Capital.ba

Revizija: Službena vozila se ne upotrebljavaju na ekonomičan i efikasan način

05.05.2016. / 14:51

vlada rsBANJALUKA, Rezultati revizije učinaka pokazali su da se službena vozila Vlade Republike Srpske i njenih institucija ne upotrebljavaju na ekonomičan i efikasan način, te da postoji značajan prostor za smanjenje troškova njihove upotrebe, odnosno za njihovo efikasnije korišćenje.

U izvještaju o izvršenoj reviziji učinaka “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske” koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske navodi se da upotreba službenih vozila nije regulisana na jedinstven način u institucijama Vlade, i u javnom sektoru uopšte.

Revizija navodi da postojeći normativni okvir kojim je regulisana ova oblast ne sadrži sve neophodne pretpostavke, a sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila karakterišu nedostaci koji onemogućavaju njihovu efikasnu i ekonomičnu upotrebu.

Revizijom je utvrđeno da su prosječni troškovi po pređenom kilometru u posmatranom periodu znatno varirali između institucija i bili su od 0,33 do 0,63 KM po kilometru, a da je upotrebu službenih vozila karakterisao visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe, uz izražene varijacije po institucijama.

Nakon sprovedene revizije opšti je zaključak da institucije Vlade povjerene poslove iz svoje nadležnosti mogu da obavljaju sa manjim brojem službenih vozila, uz manje pređenih kilometara i niže ukupne troškove, ali samo ukoliko dođe do odgovarajućih promjena u sistemu upravljanja voznim parkom, uključujući i sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila.

Prema procjeni revizije, moguće uštede kreću se oko četvrtine od postojećih troškova.

Revizijom je obuhvaćen period od 2012. do 2015. godine, a analizirani su opšti uslovi i okolnosti, normativne, organizacione i funkcionalne, kao i pretpostavke za ekonomičnu i efikasnu upotrebu službenih vozila. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!