Capital.ba

SNSD-ova funkcionerka tuži Banjaluku za 900.000 KM

06.10.2020. / 15:39

BANJALUKA – Bivša direktorica Doma zdravlja Banjaluka i sadašnji poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Tešanović tužila je Grad Banjaluka zahtijevajući odštetu od 900.000 KM zbog zabrane saobraćaja do njenog hotela „Trešnja“ na Banj brdu, saznaje portal CAPITAL.

Foto: Glas Srpske/Narodna skupština RS

Tešanovićeva je, pored Grada, prvobitno tužila i bivšeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, ali se 2018. godine predomislila i povukla tužbu protiv stranačkog kolege, ali ne i protiv Grada.

Grad Banjaluka tužbu osporava u cjelosti, ističući da je Tešanovićeva prije početka investiranja bila upoznata sa zabranom saobraćaja.

Navode da su Tešanovićevoj kao investitoru odobrili rekonstrukciju objekta na Banj brdu pod uslovom da se pridržava lokacijskih uslova i odobrene tehničke dokumentacije, kao i da su joj 2014. godine izdali upotrebnu dozvolu.

„Lokacijskim uslovima je definisan pristup objektu, uz napomenu da za predmetnu saobraćajnicu važi opšta zabrana saobraćaja izuzev vozila stanara, te vozila posebne namjene (hitna pomoć, vatrogasci i slično). Definisano je i da se ne planiraju intervencije na postojećoj saobraćajnoj mreži, te da se pristup objektu ostvaruje preko postojeće saobraćajnice za koju važi zabrana saobraćaja“, stav je Grada Banjaluka.

Dodaju da je definisano i da je u cilju obezbjeđenja kolskog pristupa neophodno od nadležnog organa pribaviti odobrenje za pristup objektu kako za dostavna vozila i vozila održavanja, tako i za korisnike smještajnog kapaciteta.

„Shodno navedenom, Gordana Tešanović je bila upoznata sa ograničenjem saobraćaja motornim vozilima na navedenoj lokaciji kako kroz lokacijske, odnosno UTU-e, tako i kroz odobrenje za građenje, te je iste prihvatila i pristala da pod navedenim uslovima izvrši rekonstrukciju postojećeg poslovnog objekta“, naveli su iz Grada u odgovoru na tužbu.

Izvor: Izjašnjenje Grada Banjaluka na tužbu hotela „Trešnja“

Tešanovićeva nije mogla da govori o tužbenom zahtjevu, uputivši nas na advokata Sanjina Kosića koji je zastupa. On je potvrdio da će tužbeni zahtjev sa sadašnjih 300.000 KM biti povećan na oko 900.000 KM.

„U međuvremenu je izvršeno vještačenje od strane vještaka građevinske, saobraćajne i finansijske struke i tužbeni zahtjev biće mijenjan u pogledu naknade štete i povećan na oko 900.000 KM plus kamata. To je sekundarni zahtjev, a primarni je da se vlasnicima omogući nesmetan prilaz i upotreba tog objekta. To je poslovni objekat sa dozvolama, hotelsko – ugostiteljskog sadržaja, a ne može se prići vozilom“, ističe Kosić.

Na pitanje kako komentariše odgovor Grada da je Tešanovićeva kao investitor bila upoznata s ograničenjem saobraćaja, Kosić kaže da to jeste tačno, ali da se „očekivalo da se ograničenje neće odnositi na predmetni objekat“.

„Uporedite recimo tvrđavu Kastel, zaštićen kulturno-istorijski spomenik, gdje je potpuna zabrana saobraćaja, ali imate restoran Kazamat čijim gostima nije zabranjen saobraćaj, ili Nacionalni park Kozara gdje je za hotel dozvoljen saobraćaj, plaća se ekološka taksa. Postoje brojni alternativni načini da se pristup riješi, ali ovdje Grad nije izašao u susret investitoru na bilo koji način“, istakao je Kosić i dodao da presudu očekuju do kraja godine.

Iz Pravobranilaštva RS su rekli da su, kao zakonski zastupnik Grada, još u martu 2017. godine dostavili odgovor na tužbu, da je 2018. godine utvrđeno povlačenje tužbe u odnosu na Slobodana Gavranovića kome su hotel “Trešnja” i Tešanovićeva dužni da isplate 1.825 KM na ime troškova parničnog postupka.

„Održano je ročište za glavnu raspravu 27. februara 2020. godine, određeno je ponovno vještačenje po stalnom sudskom vještaku ekonomske struke“, naveli su u Pravobranilaštvu.

U Osnovnom sudu Banjaluka su rekli da se pred tim sudom vodi parnični postupak po tužbi hotel „Trešnja“ i Gordane Tešanović protiv Grada Banjaluka, radi naknade štete i isti je u toku.

„Određen je i zakazan nastavak glavne rasprave za novembar. Predmet se nalazi u radu i zakazan je u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije koji se rješavaju hronološkim redom“, istakli su u Sudu.

Da Tešanovićeva pokušava da oživi hotel i restoran na Banj Brdu, koji duže vrijeme ne radi, CAPITAL je objavio prije dva mjeseca kada je ona potvrdila da hotel „Trešnja“ mijenja ime u hotel „Cherry“, bez franšize „Novak Café & Restaurant” koju su ranije imali.

Prema njenim riječima, objekat na Banj Brdu njena porodica je kupila 2000. godine, nakon čega je uložila mnogo novca u opremanje i adaptaciju.

Inače, oni su se od samog početka žalili na ograničen režim saobraćaja na putu koji vodi do objekta.

Gradska vlast, pod velikim pritiskom građana i javnosti, ostavila je na snazi zabranu saobraćanja za automobile, a cijeli slučaj je bio došao i do Ustavnog suda RS, koji je presudio u korist pješaka i rekreativaca.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: SNSD-ova funkcionerka tuži Banjaluku za 900.000 KM

  1. Pero

   Suprotno od onoga što gospođa želi, predložio bih spuštanje rampe uz samo podnožje Banj brda.

   • Boki

    Mogli bi i neki humanitarni broj da joj skupimo neku marku

    • Босман

     Браво Боки! Можда купи и трактор за превоз?

   • BL

    Rijetko pametan komentar.

  2. Милош O

   Samo uvesti da se može proći autom ali da je taksa za prolazak 50KM i ko voli neka plaća.

   • Mitar

    To bi ovi što su se “snašli” tj. podobni jedva dočekali da se vidi ko je “elita”, a ko glasačka marva.

  3. Princip

   Na stranu tužakanja i kuknjava na račun grada, ali koliko moraš biti glup i neinventivan da bez pratećeg sadržaja, usred šume, sagradiš “fensi” lokal i hotel koji cijenama parira hotelima u centru bez da ponudiš nešto autentično i što bi tematski odgovaralo ambijentu prirode.
   Kada bi i bio dozvoljen saobraćaj osim skorojevića i debila s kešom ne znam ko bi na dnevnom nivou otišao gore da plaća i jede pizzu od 20 KM usred ničega…

   • Mitar

    A možda je u startu na nivou stranke dogovorena tužba i isplata po tužbi, a ne da restoran radi. Dio ide mentoru. Radojičić je doktorirao na gubljenju sudskih sporova u ime grada, a u korist stranačkih saboraca. Samo bahato!