Capital.ba

Smanjenje zatezne kamate podijelilo privrednike RS

11.06.2018. / 14:36

Vlada uputila u NSRS prijedlog zakona kojim se smanjuje stopa zatezne kamate sa 0,05 na 0,03 odsto
– Duduković: Kakvo će rasterećenje imati privrednici koji nemaju neizmirenih obaveza?

BANJALUKA – Predloženo smanjenje stope zatezne kamate sa 0,05 odsto na 0,03 odsto dneveno u Republici Srpskoj podijelilo je poslovnu zajednicu, jer dio privrednika smatra da Vlada ovim još jednom izlazi u susret firmama koje ne izmiruju na vrijeme svoje obaveze, a među kojima je i značajan dio firmi iz javnog sektora.

Сродна слика

Vlada RS uputila je u parlamnetarnu proceduru Prijedlog zakona o zateznoj kamati kojim je predviđeno smanjenje zatezne kamate sa 0,05 odsto na 0,03 odsto, a  kako se navodi u obrazloženju zakonu, cilje ove izmjene je brže i lakše izmirenje glavnog duga, prije svega, za preduzeća koja imaju problem s likvidnošću.

„Glavni ciljevi predloženog zakona su poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema, transparentnost u poslovanju, uz eliminisanje mogućih izazova prilikom naplate potraživanje“, navedeno je u obrazloženju predloženog zakona.

U Privrednoj komori RS rekli su za CAPITAL da je važno da se radi na unapređenju poslovnog ambijenta i da je neprihvatljivo da privrednici u RS imaju veće namete nego u FBiH i zemljama u okruženju.

Međutim, ističu i da je poslovna zajednica podijeljenja po ovom je pitanju, jer se smanjenjem kamate na određen način izlazi u susret onima koji ne plaćaju obaveze na vrijeme.

„Oni koji redovno izmiruju obaveze smatraju da se ovakvim zakonskim rješenjem ide u korist onih koji ne izmiruju obaveze na vrijeme. S druge strane, imamo i one koji zbog teških uslova poslovanja, visokih nameta ne mogu na vrijeme da izmiruju obaveze, pa im ovakvo rješenje znači“, kazali su u Privrednoj komori.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da je smanjenje zatezne kamate dobro rješenje i da bi ona mogla da bude još manja.

„S obzirom na ti da su te kamate i dalje visoke mislim da neće izazvati finansijsku nedisciplinu. U jednom momentu sam podržavao i visoke stope zatezne kamate kako bi potjerali sve da na vrijeme izvršavaju svoje obaveze“, rekao je Škrebić.

Jedinstven stav o smanjenju stope zatezne kamate u RS nemaju ni ekonomski analitičari.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković smatra da je predviđeno smanjenje stope simbolično i da neće popraviti situaciju u realnom sektoru. Kaže da će se ovo vjerovatno predstaviti kao „još jedna dobra mjera Vlade u korist privrede“, ali da je suštinsko pitanje zbog čega je privreda došla u situaciju da ima tolike obaveze i da plaća zatezne kamate.

„Privreda ne može da plaća obaveze upravo zbog toga što je takav poslovni ambijent. Ova mjera neće donijeti ništa revolucionarno za realni sektor. S druge strane, može se postaviti i pitanje šta je sa onima koji nemaju neizmirenih obaveza i koje to uopšte ne interesuje? Kakvo će oni rasterećenje imati?“, naglasio je Duduković.

Analitičar za finansijski sektor Gorana Krunić kaže da su razlozi za donošenje zakona u potpunosti opravdani jer privreda RS grca u problemima i teško dolazi do novca jer se posluje u neizvjesnom ekonomskom i političkom okruženju.

Sa druge strane, naglašava da ovakve promjene ne bi smjele da stave u povlašten položaj neuredne platiše.

„Zbog toga relevantne institucije u narednom periodu treba da prate efekte primjene novog zakona. Ovaj zakon je trebao da ide i ranije u proceduru jer analize pokazuju da je trenutno važeća stopa zatezne kamate u Srpskoj najveća u regionu što svakako nije dobro. Pogotovo nije dobro ako je ta stopa veća nego u Federaciji BiH jer se onda radi o različitim nametima po entitetima”, zaključila je Krunić.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!