Rok trajanja šalje hranu u smeće
01.08.2016. / 11:43
BANJA LUKA, Mlijeko i mliječni proizvodi, meso i proizvodi od mesa, sokovi, slatkiši i začini namirnice su koje inspektori najčešće zatiču pokvarene na rafovima trgovina u Srpskoj, a u ovoj godini je zbog toga uništeno oko 140 kilograma hrane.
U Inspektoratu RS su istakli da ovi proizvodi u smeću najčešće završavaju zbog neodgovarajućih deklaracija i isteklog roka upotrebe.
– Inspektori uglavnom zatiču po nekoliko pakovanja pokvarene hrane, jer hranu kojoj je istekao rok upotrebe trgovci najčešće sami povlače zbog toga što na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza – kazali su u Inspektoratu RS.
Podaci inspekcije pokazuju da je lani u odnosu na 2014. godinu smanjena količina neispravne i uništene hrane.
Prošle godine su republička i lokalne inspekcije naložile uništavanje 606 kilograma hrane, dok je godinu ranije više od 980 kilograma namirnica završilo u smeću.
– Rijetko se dešava da kupim nešto čemu je istekao rok upotrebe, ali u tim slučajevima trgovci mi uredno zamijene proizvod ili vrate novac – kazala je Milica B.
Napomenula je da joj se mnogo češće događalo da kupi pokvareno mlijeko ili voćni jogurt, kojem nije istekao rok upotrebe i da bi zbog toga trebalo strože kontrolisati na koji način se namirnice čuvaju. Glas Srpske
Tagovi: dokumentacijehranainspektoriotpisrok trajanja
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]