Capital.ba

“Sberbanka” privlači ruske investicije u RS

11.07.2013. / 8:00

SandroBANJALUKA, Sberbanka Banjaluka planira se angažovati na privlačenju ruskih investitora u Republiku Srpsku. U intervju za poslovni portal CAPITAL direktor Sektora Retail Sberbanke Banjaluka Sandro Mihajlović govori o ovim i drugim ambicioniznim planovima na tržištu Republike Srpske.

CAPITAL: Da li postoji mogućnost da Sberbanka u narednom periodu pruži finansijsku podršku i pomogne u privlačenju potencijalnih investitora iz Rusije, ili iz zemalja bivšeg SSR-a?

MIHAJLOVIĆ: Definitivno u našim poslovnim planovima razmatramo i ovaj segment. U budućnosti tržište može očekivati veće aktivnosti po ovom pitanju.

CAPITAL: Da li Sberbanka može pomoći vlastima RS u stimulisanju privrednika da izvoze u Rusiju? Da li privrednici mogu očekivati konsultansku pomoć i finansijsku podršku Sberbanke ukoliko se odluče da svoje proizvode plasiraju na rusko tržište?

MIHAJLOVIĆ: Svim našim klijentima nastojimo da pored redovnih usluga i proizvoda koje nudi jedna banka pružimo i konsultantsku pomoć. Kad god smo u mogućnosti uvezujemo naše klijente a sve u cilju njihovog daljeg razvoja i povećanja poslovanja. Uspjeh naših klijenata posmatramo i kao svoj lični uspjeh.

CAPITAL: Po kojim proizvodima i uslugama se Sberbanka razlikuje od ostalih banaka na tržištu RS?

MIHAJLOVIĆ: Mišljenja sam da je najbitnija stvar koja nas razdvaja od drugih banaka na tržištu što svim svojim aktivnostima odnosno svojim svakodnevnim radom nastojimo da svim klijentima (i fizičkim i pravnim licima) obezbjedimo da se osjećaju kao kod svoje kuće. Zadovoljni klijenti su naša primarna misija i uradićemo sve što je potrebno da svaki naš klijent bude sretan i zadovoljan.

CAPITAL: Koliko imate filijala u RS i da li do kraja godine namjeravate širiti mrežu i u kojim gradovima?

MIHAJLOVIĆ: Sberbank ad Banja Luka u RS-u trenutno posluje u 23 filijale i zapošljava blizu 300 radnika. Moram napomenuti da se ovaj broj kako filijala tako i broja zaposlenih povećava iz mjeseca u mjesec, jer kao što sam već naveo veliki broj klijenata nam ukazuje povjerenje i naš zadatak je da im pružimo najbolju moguću uslugu. Naš plan je da u skorijoj budućnoti broj lokacija značajno povećamo kako bi svim našim klijentima bili još bliži.

CAPITAL: Da li postojeće filijale (kvadratura, lokacija..) zadovoljavaju standarde Sberbanke?  Da li ćete uspjeti do kraja godine izvršiti rebrending svih filijala?

MIHAJLOVIĆ: U januaru smo započeli veliki projekat rekonstrukcije svih naših poslovnica u pravcu prilagođavanja istih visokim i strogim standardima Sberbank Rusija. Moram se pohvaliti da svakodnevno dobijamo mnogo pozitivnih komentara naših klijenata da su veoma zadovoljni ne samo novim izgledom naših poslovnica već i novom organizacijom unutar istih. Do sada smo renovirali tj.  standardizovali 5 filijala i plan nam je da do polovine 2014. godine  sve filijale  Sberbank ad Banja Luka budu uređene po novim standardima. Sberbank ad Banja Luka bilježi konstantan rast u svim segmentima poslovanja tako da možemo reći da su efekti koje imamo nakon  promjene vlasnika iznad svih naših očekivanja. Svakodnevno dobijamo povjerenje velikog broja kako naših sugrađana tako i pravnih subjekata koji se odlučuju da postanu klijenti upravo Sberbank-e. Ovom prilikom želim da im poručim da nisu pogriješili kada su donijeli takvu odluku. Izabrali su partnera u kojeg se mogu pouzdati i na kojeg mogu računati u svakom momentu. Klijenti su centar našeg svakodnevnog rada i činimo sve da se u svakom kontaktu sa Sberbankom osjećaju ugodno i sigurno,  te da dobiju najbolju moguću uslugu, servis i savjet za sve svoje finansijske planove, potrebe i želje.

