Capital.ba

Savjet ministara: BiH nije na “crnoj listi” EU

23.11.2016. / 13:45

savjet ministaraSARAJEVO, Savjet ministara BiH demantovao je informaciju Udružnja banaka BiH da je BiH na “crnoj listi” EU, napominjući da je na “sivoj listi”, što predstavlja značajnu razliku.

“Krajnje je neuobičajeno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a pri tome ne precizira o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama je riječ”, navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, BiH se obavezala da ove obaveze izvrši do kraja 2016. godine.

Savjet ministara je u proteklom periodu, po preporuci FATF-a /međudržavno tijelo koje ima za cilj da razvija i unapređuje mjere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou/ realizovao dio mjera iz Akcionog plana i preostale su još dvije obaveze koje će biti realizovane u predviđenom roku koji ističe do kraja decembra.

U saopštenju se ističe da je Savjet ministara BiH opredijeljen da unapređuje zakone i propise da bi bio poboljšan okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Savjet ministara BiH je donio odluku o sprovođenju Rezolucije 1373 Savjeta bezbjednosti koju preporučuje FATF.

U narednom periodu će biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, naročito one koje podrazumijevaju izmjene i dopune Krivičnih zakona /preostala je obaveza izmjene zakona u Republici Srpskoj/ u dijelu koji se odnosi na inkriminaciju pranje novca i finansiranje terorizma, uspostavljanje državnog registra nevladinih organizacija, udruženja i fondacija radi izbjegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija, te sačinjen sveobuhvatan pregled za procjenu adekvatnosti pravnog okvira koji se odnosi na neprofitne organizacije, koje su u opasnosti od zloupotrebe za finansiranje terorizma do kraja 2016. godine, kako bi se izbjegla znatna kašnjenja i eventualne blokade prekograničnih finansijskih transakcija.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da izradi jedinstvenu internet stranicu nevladinih organizacija, udruženja i fondacija u saradnji sa entitetskim vladama i Brčko distriktom i očekuje se da realizacija ovog cilja bude ispunjena do kraja godine.

U saopštenju se ističe da manji dio obaveza treba da realizuje Savjet ministara BiH, a većinu vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

“Napominjemo da je BiH u prošloj godini realizovala sve obaveze koje je dobila od Manivala. Nakon usvojenog izvještaja i pohvaljenog napretka u sprovođenju mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, učesnici plenarne sjednice Manivala održane u septembru prošle godine usvojili su prijedlog da BiH bude skinuta sa `sive liste` Manivala i stavljena u rang zemalja s redovnom procedurom izvještavanja”, navode u Savjetu ministara.

Savjet ministara BiH nastaviće aktivno da radi na realizaciji dogovorenih ciljeva kako bi BiH bila izbrisana sa “sive” liste FATF-a. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!