Capital.ba

Sertifikate bonitetne pouzdanosti dobilo 3.995 kompanija iz BiH

29.11.2016. / 15:31

SARAJEVO, U sklopu projekta „Sertifikacija bonitetno pouzdanih preduzeća u BiH“, 3.995 kompanija iz BiH dobilo je certifikate bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelila kompanija LRC iz Sarajeva, na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara. Zahvaljujući tome, ovih 3.995 bonitetno pouzdanih firmi u BiH, od čega njih 2.673 u FBiH, a 1.322 u RS, zvanično je dobilo potvrdu vrhunskog tržišnog kredibiliteta, objavile su na portalu Poslovne novine.hrenovica-i-drinjak-2

Prema riječima Adnana Hrenovice, generalnog direktora kompanije LRC iz Sarajeva, certifikat boniteta pouzdanosti potvrđuje da su finansijsko stanje i opšte poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nosilac sertifikata boniteta nalazi među 12.9 posto najpouzdanijih kompanija od ukupno 30.738  preduzeća u BiH, koja su predala finansijske izvještaje za 2015. godinu.

– Cilj projekta je da kompanijama, koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogućimo da imaju nezavisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Zahvaljujući dobijenim certifikatima, ovih 3.995 bonitetno izvrsnih firmi sigalizira stabilnost i sigurnost potencijalnim klijentima, dobavljačima i bankama – rekao je Hrenovica za Poslovne novine.

Džemal Drinjak, direktor kompanije ETI BiH, koja se bavi proizvodnjom opreme za kontrolu i distribuciju električne energije, nije krio zadovoljstvo zbog certifikata bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelila LRC kompanija. Prema Drinjakovim riječima to priznanje je značajno za njihovu kompaniju, koja ove godine obilježava 16 godina od osnivanja, te predstavlja obavezu da istraju na kvalitetu svojih proizvoda.

– Ovaj sertifikat je kruna našeg dosadašnjeg uspješnog rada, koji je zasluga svih zaposlenih, ali i osnivača našeg društva, kompanija JP “Elektroprivrede BiH“ i ETI iz  Slovenije. Naša kompanija zapošljava 53 radnika, od čega je njih 40 u proizvodnji. Uspijevamo da sve svoje obaveze  izmirimo na vrijeme. ETI BiH plasira svoje proizvode  na tržište četiri  države: BiH, Crne Gore, Kosova i Makadonije, a ukupni prihod od prodaje u ovoj godini iznosi  6,2 miliona KM. Od toga je na tržištu BiH ostvarno prihod u iznosu oko 4,3 miliona KM. Najveća satisfakcija nam je da ljudi cijene domaći i kvalitetni prozivod, nešto što je budućnosti i naše kompanije i države BiH – rekao je Drinjak.

att00080

Kompanija „Schachermayer“ d.o.o. dugi niz godina  predstavlja primjer uspjeha i pouzdanosti na bh. tržištu, kako kod kupaca, tako i kod partnera i dobavljača. Prema riječima Ivice Šmigoca, direktora ove kompanije, još od davne 1838. godine „Schachermayer“ važi za jednu od najuspješnijih kompanija u svojoj industriji u cijeloj Evropi.

– Orijentacija prema partneru, kontinuiranom razvoju modernih i inovativnih poslovnih rješenja i izvanredna logistička podrška su glavni nosioci naše tržišne strategije, koja i donosi najbolje rezultate – naglasio je  Šmigoc.

Sertifikat bonitetne pouzdanosti se izdaje na engleskom jeziku, kako bi firmama poslužio kao referenca i u komunikaciji sa inostranim kompanijama, investitorima i dobavljačima, a prema riječima Adnana Hrenovice iz LRC-a, predstavlja izvrstan alat za promotivne i marketinške aktivnosti kompanija. Za sada, izgled i metodologija sertifikata bonitetne pouzdanosti isti je za firme u BiH i Sloveniji, a u dogledno vrijeme trebao bi postati  uniforman i u ostalim zemljama regiona.

– Zahvaljujući kompaniji LRC-a i Prvoj bonitetnoj agenciji iz Slovenije, koje nastoje proširiti ovu saradnju  i na ostale bonitetne agencije, nadamo se da će uskoro biti uspostavljen jedinstven sistem verifikacije finansijski najpouzdanijih privrednih subjekata u regionu – istakao je Hrenovica.

Da bi pravno lice bilo kvalifikovano za nosioca sertifikata bonitetne pouzdanosti, mora biti registrovano u BiH, poslovati uz ostvarenu dobit, ne smije biti u procesu stečaja ili likvidacije. Takođe, mora predati finansijske izvještaje nadležnoj agenciji za posljednje dvije godine.

– U toku posljednje izvještajne godine pravno lice mora ostvariti prihode od najmanje 100.000 KM i ne smije imati prikazan gubitak iznad visine kapitala. U momentu izdavanja sertifikata, pravno lice ne smije imati blokiranih bankovnih računa u periodu od jedne godine, čak ni za period od jednog dana – objasnio je Hrenovica.

U skladu s metodologijom ocjenjivanja finansijskog statusa kompanija, u okviru LRC-ovog Business Intelligence System-a, pravno lice mora imati najnižu ocjenu boniteta 4 (odličan) ili 5 (izvrstan). Pravno lice sa ocjenom boniteta 4 mora imati povećanje prihoda, dobiti i broja uposlenih, a tekuće obaveze ne smiju iznositi više od 50 posto ostvarenih prihoda za posljednju izvještajnu godinu.

– Pod pojmom bonitet, u poslovnoj praksi podrazumijevaju se kvalitet i poslovna i finansijska stabilnost pravnog lica. Ocjena boniteta privrednih subjekata kreira se u skladu sa međunarodnim standardima i najboljoj praksi, a na osnovu dinamičkih i statičkih pokazatelja tj. ocjene pokazatelja o finansijskoj poziciji i finansijskom rezultatu. Predstavlja neophodnu  pretpostavku za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka – dodao je  Hrenovica. Poslovne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!