Capital.ba

Rio Tinto:Razumijemo zabrinutost, građani da se informišu

12.09.2021. / 10:30

BEOGRAD – Rio Tinto je saopštio da ima razumijevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i prepoznaje značaj da se obezbjedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće.

Rio Tinto

FOTO: Pixabay

Briga za životnu sredinu, resurse i zdravlje, slika su ne samo Srbije, već čitavog razvijenog svijeta. Pojačani građanski aktivizam, sve veća ulaganja korporacija u održivost i nastojanje vlada mnogih država da realizuju zelenu agendu, samo su potvrda da je čistija budućnost prioritet svih“, ističe se u saopštenju te kompanije.

Kako se ukazuje, Projekat Jadar je razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi.

Zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar. Litijum ima primjenu u proizvodnji baterija za električna vozila i baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije, dok su borati važan činilac vetroturbina i solarnih rješenja.

Svjesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu dijelom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažn12ma u vezi sa tehnologijom i predviđenim mjerama prevencije i mitigacije. Sve informacije dostupne su na našem sajtu “, navodi se u saopštenju i dodaje:

Svjesni smo da je važno da u svim fazama našeg projekta slušamo i poštujemo stavove svih zainteresovanih strana. Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak. Pripremamo ga tako da ispuni ne samo zakone Republike Srbije, već se od samog početka usklađuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU, jer očekujemo da će u toku predviđenog životnog vijeka rudnika Srbija postati deo EU.

Rio Tinto ističe da samo u zaštitu životne sredine planira da uloži preko 100 miliona dolara, što će omogućiti da se primjeni najbolja praksa upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanji uticaj na okolinu.

“U postrojenje za preradu vode uložićemo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana biće istog ili boljeg kvalieta od vode rijeke Jadar, što je u skladu sa zakonom o očuvanju vodotokova. Takođe, posvećeno radimo na razvoju i ostalih rješenja. Rješenje koje smo razvili podrazumijeva suvi otpad umjesto tečnog, što je neuporedivo bolje rješenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rješenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i građevinskoj industriji, tzv. “zero waste solution”. Podsjećamo i da kompanija Rio Sava Exploration kontinuirano održava otvorene online sastanke na kojima naši eksperti odgovaraju na sva pitanja građana, nevladinih i građanskih pokreta“, piše u saopštenju.

Kompanija Rio Tinto naglašava da nije samo dugoročni menadžer prirodnih resursa, već je istinski član zajednice koji sa svojim porodicama i djecom živi na istoj toj zemlji.

Zato nam je važno da za buduća pokoljenja ostavimo zdrave temelje za život, ali i za prosperitet i rast ekonomije. U narednom periodu objavićemo prvu od predviđenih studija o procjeni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasleđe. Nakon objavljivanja, sve studije će biti dostupne široj javnosti, na uvid i javnu raspravu“, piše u saopštenju.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!