Capital.ba

Radojičić: Odluka ustavnog suda nikome još nije dostavljena

30.11.2019. / 7:30

BANJALUKA,  Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je juče da Grad uvijek sprovodi odluke Ustavnog suda, ali da još nikome nije dostavljena Odluka Ustavnog suda Republike Srpske o ustavnosti pojedinih odredbi odluke Skupštine grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.


“Odluka Ustavnog suda nije još nikome dostavljena. Ustavni sud je prekjuče dao saopštenje sa sjednice i sve što imamo i sa čime raspolažemo jeste jedan pasus saopštenja iz kojeg se da zaključiti da je neustavan i sporan jedan član i jedan stav drugog člana”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On kaže da se ne radi o nečemu što bi iziskivalo bilo kakve nove korekcije u samoj odluci Skupštine grada.

Radojičić pojašnjava da se član koji je sporan i oglašen neustavnim odnosi na kaznene odredbe.

“Iskreno rečeno, ne znam ni kako nam je uopšte promaklo da se kaznene mjere izriču odlukom, što definitivno nije u nadležnosti grada već je pitanje zakonodavca. Što se tiče drugog člana, on u statusu postojećih korisnika u suštini ne mijenja ništa”, rekao je Radojičić.

On kaže da se već dvije godine pokušava osporiti djelovanje i rad nove toplane, ističući da su razlozi za to “prozaični, interesni i lobistički”.

“Da nismo napravili novu toplanu Banjaluka bi 2017. godine ostala bez grijanja i danas bi grad ličio kao na devedesete godine, građani bi sami ložili po stanovima, oko zgrada bi nam bilo uglja i drveta, grad bi bio devastiran potpuno”, kaže Radojičić.

Prema njegovim riječima, to što je napravljena nova gradska toplana ne odgovara niti je odgovaralo određenim lobističkim krugovima jer su prekinuti neki tokovi koji su bili u staroj toplani.

Kada je riječ o samim korisnicima, Radojičić je naveo da već postoje presude redovnih sudova.

“Korisnik koji prima toplotnu energiju, isporukom toplotne energije i početkom plaćanja nalazi se u ugovornom odnosu sa toplanom po Zakonu o obligacionim odnosima”, rekao je Radojičić.

On je istakao da je Zakon o obligacionim odnosima jasan i da prihvatanjem usluge korisnik ulazi u obligacioni odnos.

“Ne možete da primate toplotnu energiju ili vodu ili struju a da ne plaćate, kao i bilo koju drugu uslugu. Prema tome ovo što je predmet odluke Ustavnog suda, a govorimo na osnovu saopštenja, ne na osnovu dostavljene odluke, može se odnositi na nove korisnike sa kojim će toplana morati sklapati ugovor”, rekao je on.

Radojičić je istakao da postojeći korisnici koji dvije godine koriste toplotnu energiju, kao i svaku drugu uslugu, moraju plaćati.

“Mogu pokrenuti postupak za isključenje koji je propisan samom odlukom /Skupštine grada/ koji nije osporen, važeći je i pred Ustavnim sudom je prošao test”, zaključio je Radojičić.

Ustavni sud utvrdio je da sa Ustavom Srpske, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača nije u saglasnosti odredba člana 13 stav četiri odluke Skupštine grada o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, te da sa Ustavom nije u saglasnosti ni odredba člana 68.

“Kasiranim odredbama propisano je da ukoliko korisnik usluge grijanja odbije da zaključi ugovor, a toplotna energija se isporučuje, ima obavezu da u skladu sa propisima plaća troškove toplotne energije, te da će zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčano biti kažnjeno lice koje neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onemogući davaoca usluge da očita utrošak”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!