Capital.ba

Sredstva za IPA 2013 iznose 87 miliona evra

10.10.2012. / 15:01

SARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je danas Informaciju o prijedlogu državnog paketa IPA 2013, prema kojem raspoloživa sredstva u tom paketu iznose 87,09 miliona evra.

Ovaj paket sadrži 12 usaglašenih projektnih prijedloga koje će Direkcija za evropske integracije /DEI/ dostaviti Evropskoj komisiji u Brisel, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prethodno, Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju DEI-ija o komentarima Evropske komisije za IPA 2012 – 2013 paket koji obuhvata listu odabranih projekata Evropske komisije za finansiranje iz sredstava IPA 2012.

Iz Savjeta ministara podsjećaju da je BiH Evropskoj komisiji dostavila 20 usaglašenih prijedloga za IPA-u 2012, uključujući i sektorske prijedloge za oblast pravde i transporta – Koridor “Pet ce”.

Evropska komisija je nakon razmatranja paketa prijedloga IPA 2012 – 2013 početkom septembra obavijestila državnog IPA koordinatora da je formirala paket za IPA 2012 državni program za BiH u ukupnom iznosu od 84,77 miliona evra.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas i Prijedlog izmjena Statuta Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za reformu Izvršnog odbora, sa osnovama za zaključivanje izmjene Statuta, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora i guverner BiH u MMF-u Nikola Špirić.

Predloženom izmjenom Izvršni odbor MMF-a sastojaće se isključivo od izabranih izvršnih direktora, čime se ukida kategorija imenovanih izvršnih direktora sa iznosima najveće kvote.

Ovom izmjenom pojačao bi se uticaj i predstavljanje zemalja – novih tržišta i zemalja u razvoju u procesu donošenja novih odluka MMF-a.

Prihvatanje izmjena Statuta uslov je za stupanje na snagu povećanja kvote BiH u MMF-u. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti