Capital.ba

Sarajevo otelo Srpskoj milionski vrijedno zemljište na hrvatskom ostrvu Ugljan

13.03.2018. / 14:36

– „Elektrodistribucija Banjaluka“ još 1963. godine 20.000 kvadratnih metara kupila od EDP „Vladimir Perić Valter“, ugovor nikada nije proveden kroz zemljišne knjige
– Do rata imovinom upravljalo banjalučko elektrodistributivno preduzeće
– „Elektrokrajina“: Nepoznati su nam razlozi zbog kojih imovina nije prevedena, činimo sve da sada upišemo pravo vlasništva
– Kapić: Ugovor nikada nije zaživio, radnici nisu dozvolili

BANJALUKA/SARAJEVO – Republika Srpska ostala je bez atraktivnog zemljišta vrijednog oko 10 miliona maraka na hrvatskog ostrvu Ugljan, jer se „Elektrodistribucija Banjaluka”, danas „Elektrokrajina“, nikada nije upisala kao vlasnik, iako je to zemljište još 1963. godine uredno kupila od „Elektrodistribucije Sarajevo” i koristila do početka rata.

Istražujući prodaju prijeratne imovine banjalučke „Elektrokrajine“ u Lukoranu, na hrvatskom ostrvu Ugljan, portal CAPITAL je otkrio da se nigdje ne spominje 20.000 kvadratnih metara zemljišta i objekat koji su 1963. godine kupljeni od Elektrodistribucije „Vladimir Perić Valter“.

Ugovor o kupovini, koji je tada sklopila banjalučka sa sarajevskom Elektrodistribucijom, tadašnja uprava nikada nije sprovela kroz zemljišne knjige, a Republika Srpska je zbog toga sada uskraćena za više od 10 miliona KM, koliko bi mogla naplatiti njegovom prodajom.

Kada je 7. februara Investiciono-razvojna banka RS objavila oglas o prodaji devastiranog objekta na lukoranskom Šetalištu svete Ane, radnici su se zapitali šta je sa ostalom vrijednom imovinom. Ispostavilo se da nekretnine plaćene prije rata na ovim prostorima nikada nisu prevedene na tadašnju „Elektrodistribuciju Banjaluka“.

Stariji radnici „Elektrokrajine“ kazali su nam da su oni decenijama prije rata koristili imovinu na Ugljanu za ljetovanje, zato su se i začudili kada su vidjeli da IRB ne oglašava prodaju i milionski vrijednog zemljišta.

U „Elektrokrajini“ navode da im razlozi zbog kojih se desio ovaj milionski težak propust nisu poznati.

„'Elektrokrajina’ je u pasivnom podbilansu iskazala i odmaralište sa pripadajućim zamljištem u Lukoranu, koje je ‘Elektrodistribucija Banjaluka’, pravni prethodnik ‘Elektrokrajine’, 1963. godine kupilo od Elektrodistribucije ‘Vladimir Perić Valter’ Sarajevo i istom upravljalo do proteklog rata. Međutim, kupoprodajni ugovor, iz nama nepoznatih okolnosti, nikada nije proveden kroz zemljišne knjige tako da se kao vlasnik nekretnina u zemljišnim knjigama u Hrvatskoj i sada vodi EDP ‘Vladimir Perić Valter’ Sarajevo“, potvrdili su u „Elektrokrajini“.

„Nepoznati razlozi“ nisu nepoznati „Elektroprivredi BiH“, u okviru koje posluje „Elektrodistribucija Sarajevo“ kao pravni nasljednik nekadašnjeg „Valtera Perića“. Kažu da njihovi radnici nikada nisu dozvolili da zemljište i objekat pređu u ruke banjalučkog elektrodistributivnog preduzeća pa ovaj posao nikada nije ni završen do kraja.

„Ugovor iz tih razloga nikada nije zaživio. Što je najgore, najveći broj tadašnjih zaposlenih više nije među živima, priču o Lukoranu sklapamo na osnovu dostupne dokumentacije. Imamo problem što se iz Banjaluke ‘upire’ na našu imovinu. U Lukoranu postoji i imovina ‘Elektrokrajine’, ali i nekadašnjeg ‘Valtera Perića'“, pojasnio je za CAPITAL pravnik „Elektroprivrede BiH“ Kemal Kapić.

