Capital.ba

Šestogodišnji spor Grada i Poljoprivredne škole za zemljište u Drakuliću

10.07.2017. / 15:22

– Pravobranilaštvo: Poljoprivredna škola nezakonito upisana kao vlasnik nekretnina
– Kosić: Po sili zakona došlo do pretvaranja prava upravljanja na pravo vlasništva
– Grad i Poljoprivredna škola već vode spor zbog zemljišta u Budžaku

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci u narednih mjesec dana trebalo bi da donese presudu u šestogodišnjem sporu kojim Grad Banjaluka traži da se banjalučkoj Poljoprivrednoj školi u zemljišnim knjigama izbriše pravo vlasništva nad zemljištem u naselju Drakulić.

Grad je tužbu podnio još 2011. godine, a danas je održana glavna rasprava na kojoj su iznesene završne riječi.

Predstavnik Pravobranilaštva – Sjeditšte zamjenika u Banjaluci Borislav Jeličić danas je na glavnoj raspravi rekao da Grad Banjaluka ostaje kod svih navoda i predložio da sud prihvati tužbeni zahtjev.

U završnoj riječi on je rekao da se iz svih navedenih dokaza može utvrditi da je Poljoprivredna škola nezakonito upisana kao vlasnik nekretnina u Drakuliću. U prilog njihovoj tužbi, kako je rekao, ide i rješenje Okružnog suda u Banjaluci od 2014. godine kojim je naloženo brisanje prava svojine Poljoprivredne škole u zemljišnoj knjizi.

Istakao je i da Poljoprivredna škola nije tražila saglasnost resornog ministarstva prije podnošenja zahtjeva za upis prava svojine nad tim nekretninama te da to ministarstvo nikada nije odobrilo.

„Brisanjem upisa opštenarodne imovine i organa upravljanja, ove nekretnine su faktički prenesene iz režima društvene odnosno državne svojine u privatnu, odnosno u vlasništvo Poljoprivredne škole, čime je školi omogućeno da bez ikakvih ograničenja raspolaže ovim nekretninama i dalje ih otuđuje, kao što je to slučaj sa nekretninama upisanim u katastarskim opštinama Budžak i Derviši u kojima je Poljoprivredna škola, takođe, uspjela ishoditi nezakoniti upis prava svojine i potom ih zamjenjivala i dalje otuđivala iz svog posjeda“, navedeno je u završnoj riječi.

S druge strane, zastupnik Poljoprivredne škole Branislav Kosić kaže da su se sporne nekretnine vodile kao opštenarodna imovina, a Poljoprivredna škola kao organ upravljanja, te je stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima po sili zakona došlo samo do pretvaranja ovog prava u pravo svojine.

„Tužilac se neosnovano poziva i na Zakon o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovine na jedinice lokalne samouprave iz 2006. godine, jer se on odnosi samo na pokretne i nepokretne stvari na kojima jedinica lokalne samouprave ima pravo raspolaganja, upravljanja ili korišćenja, a nesporno je da tužilac u odnosu na nekretnine u Drakuliću nikada nije imao nijedno od ovih prava“, rekao je Kosić u završnoj riječi.

Grad Banjaluka već vodi spor sa Poljoprivrednom školom, trgovačkim centrom „Bingo“ i firmom „Oktan promet“ iz Bijeljine nakon što je zemljište škole prodato ovom trgovačkom lancu.

Gradska uprava Banjaluke podnijela tužbu protiv direktora Poljoprivredne škole Edi Haneša zbog prometovanja gradskog zemljišta.

Kosić je za CAPITAL rekao da su ovo dva različita slučaja, jer škola sa zemljištem u Drakuliću nije raspolagala, dok je zemljište u Budžaku prodato „Bingu“ koji je savjestan kupac.

 CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!