Capital.ba

SDA-ov tajkun Haso Pekušić na konkursima dobio skoro 70 miliona KM, po Mostaru gradi skoro kao i Austro-Ugarska

17.12.2021. / 12:52

MOSTAR – HP Investing od Grada Mostara u zadnjih 14 godina, otkad prema portalu javnih nabavki, datira poslovna suradnja, dobio je skoro 70 miliona maraka za izvođenje građevinskih radova na području Grada Mostara.

mostar

Hercegovina.info

Podaci ne moraju biti nužno precizni, ali mogu biti samo veći budući da za neke objavljene konkurse ne postoji zapisana vrijednost dodijeljenih ugovora. Samo u zadnje dvije godine prema objavljenim javnim nabavkama HP Investing dobio je od Grada preko 16 miliona maraka, a navedena firma od 2007. po pomenutim podacima dobila je preko 100 tendera.

HP Investing – prisutni na mostarskim ulicama skoro kao Austro-Ugarska.

Na službenim stranicama stoji da je HP Investing Mostar poslovni, pravni i vlasnički nasljednik SZR “Građevinar” Mostar, koji je osnovan 1980. godine. Ali, ovaj HP Investing kakav danas gledamo na ulicama Mostara i Hercegovine na tržištu je prisutan od 1995. godine, a osnovna djelatnost firme je izgradnja i rekonstrukcija objekata prometne infrastrukture.

T firma mostarske ulice i objekte radi i rekonstruiše skoro dugo koliko je to činila austrougarska vlast koja je bila prisutna od 1878. do 1914. (neslužbeno do 1918. i kraja rata), ali ukoliko uzmemo i činjenicu da je HP Investing pravni nasljednik mostarskog prijeratnog Građevinara, onda su duže prisutni od Monarhije, a jedina razlika je što izgleda da ljubav između Grada Mostara i HP Investinga nema rok trajanja.

Da bi se potpuno sjedinili građevinski duhovi nekadašnjih i sadašnjih vizualnih vladara grada na Neretvi, ova mostarska firma radila je, između ostaloga, i rekonstrukciju Gradske vijećnice koja je prvobitno sagrađena 1900. godine.

Na čelu preduzeća su Haso Pekušić i Vesna Pekušić, a prema službenim podacima direktor i odgovorno lice je Dženan Pekušić.

Haso Pekušić – tajkun i moćnik, omiljeni graditelj i prijatelj mostarskih SDA-ovaca.

Pekušićevo preduzetništvo usko je povezano s politikom. Javna tajna je da je blizak SDA, a poznato je i njegovo prijateljstvo sa Salemom Marićem, predsjednikom mostarske SDA i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Nije loše pomenuti da se Salem Marić počastio vikendicom u Podveležju koja je građena uporedo s vjetroelektranama u Podveležju, a za koju on kaže da je kućića. Pogađate, izvođač radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice bio je konzorcij HP Investing i Amitea, pa je put do Salemove vikendice u Podveležju danas bolji nego na Aveniji.

HASAN PEKUŠIĆ Bešlićev i Marićev izvođač ilegalno s bagerom u rijeci Bunici

Nakon Malog Polja, gdje se uveliko intervenisalo i interveniše u koritu rijeke, mještani ovog mostarskog područja nam javljaju da i preduzeće HP Investing uveliko radi na lokaciji…

Preduzetnici vrijedni televizijske pažnje.

Rijetko ćete vidjeti da netko javno hvali preduzetnike, ali toga se nije libio Salem Marić. Zbog poznanstva i zasluga, u predizbornom suočavanju sa SDP-ovim Armanom Zalihićem, šef mostarske SDA javno je iskazao sreću i zadovoljstvo što u gradu djeluju ova građevinska preduzeća.

„Ljudi uvijek izjednačavaju, ja sam presretan što imamo HP Investing, Amiteu…“, govorio je tada Marić.

Sve za Mostar ili sve od Mostara?

Koalicija za Mostar, predvođena SDA, jurišala je na poziciju vlasti u gradu koji godinama nije imao demokratske izbore. Polučili su rezultat kakav su polučili, ali u predizbornoj borbi nisu se birala sredstva. U magazinu STAV koji uredno propagira stavove režirane u SDA kuhinji osvanulo je obraćanje Hase Pekušića. U specijalnom broju koji je izašao 10-ak dana pred izbore, dio ovog vapaja teške artiljerije bio je i mostarski preduzetnik koji se našao u društvu imena poput Zlatka Guzina (SDA), nesuđenog gradonačelnika Mostara, Salema Marića (SDA), Ahmeda Džubura (Koalicija za Mostar), Safe Oručevića, Hamdije Jahića, Sergija Šotrića (Koalicija za Mostar), Harisa Šabanovića (SDA) i drugih koji su dali podršku SDA-ovoj koaliciji na naslovnici koju je krasio izborni slogan „Sve za Mostar“.

