Capital.ba

RS I Srbija dogovorili gradnju hidroelektrana na Drini

11.09.2007. / 17:53

BANJALUKA, Na sastanku resornih ministara u oblasti energetike, trgovine, turizma i prosvjete Republike Srpske /RS/ i Srbije razgovarano je o integraciji Elektroprivrede RS I Srbije, te ocijenjeno da je izgradnja hidroenergetskog sistema “Buk Bijela” sada potpuno izvjesna.

“Dogovoreno je da se u okviru nadležnih ministarstava angažuje stručna institucija koja treba da preispita dosadašnje planove i dokumente i da utvrdi neke nove potencijale koji bi mogli biti od koristi za operacije na tom prostoru”, istakao je Dodik.

On je rekao da su dogovoreni i dalji sastanci koji treba da dovedu do toga da se uđe u konkretnu realizaciju ideje da se na određenom nivou integriše Elektroprivreda RS i Elektroprivreda Srbije u sferi razvoja tržišta i u nekim drugim mogućim segmentima.

Odgovarajući na pitanja novinara poslovnog portala capital.ba, da li je osim Srbiji saradnju na izgradnji hidroelektrana na rijeci Drini ponudio I islandskoj kompaniji Icelandic Energy Group, Dodik je potvrdio da, je izmedju ostalih, veliki interes za izgradnju energetskih objekata, pokazao I Island.

“RS nema nijedan aranžman osim jedinog najozbiljnijeg aranžmana za koji se opredjeljujemo. Vlada Srbije i mi zajednički ćemo na osnovu strucne dokumentacija, koja treba biti uradjena, procijeniti da li da uključimo još nekog u izgradnju, jer su u pitanju velika finansijska sredstva”, pojasnio je Dodik.

Premijer RS je rekao da će integracija elektroprivreda RS i Srbije za početak biti usmjerena na pitanja razvoja kao što su hidroelektrana “Buk Bijela” i tržište.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da su posrednici u trgovini struje između elektroprivreda RS i Srbije ostvarivali enormne zarade, te da njihov angažman više nije potreban, jer će resorna ministarstva sve sama organizovati.

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo rekao je da je postignut dogovor da naredne sedmice u Beogradu bude održan sastanak direktora elektroprivreda RS i Srbije.

“Sastanak bi imao nekoliko operativnih ciljeva, od kojih se prvi odnosi na donošenje forme odluke o početku izrade projekta za `Buk Bijelu`”, rekao je Bubalo novinarima nakon sastanka.

Ministar rudadstva I energetike Srbije Aleksandar Popović rekao je da će Elektroprivreda Srbije do kraja mjeseca donijeti odluku da finansira studiju čiji bi cilj bio potpuno istraživanje potencijala Drine i drinskog sliva, podsjetivši da takva studija postoji i da su njeni podaci stari 15-20 godina.

Prema njegovim riječima, na sastanku direktora elektroprivreda RS i Srbije biće razmatrani pravni i finansijski aspekti integrativne saradnje.

“Činjenica je da su elektroprivrede RS i Srbije kompatibilne i da se ta dva sistema međusobno graniče pa da zato nema potrebe za posrednikom, kao i da ima potrebe da obe elektroprivrede imaju bolji profit i da na mnogo bolji način rade na trećim tržištima i poslovima održavanja”, istakao je Popović.

Na pitanje novinara da li je tačno da je OHR zatražio dokumente o saradnji Elektroprivrede RS I Srbije premijer Dodik je rekao da će članovi njegove Vlade rado OHR-u objasniti da je saradnja RS i Srbije u ovoj oblasti isključivo na dobrovoljnoj osnovi koja obuhvata čisto poslovni aspekt tog pitanja, ali je OHR nemoguće dostaviti bilo kakve dokumente jer o njima se tek dogovara I pregovara.

Premijer je naglasio da je OHR nadležan za provođenje Dejtonskog sporazuma, a upravo ovaj sporazum garantuje pravo na specijalne I paralelne veze RS I Srbije.

Dodik je podsjetio da je ranije bilo poziva i prema drugim elektroprivredama u regionu da zajedno sa elektroprivredama RS i Srbije grade regionalnu berzu struje i da se o tome dogovore.

Dodik je naveo da se u oblasti trgovine razgovaralo o funkciji zajedničkih robnih rezervi, odnosno “upućivanja robnih rezervi RS u operacije robnih rezervi Srbije kako bi se moglo i u RS na pravi način intervenisati kada to Vlada procijeni”.

Premijer RS je rekao da atmosfera koja je vezana za ove sastanke dovoljno govori o namjerama ministara i rukovodstva obje republike da u ovom istraju i da na najbolji mogući način regulišu i druge oblasti koje trenutno nisu pominjane, a za koje će postojati potreba.

“Aktuelne vlade RS i Srbije rade ozbiljno na afirmaciji prava na specijalne i paralelne veze između dvije republike”, naglasio je Dodik i dodao da današnji sastanak predstavlja nastavak ranijih aktivnosti koje su posebno intenzivirane u posljednjih godinu i po dana.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!