Na pitanje šta će zvanični vlasnici uraditi sa atraktivnom imovinom na ostrvu, ističe da ih u bilo kakvim aktivnostima sprečava Uredba o zabrani prava raspolaganja imovinom koja je u Hrvatskoj na snazi.

„Mi iz BiH ništa ne možemo da učinimo po tom pitanju mimo nadležnih ministarstava u Hrvatskoj. Njihove saglasnosti nikada ne dobijemo. Prema informacijama koje mi imamo, naš objekat je pod zaštitom države. Ne znam kako je RS dobila saglasnost za prodaju svog devastiranog odmarališta u Lukoranu“, navodi Kapić.

Iako je dokumentacija na strani Elektroprivrede BiH i sarajevske Elektrodistribucije, u „Elektrokrajini“ navode da trenutno „kod nadležnih organa u Hrvatskoj preduzimaju sve neophodne radnje za upis prava vlasništva, odnosno raspolaganja imovinom iz pasivnog podbilansa“.

O svemu ovome obavještavali su Investiciono-razvojnu banku RS u čijoj je nadležnosti imovina koja je nakon rata pripala RS.

Imovina RS ovim nemarom zakinuta je za milione KM, što potvrđuju i cijene zemljišta u Lukoranu. Agencije za prodaju nekretnina 1.000 kvadratnih metara uz more na ostrvu danas nude za stotine hiljada evra, a njihovi oglasi su dostupni i na internetu.

Tačnije, 1.500 kvadrata prodaju za 380.000 evra. Ako se ove cifre primjene na kvadraturu imovine kupljene prije rata, lako je doći do cifre od preko deset miliona KM.

Iako „gube“ milionski vrijedne kupoprodajne ugovore, u „Elektrokrajini“ znaju šta im je prije rata pripadalo, pa podsjećaju i na odmaralište sa zemljištem u mjestu Preko, takođe na ostrvu Ugljan. Među imovinom je i odmaralište sa zemljištem u Bristu oko kojeg se preduzeće spori sa, kako su naveli, pravnim licem iz Zagreba. „Elektrokrajina“ ima i imovinu u Biogradu na Moru.

Zagrebački advokat kupuje vilu RS na Ugljanu

Za imovinu RS koja je uredno „pokrivena“ dokumentacijom zainteresovan je zagrebački advokat Ivan Emer. Za devastirano odmaralište na Ugljanu IRB RS ponudio je oko 380.000 KM, što je 27. februara ocijenjeno najboljom pristiglom ponudom. Međutim, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa Emerom sačekaće izjašnjavanje „Elektrokrajine“ kojoj je, kao prijeratnom vlasniku objekta po pravu preče kupovine, ponuđen objekat.

Odogovor „Elektrokrajine“ očekuje se kroz desetak dana.

Vilu na ostvrskom šetalištu, veličine 1003 kvadratna metra, IRB RS je prodavala po cijeni od oko 296.395 KM, a nakon što je Vlada RS krajem prošle godine dala saglasnost za prodaju ovog objekta, ali i stana u Beogradu koji se trenutno koristi kao poslovni prostor.

Emer je juče za CAPITAL naveo da se nada da će odmaralište biti njegovo. Razlozi za kupovinu imovine Republike Srpske su, kako tvrdi, isključivo privatni.

„Nadam se da će odmaralište biti moje, inače se ne bih ni prijavljivao. Mada, neću se nešto posebno nadmetati. Čeka se odgovor ‘Elektrokrajine’ pa ćemo tada znati više. O novcu koji sam ponudio ne bih govorio“, kazao je kratko Emer.

Postupak prodaje devastiranog objekta u Lukoranu na Ugljanu, koji je pokrenula IRB, pratila je vrlo štura dokumentacija. Nije postojala fotografija ove nekretnine, a sve što je moglo da se nađe bile su instrukcije za plaćanje depozita, izvodi iz zemljišne knjige i katastarskog plana i ponude za fizička i pravna lica.

CAPITAL: Žana Gauk

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!