Capital.ba

SAMO U AVGUSTU IZ RUSIJE ODLILO SE VIŠE OD 10 MILIJARDI DOLARA

02.09.2007. / 12:13

MOSKVA, Odliv kapitala iz Rusije je minulog meseca premašio sumu od deset milijardi dolara, prenose danas moskovski elektronski mediji, pozivajući se neimenovani vladin izvor.

U periodu od 3. do 24. avgusta iz Rusije se odlilo kapitala u vrijednosti 9,2 milijarde dolara i taj proces je bio, prema riječima finansijskih eksperata, najtješnje povezan sa krizom koja već sedmicama potresa američko tržište hipotekarnih kredita.

“U takvim uslovima čak i konzervativno nastrojeni investitori prevode svoja sredstva iz manje razvijenih na veća tržišta”, rekao je već pomenuti izvor u ruskoj vladi, uz opasku da do sad zabeleženi odliv kapitala “nije kritičan za ekonomiju njegove zemlje”.

Neki zapadni finanansijski stručnjaci koji već godinama rade u Moskvi procjenjuju da je tokom avgusta u Rusiji zabilježen odliv kapitala u vrijednosti oko 11 do 12 milijardi dolara.

Domaći ekonomisti u poslednje vrijeme nerado govore o tome koliki će ukupan odliv kapitala biti u ovoj godini, ali upozoravaju da je nervoza na unutrašnjem finansijskom tržištu, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, sve veća i da u takvim okolnostima seljenje finansijske aktive u neka sigurnija pribježišta nije iznenađujuće.

Rusija je, inače, ove godine imala i veoma visok priliv kapitala koji je, samo tokom prvih šest mjeseci, premašio sumu od 67 milijardi dolara i do kraja 2007. bi mogao da se uveća za najmanje 30 odsto, u odnosu na ostvarenje u periodu januar-jun, tvrde finansijski eksperti.

Share Tweet Preporuči