Capital.ba

Srpska od UIO BiH prinudno naplatila 1,5 miliona KM

25.05.2018. / 14:36

BANJALUKA – Sa računa Uprave za indirektno oprezivanje  (UIO) Srpskoj je prebačeno 1,5 miliona maraka, nakon što je Republika Srpska juče blokirala račune UIO kako bi naplatila 28 miliona KM duga po osnovu presude Suda BiH.

Резултат слика за UIO BIH

Srpska je blokirala račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno 28 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je danas da su blokirani računi UIO u Novoj banci i NLB banci te da je ova institucija Srpskoj, FBiH i Distriktu Brčko prebacila 1,1 milion manje u odnosu na prikupljene prihode.

„UIO je danas korisnicima prihoda od indirektnih poreza podijelila 24,3 miliona KM iako je ukupan iznos za raspodjelu trebao iznositi 25,4 miliona KM. Razlog manje podjele je blokada novca sa uplatnih računa javnih prihoda na računu kod Nove banke od 1,1 milion KM. Pored toga, blokirano je i 478.000 KM koje ne idu u raspodjelu korisnicima, već se radi o novcu koji se nalazi na depozirnim računima UIO, a to je novac koji su građani uplaćivali za osiguranje carinskog duga. Ovaj novac je blokiran u Novoj banci i NLB banci“, rekao je Kovačević.

On je rekao da je UIO u više navrata inicirala kod Upravnog odbora UIO rješavane problema ovog duga prema RS i da su čak poslali i prijedlog odluke prema kojoj bi se svakog mjeseca izdvojilo tri miliona KM od prihoda koji pripadaju FBiH i prebacilo Srpskoj do podmirenja duga u skladu sa presudom, ali da UO taj prijedlgo nije prihvatio.

Kazao je da će bez obzira na ovu blokadu UIO nastaviti da radi u skladu sa zakonom te da oni ne mogu isplatiti novac RS jer nemaju odluku Upravnog odbora na osnovu koje bi to uradili.

„Sve prikupljene prihode mi ćemo raspoređivati u skladu sa važećim koeficijentima. Smatramo da mi nismo trebali ni biti tuženi jer mi samo sprovodimo odluke UO, a odluku koja nije postojala nismo mogli sprovesti“, kazao je Kovačević.

RS blokirala račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno oko 28 miliona KM.

Na blokadu računa RS se odlučila nakon što na posljednjoj sjednici UO UIO, koja je održana u ponedjeljak, predstavnik FBiH nije prihvatio prijedlog direktora Uprave da FBiH ovaj dug plati u mjesečnim ratama od tri miliona KM.

Međutim, problem je što će nakon blokade računa na otplatu ovog duga ići i prihodi od naplate indirektnih poreza koje bi trebalo da dobiju i Republika Srpska i Brčko distrikt, kaže naš izvor.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezna da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Sud BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!