Capital.ba

Sredinom maja presuda milionske tužbe protiv Bijeljine

15.03.2019. / 13:25

BIJELJINA – U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas su iznesene završne riječi punomoćnika tužioca i tuženog u sudskom sporu između preduzeća „Simex prom“ i Gradske uprave Bijeljina, teškom nekoliko miliona maraka.

Zbog složenosti ovog predmeta i zbog obimnog dokaznog materijala, sud će presudu u ovom sudskom sporu donijeti 13. maja, izjavila je sudija Božana Gužvić.

Advokat preduzeća “Simex prom” Janja  Miloš Stevanović rekao je u završnoj riječi da je “tužilac u cjelosti uspio dokazati svoje potraživanje, kao i uzročno – posljedičnu vezu kako je grad Bijeljina svojim radnjama dovo do štete i onemogućavanja gradnje zgrade i ubiranja profita na tržištu po cijenama koje su važile u to vrijeme“.

“Vještak građevinske struke je potvrdio da se tužbeni zahtjev može podijeliti u nekoliko segmenata. U pitanju je izgubljena dobit, zakupnina za lokale, izgubljeni pasaž, prepusti (konzole) za tri strane po jedan metar, renta koja se sada mora platiti, kao i projekat sa svim troškovima do građevinske dozvole”, izjavio je Stevanović, istakavši da poseban problem na toj lokaciji predstavljaju parking mjesta, s obzirom na to da se pred istim sudom u odvojenom postupku vodi spor protiv grada Bijeljina radi obezbjeđenja nedostajućih parking mjesta.

On je naglasio u završnoj riječi da ukupno potraživanje njegovog klijenta iznosi 3,3 miliona KM, sa zakonskim zateznim kamatama. Izmakla korist procijenjena je na tri miliona KM, dok je obična šteta procijenjena na 303.950 KM.

Punomoćnik grada Bijeljina, zakonski zastupnik Pravobranilaštva RS, zamjenika u Bijeljini, Ljubiša Sekulić, osporio je cjelosti kao neosnovan tužbeni zahtjev “Simex proma”.

“Imajući u vidu vremenske periode za koje tužilac traži izmaklu korist, dužni smo istaći i prigovor zastare potraživanja. I kada bi potraživanje bilo osnovano, ono je zastarjelo. Konkretnu primjedbu imamo na dio nalaza vještaka građevinske struke  u kome se navodi očekivana dobit po dokumentima iz 2017. i 2018. godine. Osporavamo način procjene, jer to ne odgovara tržišnim uslovima na teritoriji Bijeljini”, istakao je Sekulić, naglasivši da tužilac nikada nije do kraja realizovao ni zahtjev  za produženje važenja građevinske dozvole.

“Poznato je da se objekat ne može graditi dok se ne pribavi građevinska dozvola. Dozvola iz 2008. godine nema nikakve veze sa sa istim i tužilac je bio u mogućnosti da izvadi građevinsku dozvolu i da izgradi objekat, ali to nije učinio”, izjavio je Sekulić.

Podsjećamo, početkom aprila 2015. godine „Simex prom“ je tužio grad Bijeljina radi nadoknade štete u ukupnom iznosu od 5,59 miliona KM zbog onemogućavanja nastavka izvođenja građevinskih radova na izgradnji stambeno – poslovnog objekta (lamela 3) pored kanala Dašnica. U međuvremenu je tužbeni zahtjev smanjen na 3,3 miliona KM.

CAPITAL: Lj. Lj.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Sredinom maja presuda milionske tužbe protiv Bijeljine

  1. Bili

   Pa taj Stevanović zastupa Simex-prom zastupa grad Bijeljinu,Dodik porodicu,i uvjek izgubi grad ili onaj klijent kao što je Termoelektrana Ugljevik,i još mnogo drugih.Bando jedna,pa dokle će te to raditi?

  2. Tv

   Je li to onaj samoopcinjeni televizijom sto komentarise na tv sve od nrukleranih elektrana u nigeriji do godisnjeg prinosa manga u ekvadoru ??? Pa kupi sebi televiziju za samopromociju jarane imas milione