Capital.ba

Sertifikati za interne revizore i službenike

11.06.2015. / 17:07

vlada rsBANJALUKA, Internim revizorima i službenicima koji učestvuju u procesu planiranja budžeta i definisanju budžetskih programa u Republici Srpskoj danas su u Banjaluci dodijeljeni sertifikati nakon uspješno završene obuke u okviru projekta tehničke pomoći “Jačanje upravljanja javnim finansijama u BiH”.

Obukom u oblastima budžetiranja, interne revizije, finansijskog upravljanja i kontrole obuhvaćeno je ukupno 200 službenika u Republici Srpskoj, među kojima je 56 službenika iz pilot-ministarstava odabranih za obuku programskog budžetiranja.

Dodjela sertifikata je među završnim aktivnostima projekta za koji je Evropska unija obezbijedila 3,9 miliona KM iz sredstava IPA 2010 s ciljem pružanja podrške ministarstvima finansija.

Ta pomoć odnosi se na jačanje upravljanja javnim finansijama, posebno u oblasti interne revizije i finansijske kontrole, kao i uvođenje programskog budžetiranja kao instrumenta dobre prakse za javnu potrošnju usmjerenu na rezultate.

Projekat je dao doprinos reformi i racionalizaciji javne uprave s ciljem povećanja transparentnosti i efikasnosti u trošenju javnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Iz Ministarstva ističu da se doprinos ogleda u kvalitetnijem definisanju i redefinisanju programske strukture /budžetskih programa, ciljeva, indikatora i izlaznih rezultata/ kod odabranih pilot-ministarstava, kao i u donošenju pravilnika o programskom budžetu, koji predstavlja tehnički dobar dokument i služiće budžetskim korisnicima za lakše razumijevanje i primjenu budžeta u programskom formatu.

Stečena je i dobra osnova za buduće donatorske projekte na temu programskog budžetiranja.

Centralna jedinica za harmonizaciju Ministarstva finansija zadovoljna je napretkom koji je ostvaren na daljoj implementaciji javne interne finansijske kontrole u Republici Srpskoj, imajući u vidu broj obučenih internih revizora i finansijskih službenika, te da je izrađen plan i program sertifikovanja internih revizora.

Obuke su prilagođene pojedinačnim potrebama i zakonodavstvu Republike Srpske u okviru harmonizovanog pristupa na nivou BiH.

Šef projektnog tima Ilze Šuster izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom korisnika projekta u Republici Srpskoj, te konstatovala da je ostvaren značajan napredak u području budžeta i javne interne finansijske kontrole, što predstavlja korak naprijed ka integraciji u EU i usvajanju dobre prakse u oblasti upravljanja javnim finansijama.

Projekat od februara 2013. godine provodi konzorcijum predvođen kompanijom “GFA konsalting grup” iz Njemačke, zajedno sa “EDA” Banjaluka i “Kapita HELM” iz Velike Britanije. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!