Capital.ba

“Sberbank Europe” povećala poslovne prihode

04.05.2017. / 14:11

BEČ, Značajno smo popravili svoj neto rezultat, postali smo samofinansirajuća institucija i povećali svoj udio u tržištima Centralne i Istočne Evrope, te značajno povećali broj aktivnih klijenata. U isto vrijeme, optimizovali smo naše poslovne troškove”, izjavio je Gerhard Randa, Predsjednik uprave “Sberbank Europe AG” Beč. 

“Sberbank Europe AG” je iskazala neto profit od 33 miliona evra. Uprkos izazovnom poslovnom okruženju, koje je okarakterisano niskim kamatnim stopama, geopolitičkom situacijom i regulatornim zahtjevima, neto kamatni prihod je porastao za 17 odsto, što je rezultat poslovanja Corporate segmenta u Austriji kao i mjerama za optimizaciju likvidnosti na nivou cijele grupacije. Neto prihod od kamata i provizija je porastao za osam odsto. Neto kamatna marža “Sberbank Europe AG” je porasla na 2,4 odsto.

Kao rezultat unapređenja efikasnosti, opšti administrativni troškovi su smanjeni za četiri odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

U prvoj polovini 2016. godine “Sberbank Europe AG” je značajno pojačala svoju strukturu kapitala pretvarajući 370 miliona evra subordinisanih kredita (dopunski kapital) u osnovni kapital.  U poređenju sa 2015. godinom “Sberbank Europe AG” je značajno ojačala svoju poziciju kapitala, sa stopom osnovnog kapitala (CET1) od 15,4 odsto.

“Sberbank Europe AG” konstantno radi na unapređenju kvaliteta svoje aktive. NPL stopa opada kvartalno, te je dostigla 10 odsto (u poređenju sa 11 odsto krajem 2015. godine), dok je stopa NPL pokrića porasla na 47,7 odsto sa 42,2 odsto, koliko je iznosila krajem 2015. godine. Unapređenje kreditnog portfolija i generalno stabilna situacija u vezi sa NPL-om je imala za rezultat smanjenje troškova za rizike.

“Sberbank Europe AG” je povećala svoju bazu aktivnih klijenata za 11 odsto, sa 604.000 klijenata krajem 2015. godine na 673.000 klijenata krajem 2016. godine. Povećanje broja klijenata je rezultat uspješne akvizicije klijenata iz segmenta stanovništva, posebno u Srbiji i Češkoj.

Austrija i Češka su i dalje dva najveća tržišta u pogledu kreditnog portfolija i oni čine oko 51 odsto ukupnog portfolija kredita “Sberbank Europe AG” grupacije. Zbog porasta depozita iz Njemačke (Sberbank Direct), omjer kredita i depozita se popravio na 111 odsto u 2015. godini i ostao je stabilan na 110 odsto krajem 2016. godine. Baza finansiranja “Sberbank Europe AG” je ostala čvrsta sa podrškom od 71 odsto iz depozita klijenata.

Na dan 31. decembar 2016. godine stanje ukupne aktive “Sberbank Europe AG” grupacije je iznosilo 12 milijardi 710 miliona evra.

“Sberbank Europe” ima za cilj da služi kao poveznica između Rusije i Centralne i Istočne Evrope, ojačavajući ekonomske i poslovne odnose unutar zemalja u kojima je prisutna “Sberbank” grupacija. Tokom 2017. godine “Sberbank Europe AG” želi se fokusirati na umjereni i održivi rast i u poslovanju sa stanovništvom i preduzećima dok neprestano jača osnove postavljene u 2016. godini: profitabilnost i efikasnost unutar grupacije, dok se ispunjavaju sve finansijske potrebe klijenata.

PR

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!