Capital.ba

RITE „Ugljevik“ plaća milionske troškove arbitraže sa Slovencima

11.12.2017. / 13:50

– Troškovi spora do sada koštali 900.000 dolara
– RiTE za advokate do sada izdvojio 3,5 miliona KM
– Popović: Postoji sporazum koji kaže da će RS, a u krajnoj liniji RiTE „Ugljevik“, platiti te troškove

BANJALUKA, HAG – Pred sudom u Hagu danas je počelo ročište u arbitražnom sporu teškom 1,36 milijardi KM koji je „Elektrogospodarstvo Slovenije“ pokrenulo protiv Bosne i Hercegovine tražeći naknadu po osnovu  prijeratnih ulaganja u Rudnik i termoelektranu „Ugljevik“. Iako je još u ranoj fazi, samo troškovi postupka koštali su RiTE „Ugljevik“ milione KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba

U Informaciji RiTE o zahtjevima odnosno tužbama „Elektrogospodarstva Slovenije razvoj in inženiring“, koja će biti razmatrana na Skupštini akcionara ovog preduzeća 28. decembra, navedeno je da će u Hagu će od 11. do 15. decembra biti održano ročište na kojem će se raspravljati o podnescima u postupku priloženim dokazima i vještacima.

Posebno značajno pitanje u ovom postupku jeste regulisanje troškova postupka koji su do sada dostigli 1,5 miliona dolara, od čega BiH treba da plati polovinu 750.000 dolara, koje je neophodno uplatiti u što kraćem roku“, navodi se u informaciji i dodaje i da su se strane u dogovorile da mjesto arbitraže bude u Hagu.

Međunarodni centar za rješavanje nvesticionih sporova u Vašingtonu se polovinom 2015. obratio stranama u postupku da plate po 150.000 dolara kako bi pokrili troškove postupka u narednih šest mjeseci. Kako BiH nije platila troškove do isteka ostavljenog roka, EGS je umjesto BiH platio taj iznos. Preduzeće je putem više dopisa upućenih Savjetu ministara BiH i Pravobranilaštvu BiH da BiH plati te troškove. Postupak rješavanja plaćanja troškova je u toku kod organa BiH, navodi se u informaciji.

Direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović rekao je danas za CAPITAL da u ovoj arbitraži Pravobranilaštvo BiH formalno zastupa BiH, jer je ona tužena, ali da RiTE ima svoje advokate te imaju dodatni trošak.

„Ovo je prvo ročište na kojem će se odlučivati o nadležnosti suda i svim bitnim stvarima, kao što je pitanje ko je kome isporučivao struju, u kojim količinama, da li se ovdje uopšte radi o investicionom sporu“, rekao je Popović.

On je istakao da je ovo druga faza postupka u kojoj su troškovi postupka BiH već ispostavljeni i iznose 750.000 dolara, dok su u prvoj fazi bili 150.000 dolara.

„To je jedna vrsta troškova koje, prema mom mišljenju, treba da plati BiH jer je tužena strana. Ali, već postoji sporazum između Vlade RS i Savjeta ministara BiH u kojem se kaže da će RS, a u krajnoj liniji RiTE „Ugljevik“, platiti te troškove. Međutim, mi imamo i druge troškove koji se odnose na naše advokate i koji su samo u prošloj godini su iznosili 1,7 miliona KM“, rekao je Popović.

U informaciji RiTE se navodi da su ukupno za advokate u ovom sporu do sada potrošili 3,5 miliona KM.

„Elektrogospodarstvo Slovenije“ pokrenulo je arbitražni spor pred Međunarodnim Centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu protiv RiTE „Ugljevik“ polovinom 2014. godine tražeći naknadu od 645,3 miliona evra po osnovu prijeratnih ulaganja u RiTE. Osim ovog EGS je pokrenulo protiv RiTE „Ugljevik“ i arbitražni spor koji se vodi u ad hoc arbitražnom postupku u Beogradu, ali su u tom postupku zatražili zastoj, dok se ne odluči po prethodno pokrenutom u Vašingtonu.

Sličan spor, samo protiv RiTE „Gacko“ pokrenula je Hrvatska, a pravobranilac BiH Mlađen Mandić rekao je ranije za CAPITAL da je ubijeđen da ni Slovenija ni Hrvatska neće dobiti ove sporove.

„Ulaganja su sedamdesetih godina, zbog kojih oni i traže novac, bila zakonska obaveza. Samoupravni sporazum i društveni dogovor koji je tada važio nema klasične elemente ugovora. U to vrijeme sve je bilo društvena imovina i niko tada nije imao privatnu imovinu. Arbitražni sporovi služe za zaštitu inostranih ulaganja, a u to vrijeme ni Hrvatska ni Slovenija nisu bile inostranstvo, već jugoslovneske republik“, rekao je tada Mandić.

 CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!