Capital.ba

Rajfajzen banka ostaje u Mađarskoj

18.10.2012. / 16:43

BEČ, Šef austrijske “Rajfajzen bank internešenel“ (RBI) Herbert Stepić istakao je danas da banka ostaje u Mađarskoj i pored problema sa kojima je suočena.

On je, na sajmu “Gevin” u Beču, rekao da se mađarska vlada trenutno primarno služi bankama za zatvaranje rupa u budžetu, i to u do sada neviđenoj razmjeri. Mađarska je, kako je naveo, za Rajfajzen banku i sve ostale postala problem.
Odlukom da se ne smanji porez za banke je vlada prekršila svoje obećanje, dodao je Stepić ističući da je razočaran i Briselom, jer iz EU bankarski sektor do sada nije imao nikakvu podršku u vezi problema sa kojima se suočava u Mađarskoj.

Stepić je ukazao da i pored problema i visokih gubitaka ne dolazi u obzir povlačenje iz Mađarske. Prema njegovim riječima ova banka ima dugoročne poslovne planove, koji sadrže i političke rizike.

“Banka je kompleksnija od fabrike koja može jednostavno da se zatvori. Bankari ne mogu ključ predati ministarstvu finansija“, rekao je Stepić u izjavi novinarima dodajući da su banke umrežene sa ukupnom privredom kreditnim i drugim poslovima.

Banka će u Mađarskoj postojati i onda kada u toj zemlji nekada ne bude bilo vlade, kazao je on.

Istovremeno je Stepić rekao da, nakon raznih novih nameta i novih planova oporezivanja u Mađarskoj više nije ostvariva dobit. Bankama će biti potrebno vremena da se od toga oporave, uvjeren je on. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti