Capital.ba

Reformom šest sektora do boljeg standarda u RS

03.07.2018. / 10:00

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske i poslovna zajednica aktivno rade na smjernicama za razvoj privrede RS, a što je dogovoreno u memorandumu koji su dvije strane potpisale krajem prošle godine. "Nezavisne" u posjedu Nacrta smjernica za razvoj RS: Reformom šest sektora do boljeg standarda

U nacrtu ovog dokumenta, a koji je u posjedu “Nezavisnih”, identifikovani su ciljevi, ograničenja i mjere za šest sektora, a čijom bi se realizacijom došlo do boljeg poslovnog ambijenta, većih plata, a na kraju i boljeg životnog standarda. U pitanju su sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, drvoprerađivačka industrija, IKT sektor, turizam, metalska i elektro industrija, kao i sektor tekstila, kože i obuće. Zajedničke mjere za njih sve su smanjenje oporezivanja rada, podsticaji za nova radna mjesta kroz projekte Svjetske banke, reforma zavoda za zapošljavanje, reforma obrazovanja, poreske olakšice, podsticaji za reinvestiranje, reforma inspekcije i promocija dobrih primjera u medijima.

Za oblast poljoprivrede se navodi kako sistem podsticaja nije dovoljno efikasan, da domaća poljoprivredna proizvodnja sa domaćom prehrambenom industrijom nije dovoljno uvezana, a da nedovoljna tehnološka razvijenost poljoprivrede dovodi do niskog nivoa produktivnosti, a samim tim i konkurentnosti. Stoga se predlaže uvođenje informacionog sistema za identifikaciju parcela i sistema za identifikaciju životinja, te uvođenje podsticaja po grlu i hektaru kroz usvajanje novog zakona o podsticajima. Podsticaje bi, prema ovom dokumentu, trebalo dati i prerađivačima kada kupuju domaću sirovinu, a paralelno s tim srediti stanje u veterinarskoj službi, te uvesti destimulativnu poresku politiku za zemlju koja se ne obrađuje. Kada je IKT sektor u pitanju, predlaže se pokretanje državnih IT projekata koje bi realizovale isključivo domaće kompanije, a koje bi taj proizvod kasnije mogle prodati i u inostranstvu. Jedna od mjera je i osnivanje novog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za ovu oblast.

Kada je riječ o turizmu, navodi se kako izuzetan prirodni potencijal treba staviti u funkciju turističke ponude i uskladiti ga s modernim zahtjevima svjetskog tržišta.

Međutim, kako stoji, turistička ponuda nije uvezana, ne prate se svjetski trendovi, a nema ni dovoljno kontrole inspekcijskih organa.

“Iznos boravišne takse nije upotrijebljen u dosta lokalnih zajednica na adekvatan način. Iznosi koji se dodjeljuju lokalnim zajednicama često nisu upotrijebljeni s vidljivim efektima”, stoji u dokumentu.

U metalskoj i elektro industriji, prema smjernicama za razvoj privrede RS, treba postepeno i sistemski pristupiti analizi i ukidanju parafiskalnih nameta i unapređenju školskog sistema. U sektoru tekstila, kože i obuće bi radnicima trebalo podići plate, ali i opremiti škole kako bi se vršila kvalitetna razredna nastava, a privrednicima omogućiti prioritet u javnim nabavkama.

Pojedini problemi, identifikovani ovim dokumentom, već se rješavaju, i to u oblasti drvoprerađivačke industrije. Na sastanku u nedjelju u Banjaluci, kojem je, uz ministre, direktore i upravu preduzeća “Šume RS”, prisustvovao i Milorad Dodik, predsjednik RS, sa drvoprerađivačima su dogovoreni dalji koraci ka unapređenju poslovanja.

Prema riječima Saše Trivića, iz Unije udruženja poslodavaca RS, dogovoreno je da se s najznačajnijim prerađivačima potpisuju dugogodišnji ugovori o isporuci sirovina, a da resorno ministarstvo kontroliše “Šume Srpske” u realizaciji ugovora.

“Tražili smo hitne mjere za sređivanje stanja u ovoj oblast, a prijedlozi su usvojeni uz minimalne izmjene. Većina prijedloga je bila obuhvaćena u smjernicama za razvoj RS”, kazao je on.

Govoreći o ovom dokumentu, on je dodao kako je u pitanju radna verzija podložna promjenama, na čijoj će izradi u budućnosti, pored Vlade i poslodavaca, biti uključeni i predstavnici akademske zajednice. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!