Capital.ba

RERS naredio hitno plaćanje duga za obnovljive izvore energije

10.02.2020. / 13:17

BANJALUKA – Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) naredila je “Elektrodistribuciji Pale” da bez odlaganja izmiri zaostala dugovanja po osnovu prikupljene naknade za obnovljive izvore energije, te da ubuduće redovno izmiruje obaveze po ovom osnovu, saznaje portal CAPITAL.

Prema raspoloživim podacima, na nivou Elektroprivrede Republike Srpske proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora se duguje oko 15 miliona marka.

RERS takođe traži da se bez odlaganja obezbjede pogodnosti za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije a koja se priključuju na elektro mrežu.

Elektrodistribucija Pale u roku od 30 dana treba izvršiti povrat uplaćenih sredstava po osnovu izdavanja elektroenergetskih saglasnosti za ona proizvodna postrojenja koja su od 2016. godine ostvarila pravo na podsticaj i tome obavijestiti Regulatornu komisiju”, navodi se u rješenju RERS-a.

Mrdi ističe ugovor, nasljednik iz DEMOS-a

Ljubomir Mrda (SNSD), direktor Elektrodistribucije Pale je u penziji a funkciju obavlja po osnovu menadžerskog ugovora koji mu traje do isteka mandata a već neko vrijeme se spekuliše o njegovom nasljedniku. Kako portal CAPITAL saznaje  najbliži upražnjenoj fotelji je Aco Stanišić, predsjednik regionalnog odbora DEMOS-a i  privrednik sa Pala.

Inače, ovo je samo jedna od brojnih nepravilnosti uočenih u kontroli ovog elektrodistributivnog preduzeća kojoj ono podliježe kao korisnik dozvole za distribuciju i snabdijevanje električnom energijom.

Kontrolom je utvrđeno da “Elektrodistribucija Pale” nema precizne podatke o brojilima na kojima je istekao rok važenja verifikacionog žiga. Takođe, ovo preduzeće nije imalo ni plan sa dinamikom zamjene žigova pa je od RERS-a dobilo rok od 30 dana da isti sačini i krene u taj posao.

Podsjećamo, obaveza distributera je da održava, vrši zamjenu i verifikaciju (pregled i žigosanje) mjernih uređaja u skladu sa propisima jer se u suprotnom mjerilo za koje je istekao rok važnosti verifikacije ne smije upotrebljavati.

Da nešto u ovom ogranku ERS-a ne štima govori i to da su Regulatornoj komisiji za energetiku dostavili različite podatke o distributivnim gubicima za 2018. godinu.

RERS od “Elektrodistribucije Pale” traži i trogodišnji plan mjera za smanjenje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži, te plan razvoja distributivne mreže, koji kako saznajemo tek treba da se izradi.

Komisija traži i da se na internet stranici preduzeća objave godišnji izvještaji o kvalitetu snabdijevanja te da se uspostavi besplatna telefonska linija za pozive krajnjih kupaca.

Od paljanskog preduzeća traži se da čvrsto primjenjuje poslovnu politiku i da onim potrošačima koji na vrijeme ne izmiruju svoje obaveze, obustavi isporuku struje.

Time bi se obezbjedila ravnopravnost svih krajnjih kupaca po kategorijama potrošnje”, ocjenjuju u RERS-u.

Brojne preporuke su upućene kako bi se osigurala finansijska stabilnost pa se zahtjeva vođenje starosne strukture potraživanja i analiza vjerovatnoće naplate gdje se traži procjena nenaplativih potraživanja.

Inače, “Elektrodistribucija Pale” je imala pravo u pisanoj formi podnijeti komentare na zaključke i preporuke proistekle iz kontrole, ali to nije učinila.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!