Capital.ba

Skraćuje se rok za isplatu osiguranih depozita

26.07.2018. / 10:49

BANJALUKAZakon o osiguranju depozita je bitno usvojiti jer on skraćuje rok isplate osiguranih depozita kada dođe do zatvaranja banke, jača saradnju između regulatornih bankarskih institucija, te učestvovanje Fonda za osiguranje depozita u procesima restrukturiranja banaka, smatra magistar ekonomskih nauka i analitičar za finansijski sektor Gorana Krunić.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH na dnevnom redu je današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

„Veoma je bitno da se usvoji predloženi Zakon, ne samo zbog činjenice da smo preuzeli tu obavezu u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, već prvenstveno zbog činjenice da se novim Zakonom približavamo standardima EU i najboljim međunarodnim praksama i iskustvima u oblasti osiguranja depozita, te vršimo usklađivanje sa novousvojenim zakonima o bankama“, istakla je Krunićeva za portal CAPITAL.

Ako se izvrši poređenje predloženog i trenutno važećeg Zakona, ističe Krunićeva, vidljivo je da se glavne izmjene odnose na skraćenje roka isplate osiguranih depozita u situaciji kada dođe do zatvaranja banke, odnosno likvidacije ili stečaja banke na 20 radnih dana.

„Uvodi se i obaveznost članstva u programu osiguranja depozita, jača svjesnost javnosti o osiguranju depozita, jača saradnja između regulatornih bankarskih institucija, te učestvovanje Fonda za osiguranje depozita u procesima restrukturiranja banaka“, naglasila je Krunićeva.

Dodaje da se definišu mehanizmi zaštite Fonda u procesima restrukturiranja banaka.

„Mehanizmi zaštite podrazumjevaju ograničenja u smislu da se sredstva Fonda mogu koristiti u procesima restrukturiranja banaka samo ako taj iznos ne prelazi 50% ciljanog iznosa Fonda i da se mogu koristiti u procesima restrukturiranja samo ako je to povoljnije za Fond nego likvidacija ili stečaj banke“, istakla je Krunićeva.

Pojašnjava da je intencija da Fond dodatno doprinese finansijskoj stabilnosti, ali da ne smije pretrpjeti veće gubitke nego što bi u likvidaciji ili stečaju banke.

„Relevantne direktive dopuštaju korišćenje sredstava Fonda u procesima restrukturiranja banaka, ali istovremeno ukazuju i na potrebu formiranja namjenskih sredstava za to. To bi bila sredstva koja bi se prikupljala iz doprinosa banaka isključivo za procese restrukturiranja, što još nije predviđeno u reformskim procesima u BiH“, rekla je Krunićeva.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH Agencija za osiguranje depozita BiH dobija mogućnost da nadgleda poslovanje banaka, što otvara mogućnost prenosa nadležnosti sa RS na nivo BiH, o čemu je ranije pisao CAPITAL.ba.

CAPITAL: Svjetlana Š.

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!