Capital.ba

Regulatoru veća ovlašćenja, osiguravajućim društvima veće obaveze

20.02.2019. / 10:07

– Tri osiguranja imaju status zatvorenih akcionarskih društava
– Agencija traži veća ovlaštenja za zatvaranje društava
– Povećava se kapitalni cenzus društava

BANJALUKA – Tri osiguravajuća društva u Republici Srpskoj, koja su imala status zatvorenih akcionarskih društava, ubuduće će morati da se otvore, čime će njihovo poslovanje biti transparentnije, a finansijski izvještaji dostupni na  berzi.

osiguravajuca drustva

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, koji je Vlada RS utvrdila prošle sedmice, predviđeno je da sva osiguravajuća društva budu u formi otvorenih akcionarskih društava, što je bio zahtjev većine društava u RS koja su tražila da svi na tržištu budu u ravnopravnom položaju.

Ovim izmjenama je predviđeno i da će svako društvo morati imati generalnog direktora i najmanje dva izvršna direktora te postepeno povećanje iznosa osnivačkog kapitala.

„Društvo za osiguranje ima formu otvorenog akcionarskog društva. Društvo za osiguranje dužno je da ima najmanje dva izvršna direktora i odbor za reviziju“, navedeno je, između ostalog, u nacrtu zakona.

Utvrđenim izmjenama predviđeno je i da minimalni osnivački kapital društva godinu dana nakon stupanja na snagu ovog zakona, ne može biti manji od tri miliona KM. Tri godine nakon stupanja ovog zakona donja granica osnivačkog kapitala biće dodatno povećana i iznosiće minimalno četiri miliona KM.

Pored toga, Agencija za osiguranje RS mogla bi u narednom periodu da dobije veća ovlašćenja i da lakše može da zatvori društva kod kojih utvrdi nelegalne popuste.

Direktor Agencije za osiganje RS Slaven Dujaković kaže za CAPITAL da do sada nije bilo jasno definisano da li osiguravajuća društva moraju biti u formi otvorenih ili zavorenih akcionarskih društava, što je sada precizirano, tako da će sva društva ubuduće biti otvorena.

„Društva koja su u posljednje vrijeme osnovana su osnovana kao zatvorena, a ova koja su ranije osnovana se nisu mogla zatvoriti, pa smo željeli da svi imaju isti tretman i propisali ovu odredbu“, kazao je Dujaković.

On je istakao da je Agencija tražila i povećanje svojih nadzornih ovlaštenja i dodao da će to u prijedlogu zakona preciznije biti definisano.

„Tražili smo da se pojačaju naša nadzorna ovlašćenja kako bi što efikasnije mogli da radimo na uređenju tržišta. Imali smo problem da dokažemo da društva ne poštuju zakon, zbog čega smo tražili da se to pojednostavi. Na primjer, Poreska uprava zatvori lokal kod kojeg utvrdi da ne izdaje račun. Mi ne možemo raditi na takav način, ali pokušaćemo nešto slično“, kazao je Dujaković.

Pojasnio je da je Agencija i do sada imala mogućnost da zatvori društvo na određen period, ali je problem dokazivanje prekršaja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da su tri novoosnovana društva iskoristila nedorečenost zakona i formirala se kao zatvorena akcionarska društva.

„Radi se o tri novoosnovana osiguravajuća društva. Sada će i oni biti dužni da objavljuju finansijske izvještaje na berzi, da se vidi ko su im akcionari, koliko imaju učešće“, kazao je Durmić.

Dodao je da je predviđeno i da se kapitalni cenzus društava za osiguranje koja se bave neživotnim osiguranjem postepeno poveća sa dva na četiri miliona KM, za društva koja se bavi autoosiguranjem, dok se uduplava i kapital za društva koja se bave životnim osiguranjima, sa tri na šest miliona KM.

Kada je u pitanju povećanje ovlašćenja Agencije, Durmić je rekao da je Agencija tražila da se oni dovedu u ravan sa inspektorima Poreske uprave RS.

„To znači da kada inspektori iz Agencije za osiguranje RS dođu u kontrolu u društva za osiguranje i dobiju popust, neće morati kao do sada da traže materijalni dokaz kojim bi dokazali da im je neko ponudio popust, već taj dokaz može biti zapisnik koji inspektor sačini“, kazao je Durmić i dodao da većini društava koja žele da rade u skladu sa zakonom neće smetati ukoliko Agencija dobije šira ovlaštenja.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Regulatoru veća ovlašćenja, osiguravajućim društvima veće obaveze

  1. Kosmos

    Zasto ne pisete o tome da u Krajina osiguranju pojedini radnici ne prime platu tri mjeseca, samo zato sto nisu simpatični direktorici? A direktorica na sve strane krade i mobinguje radnike. O tome su upoznati Nadzorni i Upravni odbor, kao i Ministarstvo finansija RS i niko ne reaguje. Ali ne smijete pisati o tome.