Capital.ba

Srpskoj iz “Južnog toka” dvije milijarde kubnih metara gasa

27.06.2012. / 8:55

BANJALUKA, Isporuka gasa Republici Srpskoj iz gasovoda “Južni tok” 2025. godine trebalo bi da dostigne oko dvije milijarde kubnih metara godišnje, predviđeno je memorandumom koji bi uskoro trebalo da bude potpisan sa ruskom kompanijom “Gasprom”.

Izjavio je to “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Res”, koje je zaduženo za pripremu i izgradnju infrastrukture gasovoda kroz Srpsku, Slobodan Puhalac.
Stavove o memorandumu, kojim je zagarantovana isporuka gasa RS putem gasovoda “Južni tok”, usaglasili su prošle sedmice u Sankt Peterburgu predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora kompanije “Gasprom” Aleksej Miler.

Složen zahvat
Puhalac kaže da se radi o izuzetno značajnom i složenom investicionom zahvatu, a kome su prethodile mnoge aktivnosti i kome predstoji niz obaveza koje moraju ispuniti obje strane.
– Energent koji je predmet memoranduma veoma je značajan za RS i za FBiH, a realizacijom ovog projekta stekli bi se uslovi za intenzivan razvoj gasifikacije. U prvi plan se stavljaju sigurnost snabdijevanja i ekonomičnost u nabavci i distribuciji gasa – rekao je Puhalac.
On je ocijenio da će složenost projekta biti predmet detaljnog planiranja i usaglašavanja na osnovu do sada utvrđenih elemenata, što će biti i osnovni zadatak zajedničke kompanije koju će RS formirati sa “Gaspromom”. Puhalac je naglasio da su ruski partneri upoznati sa nedovoljnom razvijenošću distributivne mreže i dodao da će njen razvoj biti imperativna obaveza.
– Kad se razmatra pitanje kapaciteta u bilansima, značajno mjesto će zauzeti buduće gasne elektrane i kombi-blokovi uz postojeće termoelektrane, te zamjena energenata u toplanama i većim industrijskim kapacitetima – pojasnio je Puhalac.
On je kazao da je prema dostupnim dokumentima i FBiH planirala potrošnju približno istih količina prirodnog gasa kao i RS.
– Određene količine mogu se transportovati i kroz gasovod “Južni tok” čiji će krak proći kroz RS. Biće potrebno mnogo napora da bude obezbijeđeno uključivanje transportnog gasovoda iz RS u evropsku mrežu, što su intencije EU i energetske zajednice jugoistočne Evrope, po čijim normama i regulativi treba obezbijediti upravljanje i regulatorni okvir za ovu djelatnost – naglasio je Puhalac.
Naglasio je da će “Gasprom”, kao lider u gasnom sektoru i većinski vlasnik u zajedničkom preduzeću koje će formirati sa RS, diktirati dinamiku i razvoj projekta.
– Ti projekti će tehnički i terminski biti usklađeni. Proteklih mjeseci se intenzivno radilo na obradi i pripremi dokumentacije i bilansa. Razmatranjem izvještaja i donošenjem zaključaka na sjednici Vlade RS intenziviraće se rad “Gas Resa” i realizovati aktivnosti koje slijede na potpisivanju memoranduma i formiranju zajedničke kompanije “Gasprom – Gas Res” – zaključio je Puhalac.

Magistralni gasovod
Vlada RS usvojila je juče informaciju o realizaciji gasnog projekta i priključenju RS na “Južni tok” i razmotrila memorandum o razumijevanju između Srpske i “Gasproma”. Priključenje RS na gasovod “Južni tok” ocijenjeno je kao strateški cilj i nacionalni projekat.
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da Vlada daje podršku predsjedniku RS pri zaključenju memoranduma o razumijevanju između Srpske i ruskog “Gasproma”.
– Realizacija gasnog projekta, osim priključenja RS na “Južni tok” i isporuke prirodnog gasa, podrazumijeva i izgradnju magistralnog gasovoda i omogućava gasifikaciju svih gradova i opština u Srpskoj – rekao je Kovačević poslije sjednice Vlade.
Naglasio je da je u tom poslu veoma važna izgradnja distributivne mreže duž gasovoda, kao i tamo gdje se za to ukažu realne potrebe. To je, prema riječima Kovačevića, bitno da bi tržište Srpske zadovoljilo principe ekonomičnosti, zasnovane na realnim količinama potrošnje.
Snabdijevanje RS ruskim gasom biće omogućeno izgradnjom kraka gasovoda “Južni tok” koji će prolaziti kroz Srpsku. Dogovor sa “Gaspromom” je postignut na osnovu potpisanog sporazuma o energetskoj saradnji između Srpske i Ministarstva energetike Ruske Federacije, a projekat je podržao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Nacrt sporazuma trebalo bi da bude potpisan u julu.

“Južni tok”
Izgradnja “Južnog toka” u koju će biti uloženo 15,5 milijardi evra ima za cilj da poveća ponudu maršruta za isporuku ruskog prirodnog gasa evropskim potrošačima. Radovi bi trebalo da počnu 2013, a planirano je da budu završeni do kraja 2015. godine.
Nosilac projekta je ruski gigant “Gasprom” sa udjelom od 50 procenata, 20 odsto učešća u “Južnom toku” ima italijanska energetska korporacija “Eni”, a francuski “EdF” i njemački BASF po 15 procenata. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Srpskoj iz “Južnog toka” dvije milijarde kubnih metara gasa

  1. Mil

    ima nade.s obzirom da gosp.Puhalac nije bivsi konobar i vlasnik kupljenih diploma.

  2. Nik

    Pomno pratim razvoj dogadjaja za ovaj projekat koji je istinski spas za ovaj narod. Kad bi srećom uspeli i da bude sličnih stvari da se latimo posla a ne praznih komentara, sumnji i ogovaranja. Bože zdravlja i da ovo uspije. Napred.