Capital.ba

„Sirius 2010“ i „Centar Motor“ preuzeli milionski posao homologacije

28.03.2022. / 15:34

– Uvoznici vozila i rezervnih dijelova ne znaju ko je zadužen za homologaciju
– Raspad konzorcijuma koji je više od decenije radio homologaciju i ulazak novih igrača

BANJALUKA, SARAJEVO – Konzorcijum koji čine preduzeća „Centar motor“ Široki Brijeg, Centar za automobilsko inžinjerstvo Banjaluka, Informacioni inženjering „Sirius 2010.“ Banjaluka i Centar za cestovni promet Sarajevo jedini je od danas nadležan za homologaciju vozila i dijelova za vozila, rekao je za CAPITAL ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

homologacija

Foto: Agencije

Uvoznici vozila i autodijelova u BiH posljednjih dana su se našli u potpuno konfuznoj situaciji jer ne znaju koja institucija je nadležna za homologaciju.

Taj posao do sada su zajedno obavljali banjalučku „EIB Internationale – Centar za motorna vozila”, i „Centar motor“ Široki Brijeg, te „Institut za saobraćaj i komunikacije“ Sarajevo.

Međutim, sada su „EIB“ i „Centar motor“ otišli svako na svoju stranu, osnovali su nove konzorcijume i krenuli u trku za klijentima koje su zatrpali dopisima u kojima ih uvjeravaju da su baš oni nadležni za homologaciju.

„Centar motor“ je nosilac konzorcijuma koji još čine Centar za automobilsko inžinjerstvo Banjaluka, Informacioni inženjering Sirius 2010. Banjaluka i Centar za cestovni promet Sarajevo, dok su sa ,,EIB lnternotionale” firme ,,Automotive center-Centar zo vozilo” Sarajevo, ,,East Code” Banjaluka i ,,Mervik” Sarajevo.

Sirius 2010 i Prointer

Mediji su kompaniju Sirius 2010. često povezivali sa firmom Prointer. Oni su često zajedno prijavljivali na tendere i dobijali ih. Prvi veći posao je bio 2017. godine kada je Poreska uprava RS konzorcijumu koji su činili „Sirius 2010“, „Prointer ITSS“ Banjaluka i „Prointer ITSS“ Beograd dala ugovor „za nastavak implementacije integrisanog sistema“, čija je ukupna vrijednost 7,1 milion maraka (bez PDV-a). Bojan Vujić je, prije odlaska na poziciju direktora Prointera, a potom za direktora Prointerovog osnivača – firme Infinity, bio direktor “Siriusa 2010”.

“Sirius” i “Prointer” su bili jedini ponuđači na famoznom tenderu za kupovinu zgrade Poštanske štedionice u centru Banjaluke, kada je “Sirius” ponudio samo 1.000 KM manje od “Prointera”.

Ministar Mitrović tvrdi da je konzorcijum na čijem se čelu nalazi „Centar motor“ od danas jedini ovlašćen za homologaciju i da su o tome obaviještene sve nadležne institucije kao i uvoznici vozila i rezervnih dijelova.

„Ugovor su dobila dva konzorcijuma. Jedan na čelu sa EIB-om, a drugi na čelu sa firmom ’Centar motor’. Konzorcijum ’Centar motor’ je ispunio sve uslove, potvrđena je funkcionalnost sistema i on je dobio odobrenje da radi od danas. Što se tiče konzorcijuma koji predvodi EIB, tu od samog početka imamo različite stavove, a posljednjih dana imamo i informaciju da EIB više nije nosilac konzorcijuma. Oni su u svom procesu kasnili, imali su neke unutrašnje probleme i zbog toga još nisu ispunili uslove. Ono što uvoznici i zatupnici treba da znaju je da je od današnjeg dana jedini konzorcijum koji je dobio ovlaštenje ministarstva ’Centar motor’“, rekao je Mitrović.

Istakao je da ugovor koji je EIB imao od 2009. godine u starom konzorcijumu sa ’Centar Motorom’ i ’East Code’ od danas više nije na snazi.

