Capital.ba

“Šel” pred sudom zbog zagađenja

11.10.2012. / 10:51

HAG, U Holandiji danas počinje suđenje naftnoj kompaniji “Šel” po optužbi za zagađivanje sela u Nigeriji, koju su zajedno podigla četvorica nigerijskih farmera i holandski aktivisti za zaštitu prirode iz organizacije “Prijatelji Zemlje”.

Ovo je prvi put da se jedna multinacionalna kompanija iz Holandije našla pred građanskim sudom u svojoj zemlji zbog štete koju je nanijela u inostranstvu.

“Šel” insistira da nije bio u stanju da očisti zagađenje zbog loše bezbjednosne situacije u tom regionu, kao i da je više od polovine slučajeva curenja nafte u oblasti Ogoniland rezultat sabotaža, prenio je Bi-Bi-Si.

Farmeri tvrde da im je naftno zagađenje uništilo usjeve i ribnjake.

“Ribe su uginule zbog curenja nafte i sada imam velikih teškoća u životu i školovanju djece”, izjavio je Nigerijac Ikot Ada Udo, koji je vlasnik 47 ribnjaka. On je dodao da želi nadoknadu zbog ovog gubitka, kao i da “Šel” očisti prirodu.

Ukoliko farmeri dobiju spor, to će postaviti pravni presedan i otvoriti put hiljadama drugih zahtjeva za dobijanje nadoknade zbog štete od zagađenja.

Program UN za zaštitu okoline saopštio je prošle godine da je pedesetogodišnje vađenje nafte nanijelo veću štetu regionu Ogoniland, u delti rijeke Niger, nego što se to do tada pretpostavljalo.

“Šel” je u avgustu preuzeo odgovornost za dva slučaja zagađenja naftom u ovoj oblasti 2008. i 2009. godine i saopštio da će prihvatiti rješavanje situacije po nigerijskom zakonu.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti