Capital.ba

Srpska planira 12 puta povećati troškove osiguravajućim društvima

04.08.2022. / 15:00

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske planira da od društava za osiguranje naplaćuje paušalno pet odsto od bruto premije za troškove liječenja osoba povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama. Uvođenje novog nameta koji je čak 12 puta veći od sadašnjih troškova izazvao je ozbiljnu zabrinutost u sektoru osiguranja jer dovodi u pitanje njihov opstanak.

FOTO: Pixabay

Novi trošak predviđen Nacrtom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je po ocjeni osiguravača, u trenutnom obliku i formi, poguban za njihovu djelatnost.

Društva za osiguranje u Srpskoj traže da se odustane od promjene zakona, odnosno da i dalje svako društvo plaća troškove liječenja za povrijeđene u nezgodama za koje su odgovorni njihovi osiguranici.

Po podacima sa kojima raspolažu osiguravajuće kuće to je između 0,35 i 0,40 odsto od fakturisane premije osiguranja od auto odgovornosti, odnosno daleko ispod pet odsto koliko se planira uzimati u narednom periodu.

Udruženje društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske, u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a, traži od resornog ministarstva i Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne Skupštine Republike Srpske da dobro razmisle prije nego što im se ovaj namet uvede kao obaveza.

Oni u svojim  prijedlozima i sugestijama na nacrt Zakona predlažu da se prepiše odredba iz Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Prema toj odredbi, “Društvo za osiguranje dužno je Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nadoknaditi stvarnu štetu u okviru odgovornosti svog osiguranika i u granicama obaveza preuzetih ugovorom o osiguranju”.

Stvarnom štetom smatraju se troškovi liječenja i drugi nužni troškovi oštećenog, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

Premija ista, a auto-dijelovi sve skuplji

Udruženje društava za osiguranje skreće pažnju nadležnima da se cjenovnik za premije primjenjuje još od 1998. godine, te da su one novom odlukom iz 2018. godine umanjene za dodatnih 10 odsto. 

Od 1998. godine do danas došlo je do velikog rasta vrijednosti kako novih tako i polovnih vozila koja se osiguravaju, a posebno su porasle cijene rezervnih dijelova i cijene popravke vozila. Sa druge strane rast ovih parametara nije pratio rast premije osiguranja”, poručuju iz društava za osiguranje u Srpskoj.

Svako drugo suprotno regulisanje i nametanje obaveze društvima bez konsultacije aktuara kao stručnih lica, organa nadzora, značajno bi ugrozilo rad društava za osiguranje i strukturu premije osiguranja”, navode u ovom Udruženju.

Oni napominju kako predložena naknada od pet odsto ne postoji u Federaciji BiH, što će ih odmah staviti u neravnopravan položaj sa društvima iz tog entiteta.

Posebno želimo istaći činjenicu da je premija  AO osiguranja u Republici Srpskoj niža za 10 odsto u odnosu na Federaciju BiH, a uvođenje dodatnog nameta otvorilo bi pitanje opravdanosti rada društava na teritoriji Republike Srpske. Onaj nije dovoljna za troškove pribave i šteta, tako da nema prostora za bilo kakva parafiskalna davanja određena u paušalnom iznosu”, upozoravaju osiguravači.

Inače, prema zvaničnim i javno dostupnim podacima ukupna premija od autoodgovornosti na teritoriji Republike Srpske u prošloj godini je bila nešto preko 142 miliona maraka.

Za šest mjeseci ove godine, ona iznosi 72,3 miliona KM, što pokazuje kako se trendovi ne mijenjaju.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je Nacrt Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju na 22. redovnoj sjednici, u maju ove godine i uputila ga na javnu raspravu.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska planira 12 puta povećati troškove osiguravajućim društvima

  1. Revizor

   U svim osiguravajućim društvima je isti problem koji se 25 godina vuče, a zove se damping u AO i to je rak rana ovog sektora tako da ako bi se njih pitalo ukinula bi se i Azors i Biro ZK i Zaštitni fond, ali ne planiraju da ukinu mrežu nelicenciranih zastupnika, niti crne fondove tako da ko ne može da radi po zakonu neka ide u likvidaciju, nije za svakoga da se bavi osiguranjem pogotovo imam pumpu daj i osiguranje, prošla su ta vremena, ali jbg nema države da to razumije

   • B191

    Možda je problem u AZORS. Što se mene tiče, neka dijele polise džabe. Dok god država reguliše cijenu, dešavaće se ovo što si ti opisao. Jedino moguće rješenje je da se država pusti intervenisanja na tržištu

   • Monopolisti

    Problem sa dampingom bi postojao da je zaista neko drustvo bankrotiralo zbog preniskih cijena.

    Jedini razlog za odredjivanje donje cijene polise jeste zastita enormnih profita vlasnika i direktora osiguranja, koji su svi do jednog bliski vlasti.

    Cijena treba da se formira slobodno. Pa oni koji mogu, neka nude polisu i besplatno.

    Prica kako se donjom cijenom stite korisnici da ne dodju u situaciju da osiguranje ne moze da pokrije stetu je najobicnija laz. Od te situacije potrosace mogu zastiti i propisanom obaveznom rezervom.