Capital.ba

Srbiji od Njemačke 81 milion evra

18.10.2012. / 14:15

BEOGRAD, Njemačka je odobrila Srbiji 81 milion evra za projekte u oblasti energetike, infrastrukture, razvoja demokratije i unapređenja javne administracije.

Ova sredstva su predviđena Protokolom o razvojnoj saradnji vlada Srbije i Njemačke, koji su u Beogradu potpisali direktor Kancelarije za evrointegracije Srbije Milan Pajević i načelnik Odsjeka za saradnju sa Jugoistočnom Evropom i Kavkazom njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Leo Krojc.

Zahvalivši se njemačkoj vladi i narodu na pomoći, Pajević je, nakon potpisivanja protokola, izjavio da je preko razvojne pomoći Njemačka odobrila Srbiji oko 1,2 milijarde evra.

Krojc je rekao da je riječ o značajnom obimu pomoći i da potpisani protokol predstavlja kvalitetnu osnovu za nastavak saradnje vlada Njemačke i Srbije, prenose beogradski mediji.

Ambasador Njemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju protokola, rekao je da je Njemačka veoma zainteresovana da Srbija što prije postane članica EU.

On je podsjetio da je Njemačka od 2000. godine najveći davalac razvojne pomoći Srbiji, a Srbija je među deset najvećih primalaca njemačke pomoći.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti