Capital.ba

Revizori nisu mogli utvrditi koliki je poreski dug „Jelšingrad Livara“

09.06.2021. / 14:17

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske još jednom je odgodila plaćanje milionskih poreskih obaveza Livnici čelika “Jelšingrad Livar” iz Banjaluke i to do juna iduće godine, a istovremeno revizori nisu uspjeli da utvrde koliki je stvarni poreski dug tog preduzeća.

jelšingrad livar

Foto: Agencije

Ovo preduzeće se već duži period suočava sa finansijskim problemima, a ostalo je i bez podrške najvećeg akcionara – preduzeća „Livar“ iz Slovenije, koje mu je krajem prošle godine zaprijetilo blokadom računa te zatražilo da se pokrene proces restrukturiranja.

Na sve to ukazali su revizori koji su tom preduzeću dali negativno mišljenje uz obrazloženje da priloženi pojedinačni finansijski izvještaji ne prikazuju istinito i fer finansijsku poziciju društva na kraju 2020. godine kao i rezultate njegovog poslovanja.

„Dugoročne i kratkoročne finansijske obaveze, obaveze za zarade i naknade zarada i ostale obaveze za poreze, doprinose iskazne su u iznosu od 12,6 miliona KM. One uključuju i obaveze prema Poreskoj upravi RS u iznosu od 3,4 miliona KM koje nismo mogli da potvrdimo i da se uvjerimo u iskazano stanje obaveza prema PURS na kraju godine“, naveli su revizori.

Vlada RS godinama izlazi u susret tom preduzeću i odgađa plaćanaje poreza, pa je tako polovinom 2019. preporučila Poreskoj upravi RS da do 30. juna 2020. godine privremeno odgodi plaćanje svih dospijelih poreskih obaveza preduzeća.

Međutim, nakon pojave virusa korona i otežanih uslova poslovanja koji su nastupili, preduzeće je ponovo uputilo molbu za novu odgodu plaćanja obaveza koje su trebale dospjeti, a Vlada je molbu ponovo prihvatila i produžila „Jelšingradu“ rok za izmirenje poreskih obaveza do 30. juna 2022. godine.

Prema spisku dužnika Poreske uprave RS, dug „Jelšingrada“ na kraju aprila ove godine iznosio je 3,76 miliona KM.

Revizori su upozorili i da tekuće obveze preduzeća prevazilaze njegovu tekuću imovinu za 10,4 miliona KM, dok je akumulirani gubitak 32,8 miliona KM.

„Navedene činjenice ukazuju na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza u toku redovnih operativnih aktivnosti“, naveli su revizori.

Dodali su i da je Upravni odbor „Jelšingrada“ krajem prošle godine dao saglasnost za postupak restrukturiranja društva, a na prijedlog većinskog akcionara – preduzeća „Livar“ Ivančna Gorica.

Međutim, do završetka revizorskog izvješataja plan finansijskog i operativnog restrukturiranja nije bio usvojen od strane većinskog akcionara niti je preduzeće na kraju prošle godine imalo rezervisana sredstva za postupak restrukturiranja.

CAPITAL je ranije pisao da je slovenački većinski akcionar preduzeća „Jelšingrad Livar“ tražio pokretanje postupka restrukturiranja zbog duga od 7,3 miliona maraka.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!