CAPITAL: U toku je velika akcija „Brzi kredit za 24 časa“. Da li ste zadovoljni odzivom građana i kakve su prve reakcije?

MIHAJLOVIĆ: Kada je u pitanju akcija koje ste spomenuli radi se o gotovinskim kreditima za stanovništvo bez žiranata i sudužnika sa rokom otplate do 15 godina, maksimalnim  iznosom do 50 000 KM sa najboljom kamatnom stopom na tržištu koja počinje već od 4,50 % i rokom za realizaciju kredita od 24 h od momenta kompletiranja zahtjeva. Kao što se u ponudi može i prepoznati trudili smo se da stanovništvu RS-a ponudimo najbolje kada su u pitanju gotovinski krediti. Ogroman odaziv i rast plasmana nam govore da smo u tome uspjeli. Ujedno najavljujem da ćemo se i u budućnosti truditi da imamo najbolju ponudu na tržištu ne samo po pitanju kredita već i na ostalim proizvodima i uslugama. Zato pozivam građane ali i pravne subjekte da prilikom donošenja odluke za rješavanje svojih finansijskih planova, potreba i želja obavezno potraže i ponudu Sberbank ad Banja Luka.

CAPITAL: Na tržištu RS uspješno posluje nekoliko banaka. U čemu mislite da se razlikujete odnosno da ste bolji od konkurencije?

MIHAJLOVIĆ: Kao što sam već napomenuo klijenti su centar našeg svakodnevnog rada i mišljenja sam da je upravo taj pristup nešto što nas razdvaja od konkurencije. U ovom pravcu ćemo djelovati i u budućnosti tj. svakim danom ćemo nastojati da budemo bolji sa svojom uslugom i bliži svojim klijentima.

CAPITAL: Da li se može očekivati veća podrška Sberbanke u finansiranju privrede i investicija u RS? U Srbiji Sberbanka je najavila poseban program za finansiranje poljoprivrednika, da li nešto slično možemo očekivati i u RS?

MIHAJLOVIĆ: Kada je sama ponuda u pitanju i stanovništvu i privredi nudimo sve usluge i proizvode koji se trenutno mogu naći na tržištu RS-a. Svaki zaiteresovani klijent kod nas na jednom mjestu može da riješi sve svoje eventualne potrebe za bankarskim uslugama i to na najkvalitetniji način i u najkraćem mogućem roku. Naš zadatak je da prepoznamo potrebe tržišta i shodno tome napravimo najbolju ponudu.

CAPITAL: Kakav je dugoročan plan Sberbanke Banjaluka?

MIHAJLOVIĆ: Planovi su nam s jedne strane jako ambiciozni ali i realni sa druge strane. Kao što sam ranije napomenuo izuzetno veliki broj kako građana RS-a tako i privrednih subjekata se odlučuju da postanu naši klijenti i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na ukazanom povjerenju i ujedno im obećavam da ćemo ih svojim svakodnevnim radom uvjeriti da su donijeli ispravnu odluku. Mi zaista znamo da cijenimo ukazano povjerenje i to ćemo i pokazati. Da bi svoj servis i uslugu održali na visokom nivou užurbano ćemo nastaviti raditi na širenju mreže filijala, bankomata ali i ponude proizvoda a sve u cilju približavanja našim klijentima. Kao što možete i vidjeti svi naši ciljevi su direktno usmjereni na zadovoljstvo naših klijenata i tako će biti i u budućnosti.

CAPITAL: Koliko Sberbanka naplaćuje proviziju pravnim licima za platni promet u zemlji a koliko u inostranstvu.

MIHAJLOVIĆ: Što se tiče samih tarifa tj. ponude nastojimo da u svakom momentu imamo ponajbolju ponudu na tržištu. Detaljno o cijenama ne bih govorio jer se iste razlikuju zavisno od nivoa poslovanja  ali je sigurno da smo veoma konkurentni.

 

Izvor: CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!