Što Salem kaže, Ljubo potpiše.

Neprikosnoveno je povjerenje dugogodišnjih koalicijskih partnera HDZ i SDA. Ultimativno bianco povjerenje godinama se održava kroz kadrovsku politiku, ali i tenderske dokumentacije koje su predodređene za ista preduzeća. U audio snimku koji je procurio pred izbore, vidi se korespondencija između Salema Marića i Ljube Bešlića (bivšeg gradonačelnika Mostara) u kojoj Bešlić brižno pazi na svoje partnere.

„Moje je pravo odabira. Tako zakon kaže.  Ali, ja zbog korektnosti odnosa sa SDA nisam želio ni na kakav drugi način. I nisam uopće raspravljao. Zovnuo sam Salema (op.a Salem Marić). Saleme, vi koga god kažete, moj je odabir, za prve ljude bilo koje institucije SDA. I ja sam samo potpisnik. Ja sam tako postavio stvari. Ja ne želim da se svađam. I ako te Marić predloži, bit ćeš!“.

Foto: Hercegovina.info

Građani nezadovoljni, Gradu svejedno, HP Investing zadovoljan.

Nito ulicama Mostara nije prošao, a da iste nije komentirsao. Stare i uništene saobraćajnice su s razlogom bile predmet razgovora i pritužbi, a nove svako malo priušte iznenađenje. Loša infrastruktura gradskih glavnih saobraćajnica dovela je do toga da građane zadovolji i to ukoliko se ulica ne mora ponovno asfaltirati, a nerijetki su prizori dizanja tek nanovo asfaltiranih dionica ili ponovne radove na dijelovima na kojima je urađena sva prometna signalizacija.

Asfaltirani šahtovi i krupni asfalt.

Za rubriku vjerovali ili ne svakako pripada asfaltiranje šahta na tek renoviranoj saobraćajnici u mostarskom naselju Balinovac, a nakon nespretnog asfaltiranja cesta je i uredno signalizirana. Izvođač radova bio je HP Investing, a nadzor je radila sarajevski IPSA institut koji nam nisu odgovorili jesu li dobijali pritužbe građana ili Grada Mostara za urađene radove.

Stanovnici Balinovca slali su nam prizore iz svog naselja

Na tek obnovljenoj saobraćajnici u ulici Kralja Tomislava primali smo pritužbe građana koji su govorili da je vožnja tim dijelom neudobnija nego na inače tek obnovljenim cestama, a asfaltna zrna su laički puno veća i šira od uobičajnih. Odgovor na ta pitanja dobili smo od Ivana Knezovića, koji je radio nadzor radova ispred firme Cadoro Ing.

„Ugovorom o Rekonstrukciji magistralne prometnice M17.4 dionice Ulica Kralja Tomislava predviđena je ugradnja habajućeg sloja asfaltne mješavine SMA 16 (silikatni agregat) debljine 4 cm. Ovakva izvedba se radi na svim magistralnim prometnicama. Ovo je različito od dosadašnjih vrsta završnog (habajućeg) sloja u Gradu Mostaru pa je vozačima pomalo neobičan. Ova vrsta asfalta je kvalitetnija i dugotrajnija. Radovi su izvedeni uredno i u svemu prema pravilima struke i preporukama za ovu vrstu radova“, naveo je za naš portal.

Nisu svi tog mišljenja. Svoje viđenje dao nam je građevinski inženjer koji ima višegodišnje iskustvo u izgradnji magistralnih saobraćajnica.

„SMA 16 se najčešće koristi kada se radi jedan sloj asfalta, a kad je više slojeva, onda habajući treba biti SMA 11. SMA mješavina je dobra, nova je stvar i tek se par godina u nas ugrađuje, ali je točnije ugraditi SMA 11. To znači da je najveće zrno frakcije ili agregata u mješavini 11 mm, u njhovom slučaju je 16 mm. Ne koristi se na svim magistralama kako ste naveli, recimo Hering radi SMA 11, Brina na Vraniću isto, a i Grude koriste isto za magistralne ceste“, tvrdi naš sugovornik.

Grad Mostar i HP Investing nisu do objavljivanja teksta odgovorili ni na jedno postavljeno pitanje. Između ostalog, koliko je tačno tendera HP Investing zadnjih godina, dobijaju li tendere zbog najboljih uslova ili bliskih odnosa sa SDA, koliko su tačno u zadnjih 10 godina inkasirali direktno od Grada Mostara na osnovu projekata te je li Grad dobijao pritužbe od građana na kvalitet izvođenja radova, odnosno završenih dijelova kao i to je li Grad Mostar zadovoljan svojim dugogodišnjim partnerom.

I s dolaskom “nove vlasti”, u kojoj ostaje Pekušićev prijatelj Salem Marić HP Investing nastavlja s radovima na području Grada Mostara, koji mu je povjerio preko 4,5 miliona maraka od veljače ove godine. Hercegovina.info

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!