Capital.ba

Radukić: 62 pozitivna, 71 s rezervom i pet negativnih mišljenja

02.01.2021. / 13:00

BANJALUKA, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u 2020. godini dala je 62 pozitivna mišljenja, 71 mišljenje s rezervom, te pet negativnih revizorskih mišljenja, izjavio je glavni revizor Srpske Jovo Radukić. Radukić

Radukić je pojasnio da su, od 62 pozitivna mišljenja, 35 za finansijske izvještaje i 27 za usklađenost sa propisima, dok je pet negativnih mišljenja dato opštinama Novo Goražde i Bileća za finansijske izvještaje, a Domu zdravlja Brod i opštinama Srebrenica i Gacko za usklađenost poslovanja s propisima.

On je u intervjuu za Srnu  rekao da su, od 71 mišljenja s rezervom, 33 data za finansijske izvještaje i 38 za usklađenost.

“Svi revizorski izvještaji koji sadrže izraženo negativno mišljenje revizora dostavljeni su neposredno poslije konačnosti revizorskog izvještaja Republičkom javnom tužilaštvu”, istakao je Radukić.

On je podsjetio da Zakon o reviziji javnog sektora ne propisuje obavezu tužilaštvu da povratno izvještava Glavnu službu za reviziju o postupanjima po tim izvještajima, te da ova služba o tome nema informacija.

Prema njegovim riječima, u 2020. godini sprovedeno je 69 pojedinačnih finansijskih revizija koje obuhvataju i reviziju finansijskih izvještaja i reviziju usklađenosti, te je ukupno dato 138 revizorskih mišljenja.

Govoreći o postupanjima po revizorskim izvještajima, Radukić je naveo da subjekti javnog sektora različito postupaju po preporukama Glavne službe za reviziju, bilo da je riječ o preporukama finansijske revizije ili revizije učinka.

“Uočava se trend da je kod institucije gdje je revizija prisutnija, odnosno tamo gdje se revizija sprovodi iz godine u godinu, broj sprovedenih preporuka veći, a ukupan broj preporuka koje se upućuju tim subjektima se smanjuje”, naglasio je glavni revizor Republike Srpske.

Radukić je naveo da bi bilo korisno da lokalni parlamenti u opštinama i gradovima posvete pažnju revizorskim izvještajima i zahtijevaju od svojih izvršnih organa da sačine akcione planove za sprovođenje preporuka, te da njihovu realizaciju razmatraju na skupštinskim zasjedanjima kako bi se povećao stepen sprovođenja preporuka u subjektima na nivou jedinice lokalne samouprave.

Kada je riječ o prioritetima rada Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske u 2021. godini, Radukić je rekao da je Glavna služba za reviziju pripremila i usvojila plan revizijskih aktivnosti za 2021.

“Trenutno se završavaju posljednje aktivnosti na revizijama iz plana za 2020. godinu i, kako se sada može vidjeti, sve revizije će biti završene kako je planirano, uprkos činjenici da smo svi prošle godine radili u otežanim okolnostima, u uslovima pandemije virusa korona“, istakao je Radukić.

On je rekao da Glavna služba za reviziju ima određeni broj subjekata u kojima obavezno prema zakonu sprovodi reviziju svake godine, kao što su Vlada Republike Srpske, ministarstva, Poreska uprava, fondovi socijalne zaštite, službe predsjednika Republike, Narodne skupštine i Vijeća naroda, Konsolidovani izvještaj za korisnike budžeta Srpske za 2020, te dva rebalansa republičkog budžeta u prošloj godini.

“U predstojećem revizijskom ciklusu, osim navedenog, naglasak će biti na obuhvatu javnih preduzeća i institucija javnog sektora koji do sada nisu bili subjekt revizije ili je protekao duži period od kad smo posljednji put vršili reviziju”, naglasio je Radukić.

Kada je riječ o reviziji učinka, Radukić je rekao da će fokus biti na oblastima značajnim za život građana, kao što su oblasti komunalnih usluga i komunalne infrastrukture, javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju u Republici Srpskoj i upravljanja imovinom jedinica lokalne samouprave.

Komentarišući rad Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske u 2020. godini, Radukić je naveo da je, uprkos tome što se rad revizora odvijao u teškim okolnostima zbog pandemije virusa korona, godišnji plan revizija ispunjen u potpunosti i da je prisutno povećanje broja sprovedenih revizija u odnosu na prethodne godine.

Govoreći o Godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2020. godinu, koji je nedavno usvojen u parlamentu Srpske, Radukić je ukazao da su u izvještajima finansijske revizije date ukupno 622 preporuke revidiranim subjektima, zaključujući da je kroz pet revizija učinka obuhvaćeno ukupno 65 subjekata javnog sektora i dato 27 preporuka. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!