka, a za isti taj iznos će biti smanjeni i izdaci po osnovu depozita i kaucija.

Ono što je još bitno napomenuti, a što je novost u odnosu na prethodni Prijedlog budžeta jeste povećanje sredstava za uređenje “Kastela” u iznosu od 50.000 KM, povećanje subvencija za javni prevoz za 200.000 maraka, a veći je i tekući grant studentskim organizacijama za 15.000 KM.

Otvorena je i nova pozicija koja se odnosi na povećanje cijene sata za vršenje usluge pomoći i njege u kući, kao i personalne asistencije za lica sa invaliditetom, a za te namjene će biti izdvojeno 50.000 KM.

Takođe je uvećan i tekući grant za crkve, vjerske zajednice i ustanove za 20.000 maraka.

SNSD: podržaćemo budžet, ali uz naše amandmane

Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao predsjednik Gradskog odobra SNSD-a Vlado Đajić odbornici koji čine većinu će podržati budžet, ali uz amandmane koje su predložili.

Riječ je o dva amandmana, jedan je u iznosu od million KM za pronatalitetnu politiku, a drugi od 2,7 miliona maraka za jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima.

Kako je Đajić pojasnio, ovim amandmanima bi po 500 KM jednokratne pomoći dobili zdravstveni radnici i porodilje na području grada.

Grad: Spremni smo pojasniti sve stavke

Kako je saopšteno u Gradskoj upravi Banjaluka Kabinet gradonačelnika i savjetnik za ekonomska pitanja Bojan Kresojević stavili su se na raspolaganje svim šefovima odborničkih klubova i predsjedniku Skupštine Grada, Mladenu Iliću za sva potrebna pojašnjenja vezana za predložene budžetske stavke.

“Uvažavajući činjenicu da su klubovi skupštinske većine u prethodnom periodu iskazivali namjeru da amandmanski djeluju na prijedlog i da na taj način zadovolje potrebe građana, koje smatraju prioritetnim, želim Vas obavijestiti da se stavljam na raspolaganje svim šefovima odborničkih klubova za davanje pojašnjenja o mogućnosti korekcija pojedinačnih budžetskih stavki”, naveo je savjetnik Kresojević u dopisu upućenom Skupštini Grada.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!