Capital.ba

Sastanak o kvalitetnijim politikama u zapošljavanju

11.02.2014. / 17:07

palePALE, Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Centara civilnih inicijativa /CCI/ razgovarali su danas na Palama o kvalitetnijim i efikasnijim javnim politikama u oblasti zapošljavanja i politikama u oblasti obrazovanja odraslih.

CCI je predstavio ciljeve i planove koji se odnose na dalji rad efikasnosti rada službi za zapošljavanje, a posebna pažnja posvećena je pitanju na koji način se Zakon o obrazovanju odraslih provodi u Republici Srpskoj.

CCI je zatražio mišljenje predstavnika Zavoda o utvrđenoj proceduri zakona o obrazovanju odraslih.

Izvršni direktor Zavoda Snežana Borovčanin navela je da su u toku 2013. godine Akcionim planom zapošljavanja predviđene konkretne mjere i aktivnosti zapošljavanja za čiju je realizaciju planirano 25.583.000 KM, te da je poseban akcent stavljen na funkcije posredovanja i programe zapošljavanja čijom je realizacijom zaposleno oko 4.656 lica sa evidencije Zavoda.

Na sastanku je istaknuto da je Zavod za zapošljavanje ključna institucija na tržištu rada, čije su osnovne nadležnosti, između ostalog, posredovanje u zapošljavanju i ostvarivanje prava nezaposlenih lica.

Navedeno je da se Zavod finansira isključivo iz doprinosa za osiguranje nezaposlenosti po stopi od jedan odsto na bruto plate zaposlenih i da su upravo najveći rashodi Zavoda usmjereni na prava nezaposlenih lica i aktivne mjere zapošljavanja za šta se izdvaja više od 76 odsto sredstava, saopšteno je iz Zavoda.

Izvršni direktor sektora za infomatiku, analizu i informisanje u Zavodu Aleksandra Simović rekla je da je CCI u 2013. godini dosta pažnje posvetio radu javnih službi u BiH, te zagovaranju efikasnih politika u oblasti zapošljavanja.

Ona je dodala da se pojedinačno mora pratiti rad Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Federalnog zavoda, kantonalnih zavoda i Zavoda Brčko distrikta što se naročito odnosi na podatak da su ove službe na svoj rad potrošile 160.000.000 KM.

Prema njenim riječima, u pojedinačnim rashodima na svoj rad Zavod za zapošljavanje Republike Srpske utrošio je svega 18 odsto od navedenih sredstava, te je ocjena o skupom i neefikasnim radu za ovu službu neprihvatljiva.

Na sastanku je zaključeno da će u 2014. godini biti nastavljena dalja saradnja CCI-a i Zavoda u vezi pitanja unapređenja javnih politika u oblasti zapošljavanja, kao i u sagledavanju mjera i akata koje je potrebno realizovati u okviru Zakona obrazovanja odraslih.

Okosnica rada Zavoda i dalje će biti na mjerama aktivne politike zapošljavanja, a u toku je priprema i Akcionog plana zapošljavanja za 2014. godinu čiji će nosilac biti Ministrstvo rada i boračko invalidske zaštite. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!