Capital.ba

Samsung tužio Epl zbog ajfona 5

02.10.2012. / 12:52

VAŠINGTON,  “Samsung” je dodao najnoviji “Eplov” mobilni telefon “ajfon pet” na listu aparata kojim se krši osam tehnološkoh patenata južnokorejske kompanije, koji su zaštićeni u SAD.

 
Sporne inovacije odnose se na sinhronizaciju fotografskih, muzičkih i video fajlova na nekoliko uređaja, kao i na metod snimanja i slanja video snimaka preko interneta.
“Samsung” je već podnio tužbe u vezi sa prethodnim verzijama “ajfona” i tabletnog kompjutera “ajped”.
Sudija Ričard Posner, koji je ranije predsjedavao pravnim sporom između “Epla” i “Motorole”, izjavio je da je današnja zaštita softverskih patenata “prekomjerna”.
Američka kompanija tvrdila je da je korejski proizvođač telefona “galaksi” kopirao izgled i tehnička rješenja operativnog sistema IOS sa tabletnih kompjutera i mobilnih telefona ovog proizvođača.
Nekoliko “Eplovih” tužbi je odbijeno, ali je nedavno sud u Kaliforniji odlučio da “Samsung” mora da plati nadoknadu od jedne milijarde dolara zbog narušavanja “Eplovih” prava na tehnološke patente.
“Samsung” je, takođe, ostvario određeni uspjeh u sudnicama, pa je u avgustu sud u Južnoj Koreji saopštio da je “Epl” prekršio dva “Samsungova” patenta u vezi sa bežičnim komunikacijama i izrekao američkoj firmi kaznu od 35.000 dolara.
U sudske sporove u SAD uključeni su i “Ha-Te-Ce”, “Motorola”, “Majkrosoft”, “RIM” i ostale velike tehnološke firme.
Pravni eksperti izrazili su bojazan povodom taktika koje pred sudovima koriste određene kompanije. Sudija Posner u junu je odbacio slučaj u koji su bili umiješani “Epl” i “Motorola” i ukorio obje firme.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti