Capital.ba

RiTE Gacko – bez javnog nadmetanja Optima grupi dodijeljeno 25 miliona KM

23.07.2020. / 14:48

GACKO Zbog „krajnje hitnosti uzrokovane nepredvidljivim događajima“ uprava Rudnika i Termoelektrane Gacko već pet godina dijeli milionske ugovore za nabavku dizel goriva isključivo Optima Grupi.

elektroprivreda republike srpske

Po dostupnim podacima do danas je putem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja od ove kompanije nabavljeno gorivo vrijedno 25,18 miliona KM, iako uprava ne može dokazati razloge zbog kojih se poziva na krajnju hitnost. Ovo je čak dva puta zaključila Glavna služba za reviziju RS, ali se ta praksa uporno nastavlja. Za pet godina ovo javno preduzeće nije uspjelo provesti ni jedan uspješan tender za nabavku euro dizela, jer je svaki poništavan odlukom Kancelarije za razmatranje žalbi i to zbog žalbe ponuđača Hifa Petrol iz Sarajeva.

Nakon poništenja tendera, ugovori su dodjeljivani putem pregovaračkih postupaka Optima Grupi, a opravdanje za takav potez svaki put su bili nepredvidljivi događaji i krajnja hitnost, iako je uprava ovog preduzeća sama sebe dovela u takvu situaciju. Zakon o javnim nabavkama BiH izričito zabranjuje da se opravdanja i događaji koji su doveli do krajnje hitnosti na bilo koji način dovode u vezu sa ugovornim organom koji raspisuje tender.

Da se ovi postupci nezakonito provode još prije četiri godine upozorila je Glavna služba za reviziju:

“Za pomenute nabavke Društvo je pokušavalo da provede otvorene postupke javne  nabavke, ali zbog predugog trajanja postupaka usljed žalbi određenih ponuđača Društvo se opredijelilo za pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci. Razlozi krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidljivim za ugovorni organ, u ovom slučaju ne mogu biti dokazani” , navodi se revizorskom izvještaju.Kako se nabavljalo gorivo u RiTE Gacko

Glavna služba za reviziju je i 2018. konstatovala da ova preporuka nije provedena i da je uprava RITE Gacko nastavila da krši zakon o javnim nabavkama jer se razlozi krajnje hitnosti ne mogu dokazati. Od tada Glavna služba za reviziju RS nije radila reviziju poslovanja ovog javnog preduzeća, a ista praksa nesmetano je nastavljena sve do danas.

Tako je ovo javno preduzeće za pet godina zbog krajnje hitnosti dodijelilo Optima Grupi 18 ugovora ukupne vrijednosti 25,18 miliona, a svaki put na pregovore je bio pozvan samo jedan ponuđač. U tom periodu propalo je ukupno šest otvorenih postupaka za nabavku goriva i svaki put zbog usvojene žalbe ponuđača Hifa Petrol koji je po mišljenju KRŽ više puta pogrešno eliminisan iz nadmetanja.  U jednom od tih slučajeva tender je vrijedio 27 miliona, pristigle su tri ponude, ali je za RITE Gacko samo jedna bila prihvatljiva, jer firma Hifa Petrol navodno nije pravilno popunila obrazac ponude i izjavu o prihvatanju načina plaćanja. KRŽ je utvrdio da to nije bilo utemeljeno, poništio je tender, ali su ugovori opet dodijeljeni Optima Grupi putem pregovaračkih postupaka.

Isti scenario ponavljao se godinama, a pored pomenutih 25,18 zbog krajnje hitnosti u proteklom periodu Optima Grupi su dodijeljena još tri ugovora vrijedna 9,9 miliona, takođe putem pregovaračkih postupaka, ali su u ta tri slučaja našli drugo obrazloženje.

Iz svih ovih postupaka evidentno je da uprava RITE Gacko favorizuje Optima Grupu koja se jedino poziva na pregovore u pregovaračkim postupcima, a odluke KRŽ-a dodatno potvrđuju da je ova firma dovođena u povlašten položaj i tokom provođenja otvorenih postupaka. Uprkos činjenici da je nezakonito potrošeno preko 25 miliona KM, da je to dva puta potvrdila i revizija, nadležne pravosudne institucije nisu reagovale.

TI BiH

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!