Capital.ba

RiTE „Ugljevik“ i „Gacko“ se zadužuju 264 miliona KM

13.08.2019. / 14:42

BANJALUKA – Četiri proizvodna preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ planiraju do 2021. godine realizovati investicije vrijedne oko 385 miliona KM, a veći dio tih investicija finansiraće kreditima. Iz vlastitih sredstava ERS planira finansirati projekte vrijedne 102,6 miliona, a iz kredita 276 miliona KM, dok je manji dio planiran iz donacija.

Najznačajnije investicije u periodu 2019. – 2021. godina planirane su u RiTE „Ugljevik“ i RiTE „Gacko“ i to 264,4 miliona KM.

Samo za investicije u RiTE „Ugljevik“ planirano je zaduženje od 137,7 miliona KM, dok iz vlastitih izvora ovo preduzeće planira da izdvoji 18,9 miliona KM.

Kako navode u ERS, u RiTE „Ugljevik“ je u toku izgradnja sistema odsumporavanja dimnih gasova, čiji je cilj da se emisija sumpor dioksida smanji za 98,4 odsto. Time bi se značajno eliminisao uticaj rada TE „Ugljevik“ na životnu sredinu i uskladio sa našom zakonskom regulativom i Direktivama EU.

„U periodu od 2019. do 2021. planirane su investicije od 53,9 miliona КM, a finansiraće se iz kreditnih sredstava“, navodi se u planu i dodaje da je za revitalizaciju i modernizaciju bloka planirano 50 miliona maraka, takođe, iz kreditnih sredstava.

Između ostalog, planirana je i nabavka rudarske mehanizacije (bageri, kamioni, buldozeri, utovarivači, grejderi) vrijedna 30,6 miliona КM, od čega je 11,8 miliona КM planirano iz vlastitih sredstva i 18,8 miliona КM iz kreditnih sredstava.

U „RiTE Gacko“ u ovom trogodišnjem periodu predviđene su investicije vrijedne 159,8 miliona maraka. Kreditima će biti finansirano 126,7 miliona KM investicija, a iz vlastitih izvora svega 33,8 miliona KM.

Najveći iznosi planirani su za nabavku rudarske mehanizacije i to 50 miliona КM, za instalisanje postrojenja za čišćenje uglja planirano je 30 miliona КM i u potpunosti će se finansirati iz kreditnih sredstava.

Za kontinualni sistem na otkrivci planirano je 25 miliona КM, od čega 10 miliona КM iz vlastitih sredstava i 15 miliona КM iz kreditnih sredsatva, za investicionu otkrivku planirano je 18 miliona КM, a finansiraće se iz vlastitih sredstava.

Planirana investiciona ulaganja u „HE na Drini“ u periodu 2019.-2021. godina u potpunosti će se finansirati iz vlastitih sredstava, a iznose 38 miliona KM.

Odnose se na hidroenergetske objekte u slivu rijeke Drine i to na pripremne aktivnosti za šta je planirano 31 milion КM. Za investicije vezane za rješavanje obaveza iz urbanističko – tehničkih uslova definisanih za gradnju hidroelektrana i vodoprivredne dozvole planirano je sedam miliona.

Kada su u pitanju „HE na Trebišnjici“, planirana su ulaganja od 31,1 miliona KM i ona će se većim dijelom finansirati iz vlastitih sredstava.

 

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: RiTE „Ugljevik“ i „Gacko“ se zadužuju 264 miliona KM

  1. Costa.Costacurta

    Elektroprivreda Republike Srpske ide u kontrolisani stecaj isto kao zeljeznice a mali akcionari nece vidjeti ni pisljivog pfeninga od svojih akcija a sto se tice ovih kredita pa to ce 50 posto otici na plate zaposlenih a u elektroprivredi ima oko 5 hiljada viska radnika/neradnika koji su teret realnom sektoru.

  2. Costa.Costacurta

    Za deset godina koliko su na vlasti SNSD,DNS I SP na plate za oko 5 hiljada viska radnika u elektroprivredi potroseno je oko 1,5 milijardi maraka a ako tome dodamo da svaki zaposleni ne placa utrosenu el energiju,izvlacenje novca na tenderima itd itd.