Capital.ba

Softić: Važno usvajanje novog zakona o osiguranju depozita

17.01.2019. / 13:00

SARAJEVO,  Guverner Centralne banke BiH Senad Softić ocijenio je da je stabilnost bankarskog sektora u BiH na zadovoljavajućem nivou, te naglasio da je usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita naročito važno za poslovanje banaka u zemlji.

“Indikatori finansijskog zdravlja pokazuju da je bankarski sektor i dalje adekvatno kapitalizovan, likvidan i profitabilan, a bilježi se smanjenje kreditnog rizika koji je prethodnih godina predstavljao ključni faktor koji je ugrožavao stabilnost bankarskog sektora u BiH”, izjavio je Softić Srni.

On je rekao da u protekle dvije godine nekvalitetni krediti i njihovo učešće u ukupnim kreditima bilježe kontinuirani pad, dodajući da učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala prošle godine iznosi 9,39 odsto.

“Pozitivan efekat na kvalitet kreditnog portfolija imao je oporavak ekonomske i jačanje kreditne aktivnosti koji je evidentan i u sektoru privatnih nefinansijskih preduzeća i u sektoru domaćinstava”, istakao je Softić.

Prema njegovim riječima, godišnja stopa kreditnog rasta u trećem kvartalu lani iznosila je 6,8 odsto, a evidentan je i rast ukupne aktive bankarskog sektora za 7,4 odsto, dok su kapitalne i likvidnosne pozicije ojačane, te je nastavljen rast depozita.

Guverner Centralne banke BiH je naglasio da će u narednom periodu biti neophodno da relevantne institucije nastave sprovođenje nove zakonske i podzakonske regulative u bankarskom sektoru, kao i dalje usklađivanje regulatornog okvira sa EU direktivama i međunarodnim standardima.

Softić smatra da će biti neophodno nastaviti preduzimanje aktivnosti na očuvanju i jačanju stabilnosti bankarskog sektora i zaštite deponenata, između ostalog i unapređenjem međuinstitucionalne saradnje, ali i razmjenom informacija učesnica u “mreži finansijske bezbjednosti”.

“Od ključog značaja je usklađeno djelovanje svih relevantnih institucija – sudske, zakonodavne i izvršne vlasti na stvaranju povoljnijeg cjelokupnog ekonomskog okruženja kroz nastavak sprovođenja reformi u javnom i privatnom sektoru, što bi trebalo doprinijeti daljem smanjenju postojećeg nivoa nekvalitetne aktive u bankama, ali i efikasnijem rješavanju nekvalitetnih potraživanja ubuduće”, rekao je Softić. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!