Capital.ba

Standardi zanimanja viza za radno mjesto

22.11.2018. / 14:20

BANJALUKA – Sektor obrazovanja u Republici Srpskoj nalazi se pred novim izazovima kako bi se što prije povezao sa potrebama tržišta rada, a uvođenjem standarda zanimanja budućim zanatlijama biće olakšan put do diplome i radnog mjesta.

U Nacrtu programa ekonomskih reformi Vlade RS za 2019. -2021. u oblasti obrazovanja poseban akcenat stavljen je na stručna zanimanja, kako bi budući svršeni srednjoškolci što spremniji ulazili u proizvodne pogone.

Određeni pomaci već su napravljeni u vezi sa tim pitanjem, a iz plana Vlade RS vidljivo je da nadležni u idućoj godini planiraju da te poslove dignu na još viši nivo.

– Prvi zadatak koji bi trebao da bude završen u prvom kvartalu 2019. godine je razvijanje 20 standarda zanimanja, što predstavlja popis svih poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i popis vještina potrebnih za njihovo obavljanje – navedeno je u Nacrtu programa ekonomskih reformi. Osim toga, planirano je da budu izrađeni i fleksibilniji programski sadržaji, koje će u obimu od 20 odsto kreirati nastavnici, učenici i škola u saradnji sa lokalnom zajednicom, te će se kontinuirano podizati svijest o značaju preduzetničkog učenja.

U tom dokumentu je istaknuto i da će povećanje efikasnosti obrazovanja i tržišta rada u znatnoj mjeri uticati na konkurentnost privrede RS, čiji je cilj smanjenje stope nezaposlenosti, a doprinijeće i atraktivnosti privrede za strana ulaganja.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola na području prijedorske regije Valentina Sovilj istakla je za “Glas Srpske” da se dobar dio mjera Vlade RS iz prethodnog perioda uspješno sprovodi, i da je svakim narednim korakom, obrazovanje u RS sve bliže potrebama privrede.

– Već se uveliko radi na razvijanju standarda zanimanja u pet struka, a to će nas dovesti u ravnopravan položaj sa Evropom i svijetom, jer će sa diplomom stečenom ovdje naši đaci moći da se zaposle ne samo u domaćim već i inostranim preduzećima. Oni će prema tom tačnom opisu vještina i znanja ispunjavati uslove i na tržištu rada na Zapadu. Standardi zanimanja biće viza za dobijanje posla – rekla je Sovilj.

Dodala je da se u velikoj mjeri u školama širom RS nastava izvodi prema modularnim programima koji se mijenjaju i usklađuju u zavisnosti od potreba, te da se uveliko radi na sprovođenju sistema dualnog obrazovanja.

Predsjednik Aktiva direktora dobojske regije Spasoje Vasiljević naglašava za “Glas Srpske” da je neophodno formiranje registra poslodavaca koji su zainteresovani za školovanje učenika i da bez toga teško može biti uspostavljena kvalitetna saradnja između škola i privrednika.

–  Nije samo upisna politika kamen spoticanja. Privreda u RS nije dovoljno razvijena, a stanje u školama je zapravo ogledalo stanja u privredi. Na osnovu interesovanja privrede mi bismo trebalo da školujemo pet odsto učenika, ali se postavlja pitanje šta će ostali. Djeca moraju da se školuju. Ne može obrazovni sistem da razvije privredu, već privreda treba da bude razvijena da uspješno odgovori sistemu dualnog obrazovanja – rekao je Vasiljević.

Da je privreda Srpske na koljenima i da nedostaju kapitalna ulaganja potvrđuju i poslodavci.

– Veliki broj stručnjaka je penzionisan, privreda je pretrpjela proces privatizacije što nije adekvatno praćeno kroz sistem obrazovanja. U dogovoru sa Vladom RS uveli smo sistem dualnog obrazovanja, kako bi đaci koji se školuju za određene zanate imali obezbijeđenu praksu u preduzećima – rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da bez političke stabilnosti na nivou BiH neće biti lako spriječiti masovan odliv radne snage sa ovih prostora.

Kreirajući upisnu politiku za akademsku 2018/19. godinu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS započelo je aktivnosti na izradi standarda zanimanja u okviru pet struka i 19 zanimanja i to mašinstvo i obrada metala, šumarstvo i obrada drveta, poljoprivreda i prerada hrane, ugostiteljstvo i turizam i tekstilstvo i kožarstvo. Od prethodne školske godine Ministarstvo je poseban akcenat stavilo na povećanje broja časova praktične nastave kod poslodavaca.

Visoko obrazovanje

Prema Nacrtu programa ekonomskih reformi Vlade RS za 2019 – 2021. planirano je i inoviranje studijskih programa tako da budu orijentisani prema praktičnom i istraživačkom dijelu studija.

– Očekuje se saradnja visokoškolskih ustanova i privrede, čime će se povećati učešće strukovnih studijskih programa na sedam odsto u periodu do pet godina – navedeno je u tom dokumentu.

Planirane mjere u 2020. godini

– izrada Kvalifikacijskog okvira za srednje stručno obrazovanje od drugog do petog nivoa

– razvijanje 10 standarda zanimanja

– donošenje programa kontinuirane obuke nastavnika u stručnom obrazovanju u skladu sa potrebama tržišta rada

Planirane mjere u 2021. godini

–  usvajanje Kvalifikacijskog okvira za srednje stručno obrazovanje kao pilot-projekat u periodu do pet godina

– evaluacija modernizovanih modularnih programa sa povećanim brojem časova praktične nastave

– izrada Kvalifikacijskog okvira za drugi, treći, četvrti i peti nivo kvalifikacija

– izrada kriterijuma i indikatora kvaliteta udžbenika

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!