„EIB po starom ugovoru više ne može raditi, a po novom još nisu ispunili uslove“, kazao je Mitrović.

Direktori firmi “EIB Internationale“ Drago Talijan i „Centar motor“ Božidar Konjevod nisu bili raspoloženi za razgovor na ovu temu, a iz dopisa koji su slali firmama očito je da su u grozničavoj borbi za klijente.

Naime, nakon što je ministarstvo obavijestilo uvoznike o novom konzorcijumu i „Centar motor“ je klijentima poslao dopis u kojem im nudi nove ugovore, na što su reagovali i iz „EIB internationala“ i takođe poslali dopise na više adresa.

EIB: Ugovor sa starim konzorcijumom nije stavljen van snage

Između ostalog, iz EIB su naveli da informacija koju je Ministarstvo dostavilo nije netačna, ali da ona može zbuniti korisnike, s obzirom na to da je i ovaj konzorcijum sa ministarstvom potpisao ugovor o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije početkom mjeseca, a prema kojem ima rok za uspostavljanje sistema homologacije do 2. aprila.

Nova baza

Iz EIB-a su u dopisu Ministarstvu komunikacija i transporta upozorili i da nije došlo do preuzimanja baze podataka koja je stvorena tokom dosadašnjeg rada zbog čega se očekuju značajni problemi pri homologaciji, te su zatražili da se obaveže strani konzorcijum da nastavi sa radom dok se ne stvore uslovi za početak rada novih.

Međutim, Vojin Mitrović kaže da baza na zahtjev Ministarstva nije dostavljena te da je „Centar motor“ kao nosilac novog konzorcijuma formira novu bazu te da postupak homologacije nijednog trenutka neće čekati.

„Ministarstvo je sedam dana prije nas zaključilo ugovor sa drugim konzorcijumom, koga navodi u svojoj poruci, pa je na takav način doprinijelo da se proces uspostavljanja homologacije odvija sa faznim pomakom, umjesto da bude sinhronizovan i istovremen, vodeći računa, prije svega, o interesima korisnika sistema“, naveo je EIB Internationale u dopisu svojim korisnicima, a koji je u posjedu CAPITAL-a.

Ističu da su u prethodnom periodu potpisali ugovore sa tehničkim servisima, uvoznicima dijelova, uređaja i opreme vozila i ovlašćenim uvoznicima vozila, koji su se opredijelili za saradnju sa njima te da će ti ugovori biti u primjeni od dana kad konzorcijum dobije ovlašćenje od ministarstva.

„Mi smo 25. marta ministarstvu podnijeli zahtjev da dođu u nadzornu provjeru ispunjenosti uslova, pa očekujemo da se to desi narednih dana. U narednom periodu ćemo opsluživati stari sistem homologacije sve dok se ne obezbijede uslovi za prelazak na novi, što je i naša obaveza prema Ugovoru o obavljanju administrativnih poslova sa ministarstvom kojim je precizirano da je konzorcijum dužan obavljati povjerene poslove za cijelo vrjeme trajanja ugovora, kojeg je potpisao stari konzorcijum i koji do danas nije stavljen van snage“, ističu u EIB Internationale.

Navode i da će stari ugovor automatski prestati sa primjenom kad profunkcionišu uslovi za rad po novim ugovorima, a da će do tada ispunjavati sve obaveze iz postojećeg ugovora.

„Prema tome, informacija koju je plasiralo ministarstvo nije netačna, jedan konzorcijum je ranije dobio ovlašćenje, ali je prećutana činjenica da drugi konzorcijum takođe ispunjava sve uslove i da će najkasnije do 1. aprila, takođe dobiti odobrenje, i početi sa radom, jer ispunjava sve propisane uslove“, naveli su u dopisu u EIB-u.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Sirius 2010“ i „Centar Motor“ preuzeli milionski posao homologacije

  1. Stoka

   Pljacka se nastavlja. Sirius jeste Prointerova firma i to svi znamo i lako se da zakljuciti. SVe su uzeli i uzimaju,nema kraja njihove alavosti i prokletsvta dok postoji i jenda marka.