Capital.ba

Šta nedostaje na tržištu električne energije BiH?

13.09.2007. / 17:32

NEUM, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac otvorio je danas u Neumu dvodnevnu konferenicju pod nazivom “Osnivanje tržišta električne energije u BiH”, izražavajući uvjerenje da će ovaj skup dati snažan doprinos stvaranju konkurentnog tržišta električne energije i gasa u regionu.

Obraćajući se brojnim učesnicima i gostima konferencije, Puhalac je naglasio značaj i potrebu prilagođavanja legislative i standarda u BiH sa uslovima koji vladaju na evropskom elektroenergetskom tržištu.

Prema njegovim riječima, stabilan regulatorni okvir neophodan je za priliv stranih investicija potrebnih za uspješno provođenje reforme energetskog sektora u BiH. Puhalac je istakao da je u BiH napravljen iskorak u liberalizaciji cijena električne energije i dodao da je u toku izrada studije energetike BiH.

Ministar energetike privrede i razvoja RS Rajko Ubiparip, zahvaljujući se USAID-u za ovu inicijativu, ali i sveukupnu reformu energetskog sektora u BiH, naglasio je da je RS većim dijelom ispunila obaveze iz Sporazuma o energetskoj zajednici jugoistične Evrope koji je potpisan u oktobru 2005. godine.

On je precizirao da RS dvostruko podržava osnivanje jedinstvenog tržišta energije u BiH.

“Prvo, jer raspolaže sa oko 30 odsto bilansnog viška električne energije koju namjerava da plasira na druga tržišta, i drugo, to što su Elektroprivreda RS i građani RS do sada imali najmanje koristi od tih viškova, pa je ovo dobra prilika da se ta nepravda ispravi”, istakao je Ubiparip.

Federalni ministar energetike rudarstva i industrije Vahid Hećo naveo da je Vlada Federacije BiH donošnjem Zakona o električnoj energiji, formiranjem regulatorne Agencije za električnu energiju i realizacijom Akcionog plana za restrukturisanje energetskog sektora ostvarila značajan napredak u energetskoj reformi.

Podršku uspostavljanju temelja razumijevanja značaja osnivanja tržišta električne energije u BiH učesnicima konferencije uputio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

On je naglasio da BiH kao i ostale zemlje regiona na svom putu ka Evropi moraju da slijede iskustva članica EU i da otklanjaju sve barijere koje koče njihov partnerski nastup na ujedinjenom evropskom tržištu.

Prema njegovim riječima, BiH raspolaže viškom energije i ta prednost treba da bude iskorištena u započetoj reformi energetskog sektora kao ključnom uslovu za uključivanje u regionalno tržište.

Direktor USAID-a u BiH Đejn Mendi izrazio je čvrsto uvjerenje da će se BiH na osnovama direktiva EU i atinskog ugovora reformom energetskog sektora uspješno integrisati u jedinstveno tržište električne energije u regionu i potom EU.

Na kraju prvog dana, učesnicima konferencije na radnoj večeri obratiće se prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Drugog dana konferencije planirana je prezentacija iskustava mađarskog, rumunskog i slovenačkog tržišta električne energije, te komentari predstavnika fakulteta, instituta i organizacija iz elektroenergetskog sektora u BiH.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!