Capital.ba

RiTE „Ugljevik“ podnosi krivične prijave protiv sudija

14.12.2016. / 14:44

– RiTE „Ugljevik“ pokušava da vrati milione KM izgubljene u izvršnim presudama
– Tri firme tužile RiTE nakon što sa njima nisu zaključeni ugovori
– „Cintinental“ nema imovine, „Šico and company“ na korak do likvidacije

BANJALUKA, Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ uputiće zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da preispita rad sudija u milionskim sporovima koje su protiv RITE pokrenule firme „Terx inženjering“, “Šico and company” i „Continental“. Uprava RITE „Ugljevik“ podnijeće i krivične prijave nadležnim tužilaštvima protiv svih osoba koje su učestvovale u donošenju odluka na štetu ovog preduzeća, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Paralelno sa tim, RITE „Ugljevik“ sudskim putem pokušava da vrati blizu šest miliona maraka od firme „Terex inženjering“ kojoj je taj novac uplaćen po osnovu, spornih izvršnih presuda za posao koji nikada nije urađen, a koje je kasnije Vrhovni sud RS poništio.

Uprava RiTE „Uglevik“ pripremila je za vanrednu za Skupštinu akcionara, zakazanu za 28. decembar, obimnu informaciju o sporovima sa ovim firmama koji traju više od deceniju.

Sa računa RiTE „Ugljevik“ posljednjih godina skinuti su milionski iznosi na osnovu pravosnažnih presuda, koje je kasnije Vrhovni sud poništavao, a problem je što taj novac sada ne mogu da vrate.

Samo firma „Terex-inženjering“ je na osnovu dvije presude uspjela da od RiTE naplati 5,7 miliona KM. Ova firma je na osnovu prve presude 2014. godine u izvršnom postupku od RiTE „Ugljevik“ naplatila 2,8 miliona KM, a ove godine i dodatnih 2,9 miliona.

Obje presude Vrhovni sud RS je poništio, ali RiTE nije uspio da vrati svoj novac.

Prvi postupak za vraćanje novca RiTE je pokrenuo su 2014., odmah nakon što je Vrhovni sud donio presudu u njihovu korist, ali je taj postupak okončan tek u julu ove godine i to tako što je njihov zahtjev odbijen. Nakon toga RiTE je pokrenuo parnični postupak protiv „Terexa“ zboog sticanja bez osnova koji je u toku.

Međutim, dok je trajao prvi postupak za vraćanje novca „Trex“ je podnio i novu tužbu protiv RiTE tražeći 2,9 miliona KM na ime izmakle dobiti, i taj spor je presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci riješen u njihovu korist, ali je presudom Vrhovnog suda od 22. septembra ove godine ona poništena.

Odmah nakon toga, odnosno 25. oktobra ove godine, RiTE je podnio novi protivizvršni postupak i on je u toku pred Okružnim privrednim sudom u Bieljini.

Po tom postupku u petak je održano ročište, a u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini su rekli za CAPITAL da će odluku o zahtjevu RiTE „Ugljevik“ donijeti naknadno, ne precizirajući kada.

Prekinut likvidacioni postupak u firmi “Šico and company”

Iste sporove RiTE vodi i sa firmama “Šico and company” i „Continental“.

U sporu sa frimom “Šico and company” RiTE „Ugljevik“ je takođe u izvršnom postupku sa računa skinuto 2,5 miliona KM, ali u ovom sporu postoji i odluka Vrhovnog suda RS od 19. januara ove godine, koji je presudio u korist preduzeća „Šico and company“.

Na tu presudu RiTE je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH i taj postupak je još u toku.

Zanimljivo je da je samo nekoliko mjeseci nakon presude Vrhovnog suda, odnosno 1. septembra „Šico and company“ pokrenuo postupak likvidacije, koji je krajem istog mjeseca i otvoren.

U RiTE navode da ovo jasno govori da je ta firma postojala samo kako bi od njih naplatila 2,5 miliona KM.

Ipak, odlukom suda likvidacioni postupak u ovom preduzeću je početkom decembra prekinut upravo zbog toga što se likvidacioni upravnik nije mogao izjasniti o potraživanjima RiTE „Ugljevik“ u iznosu od 2,5 miliona KM s obzirom na to da postupak pred Ustavnim sudom još nije okončan.

Što se tiče spora sa firmom „Continental“ i ona je pokrenula izvršni postupak radi naplate 2,3 miliona KM potraživanja na osnovu presude suda, iako je RiTE i protiv ove presude pokrenula reviziju pred Vrhovnim sudom RS.

U Informaciji RiTE pripremljenoj za Skupštinu akcionara ističe se da su od Vrhovnog suda dobili potvrdu da se rješavanje ovog postupka može očekivati do kraja godine.

„Firma „Continental“ već više godina ne posluje i nema imovine. Dokaz za to je činjenica da mi na bazi pravosnažnih presuda Osnovnog suda u Bijeljini od te kompanije potražujemo oko 380.000 KM i u izvršnim postupcima ne možemo naplatiti svoje potraživanje, jer ta firma nema imovine“, ističe se u informaciji i dodaje da je očigledna namjera te firme da u izvršnom postupku što prije naplati potraživanje i da nakon toga taj novac ukloni sa transakcionih računa kompanije i izvrši likvidaciju, kako bi izbjegla mogućnost vraćanja novca ukoliko Vrhovni sud odluči u korist RiTE.

Do spora RiTE sa ove tri firme došlo je nakon što ih je RiTE 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS, na čijem je čelu tada bio Dragan Mikerević, zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: RiTE „Ugljevik“ podnosi krivične prijave protiv sudija

  1. mafijska politika

   namjerne kradje…iako firma ne radi, vlastnici jos uvijek zive. Promjeniti zakon, da vazi 10 godina unazad, i onda pohapsiti sve te ljude zla. Mafijske, balkanske, politicke igrice nikad ne ostare. Sta god, kao i u EU , na sledecim izborima ce se otkriti korupcija svih politicara i direktora od termoelektrana, hidroelektrana do IT i telekomunikacija. Sve je to isto zlo.

  2. Dico

   Tipican kriminal za koji niko od sudija nece odgovarati.

  3. sacekajmo

   Dodik je 2.Sanader/Jansa/Beluskoni. I njemu i njegovim ce se isto desiti, 100%. Samo sacekajte.