Capital.ba

Službenici SIPE, Parlamenta i UIO tužili BiH

27.03.2012. / 11:11

SARAJEVO, BANJALUKA, Zaposleni u pojedinim institucijama BiH podnijeli su Sudu Bosne i Hercegovine privatne tužbe protiv države u kojima traže nadoknadu razlike plata za protekle dvije i po godine.

Oni u tužbama navode da je Savjet ministara BiH na nezakonit način smanjilo osnovicu plate zaposlenima u državnim institucijama za 27 KM mjesečno, počevši od jula 2009. godine.

Zvaničnici Suda BiH su potvrdili novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je država tužena po ovom osnovu, ali su kazali da ne raspolažu podacima o broju tužbi.

Advokat Mirsad Tatarević kaže da samo on zastupa 500 zaposlenih te da su u tužbenim zahtjevima angažovane i druge kolege advokati. Sud je počeo da razmatra pojedine tužbe, no do danas nije donio presude. Osnov za tužbu je odluka Savjeta ministara BiH o smanjenju osnovice za obračun plate sa 535,50 KM na 498,10 KM. Odluka se primjenjuje od prvog jula 2009. godine, a po istoj osnovici plate se isplaćuju do danas.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, Savjet ministara može smanjiti osnovicu ukoliko utvrdi da se zemlja nalazi u stanju ekonomske nestabilnosti. No, osnovica se mora utvrđivati iznova svake godine.

Plata u institucijama BiH se obračunava tako što se osnovica množi sa koeficijentom koji određuje stručna sprema zaposlenog i složenost njegovog posla. Najveći koeficijent -10 – imaju članovi Predsjedništva BiH, a najmanji – od 1 do 1,08 – zaposleni sa nižom stručnom spremom.

Tatarević i Damir Katica, advokati koji, takođe, zastupaju zaposlene državnih institucija pred sudom, kažu da nije postojao osnov za donošenje ovakve odluke jer nije proglašena ekonomska nestabilnost u BiH. Dodaju i da Savjet ministara BiH nije utvrdio osnovicu plate za 2010. i 2011. godinu. Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da je Savjet ministara pogriješio, jer je osnovicu usvojilo 2009. godine i nikada više. Prema riječima Dževada Nekića, zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH, tužbe nemaju osnova, jer, kako kaže, u odluci nije navedeno do kada ona važi, nego samo da će se primjenjivati od dana objavljivanja.
Jure Bilić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u BiH, kaže da su tužbe podnijeli pojedini zaposleni Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva odbrane BiH, Granične policije BiH, Sistema jedinstvenih ličnih isprava (CIPS) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama je zaposleno od 22.000 do 23.000 ljudi.
Centar za istraživačko novinarstvo

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Službenici SIPE, Parlamenta i UIO tužili BiH

  1. Vreme je!

   I VRIJEM JE DA JEDNOM NEKO PROGLASI BANKROT. A, UPRAVO ONI KOJI NAJVIŠE IMAJU OD DRŽAVE ONI ĆE JE DA DOKRAJČE. POGLEDAJTE SAMO PLATE POJEDINCA, PRIMJER POLICAJAC SIPE….IMA TOPLI OBROK, PLAĆENE PUTNE TROŠKOVE, REGRES….DODATAK I SA SREDNJOM ILI OSNOVNOM ŠKOLOM IZAĐE SA PLATOM DO 2000 KM..GDJE TO IMA?????????????